Afbeelding
Govert Govers

Raad buigt zich over masterplan: ‘Niet langer dit theater’

6 februari 2023 om 19:25 Politiek

VEENENDAAL Een nieuw masterplan in het centrum moet de omgeving van de Duivenweide en dit deel van de Kerkewijk vorm geven voor de toekomst. Hierin staat het nieuwe theater en andere benodigde gebouwen. En voor dit plan zal het college de raad vragen keuzes te maken over de filmfunctie, evenementen, wonen en parkeren.

,,We hebben inmiddels een tweetal werksessies gehad met de raadsleden en hebben daarin ‘out of the box’ kunnen denken. Met veel dromen, visies en inspiratie wat voor een theater we in Veenendaal zouden willen hebben en in welke omgeving. Deze sessies waren minder geschikt om knopen door te hakken. Daarom hebben we nu een proces omschreven om richting een uitgangspuntnotitie te komen. Hierbij willen we blijven aansluiten bij het voorkeursscenario met onder andere bioscoopzalen, kijken naar de mogelijkheid woningen toe te voegen en het parkeren’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit. Hij vraagt de raad enkele uitgangspunten nu formeel met elkaar vast te leggen.

PROCES Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk. ,,We willen in het proces verschillende onderdelen als keuzes aan gaan bieden, maar deze staan natuurlijk wel in relatie met elkaar. Een parkeergarage onder het theater kan snel twintig miljoen extra kosten. Daardoor is het terrein achter het theater dan wellicht beschikbaar voor woningbouw. Het startpunt blijft het voorkeursscenario met een kleine zaal of poppodium en een grotere grote zaal om Veenendaal aantrekkelijk te houden voor grote theaterproducties. Wij willen voor de raad de financiële consequenties uitwerken en deze kan zij meenemen in de kadernota. De plannen hopen we dan in september of oktober voor te kunnen leggen om een beslissing te nemen voor het nieuwe theater en de inrichting van de omgeving.’’ De raad kan dan in november de financiën vaststellen in de programmabegroting.

Hoewel de keuzes open staan, is er al een aantal maal de meerwaarde van een Veense bioscoop langsgekomen. ,,Veenendaal is nog steeds één van de grootste gemeenten zonder een bioscoop, maar dit kan op verschillende manieren worden ingevuld. Met maar een paar zalen, zodat je gezellig binnen Veenendaal een hapje kan gaan eten en een avondje uit. En tevens kan dit het theater in zijn geheel meer brengen, want mensen zien dan wat daar op het programma staat. En dit kan bezoekers op deze manier verleiden ook naar zo’n voorstelling te gaan.’’ Daarnaast is de omgeving van de Duivenweide en het deel van de Kerkewijk voor De Lampegiet betrokken in een masterplan om dat gedeelte van het centrum als totaal opnieuw in te richten.

BUDGET De keuzes die het college vraagt te nemen hebben het theater als prominent onderdeel. Want een ander gebouw is volgens Lochtenberg de enige duurzame oplossing. ,,Uiteindelijk staan we voor de keuze: een theater of geen theater, maar niet langer dit theater! We proberen inzichtelijk te maken wat de kosten zijn bij het behouden van dit gebouw. Maar het is in slechte staat. Eigenlijk niet duurzaam te krijgen en ook technische mankementen treden nu op, wat een avond naar een voorstelling kijken niet ten gunste komt. De raad krijgt de keuze de investering over veertig of vijftig jaar in de kapitaallasten af te schrijven. Dit budget zullen we eerst, met alle ontwikkelingen in de bouwkosten van dit moment, nog verder actualiseren.’’ In april zal de raad zich alvast kunnen buigen over de nieuwe plannen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie