Afbeelding
Gemeente Veenendaal

College wil in mei beslissen over nieuwe school in Groenpoort

30 januari 2022 om 18:22 Politiek

VEENENDAAL Het college wil de raad in mei de beslissing kunnen laten nemen over de bestemming en het krediet voor de bouw van een nieuwe school in Groenpoort. De politiek besloot afgelopen juni dat in dit laatste deel van Veenendaal-Oost een extra schoolgebouw kan komen. De SGP, die toen tegenstemde, had verschillende vragen over de ontwikkelingen.

Door Peter Kuijpers

,,De informatie over IKC Groenpoort heeft de SGP-fractie bijzonder verontrust. En ook nieuwe vragen opgeroepen’’, stelt Dick Both in een brief aan het college. ,,Wat gaat het college doen om te voorkomen dat we letterlijk een herhaling krijgen van wat zich nu in Buurtstede en Veenderij afspeelt met betrekking tot verkeersopstoppingen. De grote drukte bij het begin en einde van de schooldag?’’ Het college laat weten dat zij zoekt naar een goede mobiliteitsoplossing. ,,De verkeerssituatie komt met name doordat de helft van de huidige leerlingen van de scholen komt van buiten de wijk’’, laat wethouder Marco Verloop weten. De SGP ziet een probleem ontstaan voor de nieuwe aansluiting op de Rondweg-Oost en daarmee een onoverkomelijk probleem voor de provincie. Deze kan een wijziging in het bestemmingsplan mogelijk blokkeren.

ONOMKEERBAAR ,,De verkeersanalyse wordt zo snel mogelijk afgerond. Ons streven is om in mei 2022 uw raad in de volle breedte over de ontwikkeling van de nieuwe school in Groenpoort te informeren. Daar nemen we ook de inhoudelijke vragen mee zoals u die stelt’’, heeft het college verder laten weten. Niet alleen voor het verkeer op de Rondweg-Oost, ook in de wijk moeten er aanpassingen komen. ,,Kan het college ons toezeggen dat er niets onomkeerbaars gedaan wordt in de onderzoeksfase waarin we verkeren?’’, vraagt Both zich af. ,,We kunnen nog terug’’, aldus Verloop. ,,We voeren nu de opdracht van de raad uit en kijken naar oplossingen voor problemen. Dit is complex. Straks moet de gemeenteraad nog beslissen over de bestemmingsplanwijziging en het te investeren bedrag. Dan kan de raad het te duur vinden. Of zij vindt het toch een te hoge belasting voor de weg of wijk.’’

2,8 MILJOEN De SGP had tevens vragen gesteld over de kosten. Veenendaal moet voor de nieuwe school een aantal bouwclaims voor veertig woningen inleveren en grond kopen tegen de waarde van woningbouw. ,,De eerste voorzichtige inschatting is dat het de gemeente zo’n 2,8 miljoen euro zal kosten. Zoals het er nu naar uitziet is een combinatie van een school met woningen niet haalbaar. En dit geeft geen financieel voordeel. Ook was de wijk niet ontworpen met nog een school. De gemeente zal dan kosten moeten maken voor aanpassingen in het bestemmingsplan’’, geeft de wethouder aan. Veenendaal wil daarom voor de fysieke werkzaamheden beginnen ook duidelijkheid hebben. Anders lopen de kosten aanzienlijk op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie