Afbeelding
Pixabay

Nieuwe aansluiting Groenpoort kost bijna twee miljoen

18 oktober 2022 om 12:55 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL De gemeente moet zelf 641.830 euro neertellen voor de extra aansluiting op de Rondweg-Oost. Deze moet de nieuwe buurt Groenpoort in Veenendaal-Oost makkelijker bereikbaar maken, zodat er voldoende mogelijkheden zijn om met de auto de wijk in en uit te rijden.

door Peter Kuijpers

,,De wijk Groenpoort is het laatste deelgebied in Veenendaal-Oost dat we gaan ontwikkelen met 970 woningen. Voor de bereikbaarheid van de wijk hebben we een extra aansluiting geregeld. Die aansluiting zit opgenomen in de verbreding van de Rondweg-Oost, maar dit laat op zich wachten door de stikstofproblematiek. Het blijft voor ons eigenlijk wachten op die verbreding naar twee keer twee rijbanen, maar het is niet onze weg. Dit is een provinciale weg’’, verduidelijkt wethouder Engbert Stroobosscher nog maar eens. Ondanks dat de weg inmiddels met woongebieden aan beide zijden door Veenendaal loopt, is het geen weg die de gemeente beheert.

STIKSTOF Veenendaal wil wel door met de woningbouw en ondanks de stikstofproblematiek heeft zij voor deze nieuwe huizen alles geregeld. ,,Wat hebben we nu bedacht om wel met de woningbouw aan de slag te gaan: Er is voorgesteld de noordelijke verbreding van de Rondweg-Oost vast te starten tot en met de aansluiting naar Groenpoort. Dit werk willen we naar voren laten halen. De stikstofberekening is al geregeld in het woongebied; hier zat voorheen nog een boer. Bij het Rijk is er een subsidiepot om de woningbouw te versnellen en dit werkt op basis van een cofinanciering. Uit deze woningbouwversnellingsimpuls hebben we van het rijk zo’n 1,2 miljoen gekregen voor het kunnen realiseren van deze aansluiting.’’ Dankzij de woningnood en deze daarvoor beschikbaar gestelde extra middelen kan Veenendaal nu bijdragen met bijna duizend extra woningen.

COFINANCIERING De aanvraag voor de woningbouwversnellingsimpuls had zij al gedaan, maar het was nog niet bekend hoeveel de gemeente zelf moest bijdragen. ,,De hoogte van de cofinanciering is nu bekend, dat is 35 procent. Daarom willen we nu 641.830 euro vrijmaken voor deze werkzaamheden. Veenendaal schiet dit nu voor; we leggen deze rekening straks voor aan OVO. De extra aansluiting willen we in ieder geval voor bouwverkeer gaan benutten, maar tevens om de bereikbaarheid van de scholen in het Ontmoetingshuis te vergroten. En daarmee de drukte op de Van Essenlaan wat te ontlasten’’, besluit Stroobosscher. Het bestemmingsplan om de nieuwe aansluiting mogelijk te maken ligt al ter inzage, waarna Veenendaal snel hoopt te kunnen beginnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie