Afbeelding
Aart Aalbers

College wil garant staan voor warmtenet in nieuwbouwwijk Groenpoort

30 september 2021 om 11:30 Nieuwbouw

VEENENDAAL Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost (OVO) is gestart met plannen maken voor de warmtevoorziening in de wijk Groenpoort. Maar vraagt de gemeente garant te staan voor de kosten. OVO is geen partner in het warmtebedrijf en kan deze kosten zelf niet terugverdienen. Maar zij is wel afhankelijk van een leidingnet voor het verwarmen van de woningen die zij wil laten bouwen in de te ontwikkelen wijk. Het college wil de plannen voor een Warmtehuis en het leidingnet in Groenpoort daarom voorfinancieren. 

Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad tegen dit voornemen geen wensen en bedenkingen te uiten. Veenendaal wil op deze wijze garant staan voor maximaal 550.000 euro om de ontwikkeling van de woningen in de wijk niet te vertragen. De gemeente wil met een Publiek Private Samenwerking voor vijftig procent met een partner een warmtebedrijf opzetten in Groenpoort. Zij is nog bezig deze te vinden en gezamenlijk als nieuw bedrijf het warmtenet aan te leggen en exploiteren. 

Momenteel is er een grote behoefte aan nieuwbouwhuizen en langer wachten is niet gewenst. ,,Wij willen een vertraging voor het warmtenet en daarmee tevens de woningbouw voorkomen. Voor OVO zou dit tevens betekenen dat de opbrengsten van de investeringen voor de nieuwe woonwijk pas later komt’’, legt wethouder Marco Verloop uit. Eén jaar vertraging kan al 1,2 miljoen euro kosten.

Het bouwen van het Energiehuis en het leidingnet moet ook gelijk op gaan met het bouwrijp maken van de wijk vanaf februari 2022. Het college wil nu voor een back-up strategie kiezen om dit mogelijk te maken. Mocht Veenendaal niet tijdig een partner vinden voor het Warmtehuis kan zij toch starten met de bouw. Wel blijft zij op zoek naar een samenwerkingspartner voor het warmtebedrijf om samen de aanleg te starten of in ieder geval als nieuw bedrijf straks de warmtevoorziening voor Groenpoort te kunnen exploiteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie