In de nieuwe wijk Groenpoort komt in principe geen schoolgebouw.
In de nieuwe wijk Groenpoort komt in principe geen schoolgebouw. OVO

Geen nieuw schoolgebouw in Groenpoort; college kijkt naar onderwijs voor de wijk

20 oktober 2022 om 17:44 Onderwijs

VEENENDAAL Een extra school bouwen in de nieuwe wijk Groenpoort in Veenendaal-Oost lijkt voor burgemeester en wethouders onmogelijk. Niet alleen heeft zij niet voldoende ruimte voor alle verwachte leerlingen, vooral de veiligheid en leefbaarheid van de woonwijk geeft dan grote uitdagingen.

Peter Kuijpers

,,Er kom geen school bij in Veenendaal-Oost. We hebben in goed overleg gezocht met de scholen, maar er is geen draagvlak bij iedereen voor de oplossing die wij het liefst zouden willen. Graag waren we met alle scholen tot een gedragen oplossing gekomen, maar nu vallen we terug op wat voor ons mogelijk is’’, aldus wethouder Dylan Lochtenberg. Voldoende ruimte voor een nieuw schoolgebouw is er volgens het college niet: ‘Wij hebben geconcludeerd dat een extra school in Veenendaal-Oost met een omvang van 2989 vierkante meter onmogelijk is. Wij kunnen daarmee niet één op één invulling geven aan het raadsbesluit van 24 juni’, laat het college de gemeenteraad weten.

ONDERZOEK ‘Wij hebben u toegezegd om samen met de schoolbesturen te kijken naar mogelijke oplossingsrichtingen en of een extra schoollocatie daadwerkelijk een oplossing biedt. Samen met de schoolbesturen zijn wij tot de conclusie gekomen dat een extra locatie in Groenpoort geen goede mogelijkheden biedt.’ ,,We hebben het raadsbesluit uitgevoerd te kijken naar de bouw van een nieuwe school. Maar ook het onderzoek van Sweco geeft aan dat dit niet de oplossing is’’, vervolgt de wethouder. Het college heeft dit onderzoek laten doen naar een denkbare en kansrijke oplossing voor een extra schoollocatie door een extern bureau. Deze kwam tot de volgende conclusie.

‘Een school van beperkte omvang is mogelijk en is een kansrijke oplossing voor het huisvestingsprobleem in Veenendaal-Oost. Mits deze expliciet gericht wordt op de bewoners van Veenendaal-Oost. Er moet wijkgestuurd worden op de toelating van nieuwe kinderen/gezinnen. Op deze manier is er een oplossing voor de knellende situatie in het Ontmoetingshuis, die nu zo gewenst is. Deze oplossing is niet op alle aspecten een probleemloze keuze. Er komen nieuwe vraagstukken en dilemma’s voor terug. In het bijzonder op het gebied van autobereikbaarheid, ontsluiting voor fietsers en voetgangers en gedrag en veiligheid.’

OVERLEG Er is mogelijk ruimte voor een school van 1800 vierkante meter, maar dan is parkeren op De Brink noodzakelijk en er moeten oversteekmogelijkheden en fietsaansluitingen komen op de fietssnelweg Spitsbergenweg. ,,Dit geeft extra beperkingen aan de nieuwe school’’, aldus de wethouder. Een nieuw gebouw lijkt nu na uitgebreid onderzoek onmogelijk. Wel is er gesproken over een betere verdeling van de onderwijsruimte, maar hier zijn in het verleden al afspraken over vastgelegd en onderling zijn de gemeente en scholen niet tot een oplossing gekomen. Het college heeft gekeken naar allerlei mogelijkheden voor een betere verdeling van de leerlingen, want zij wil vooral ruimte bieden aan kinderen uit de wijk. 

Hiervoor stelt zij nu een oplossing voor waarbij vier scholen lokalen krijgen in het Ontmoetingshuis voor deze leerlingen. De kinderen die van buiten de wijk komen, kunnen dan ook naar een andere locatie. Veenendaal heeft voldoende plek voor alle leerlingen uit Veenendaal-Oost in het Ontmoetingshuis. En zelfs bij de bouw van een extra school in Groenpoort zou er wijkgericht toelatingsbeleid nodig zijn. Een oplossing die voor dit moment tevens kan werken voor het Ontmoetingshuis, maar daar kan Balans zich niet in vinden. Deze school van Wereldkidz heeft volgens de gemeente wel de meeste leerlingen van buiten Veenendaal-Oost.

IMPASSE De gemeente heeft bij alle schoolbesturen nadrukkelijk aangegeven dat zij een oplossing buiten Veenendaal-Oost moet zoeken. Zeker omdat een derde van de leerlingen niet in deze wijk woont. Hiervoor waren verschillende mogelijkheden. ‘Geen van de voorgelegde scenario’s kan op instemming rekenen van alle schoolbesturen. Het overleg is daarmee in een impasse beland. In het Integraal Huisvestingsplan (IHP) is de ambitie voor Integraal Kindcentrum (IKC)-vorming en thuisnabij onderwijs uitgesproken. Wij zoeken nu naar een oplossing voor de kinderen uit Veenendaal-Oost.’

Voor het college heeft de huisvesting van Tamim, De Bron en ‘t Speel-Kwartier in het Ontmoetingshuis de voorkeur. Zij kan dit echter niet juridisch afdwingen, omdat de scholen recht hebben op de toegekende capaciteit. Balans heeft 835 vierkante meter toegewezen gekregen. Daarom wil het college nu ruimte geven aan de kinderen die uit Veenendaal-Oost komen in het Ontmoetingshuis. De overige leerlingen, die van buiten de wijk komen, kunnen in de mogelijke oplossing naar locaties elders in Veenendaal. Zij denkt aan ruimte op de locatie van Het Erf dat ook onder het CPOV valt voor Tamim en ‘t Speel-Kwartier.

IKC Voor Balans zou dit bij De Vlieger kunnen, een andere locatie van Wereldkidz in de Engelenburg. En voor De Bron bij of de Rehobothschool of Fuikenweide, locaties van Onderwijsgroep (GAVE). Enkele locaties moeten nog een nieuw schoolgebouw krijgen, IKC Dragonder-Noord en IKC Engelenburg. ‘We hebben aan de schoolbesturen gevraagd welke andere mogelijkheden zij zien. Wat het ene schoolbestuur als optie of voorwaarde ziet, vindt het andere onbespreekbaar’, concludeert het college. Oplossingen voor de korte termijn in Veenendaal-Oost met extra noodlokalen geven tevens verkeersproblemen.

,,Alles dat je nu aan mogelijkheden toevoegt bij de school zal leiden tot meer drukte op de wegen, waar deze niet op berekend zijn. Het is belangrijk nu een beslissing te gaan nemen. We hebben de tijd genomen de overleggen de ruimte te geven en dit is door de scholen constructief opgepakt. Maar het gaat niet langer om alleen Veenendaal-Oost. Andere plannen hebben stil gestaan in afwachting wat hier gaat gebeuren. Dus we moeten voor alle kinderen in Veenendaal nu de beslissing moeten gaan nemen, zodat we ook met andere scholen aan de slag kunnen met nieuwbouw- en uitbreidingsplannen’’, besluit Lochtenberg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie