Afbeelding
Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost Beheer

Veel vraagtekens bij gebruiken DEVO in Groenpoort

19 januari 2022 om 14:00 Politiek

VEENENDAAL Het zelf aanleggen van een warmtenet in Groenpoort kan wel steun krijgen van de gemeenteraad. Maar of zij dit wil onderbrengen bij DEVO, Duurzame Energie Veenendaal-Oost, hangt voor de partijen heel erg af van de businesscase. Ary Jan Breur (SP) noemt dit bedrijf nog steeds een hoofdpijndossier en weet niet of zij daar een nieuw initiatief aan wil koppelen.

door Peter Kuijpers

Het college vraagt het proces te stoppen om met een publiek-private samenwerking een collectief energiesysteem in Groenpoort aan te leggen en exploiteren. Hiermee moet de laatste wijk in Veenendaal-Oost tevens een warmtenet krijgen. Omdat de gemeente geen partner kan vinden wil zij dit nu zelf gaan regelen. ,,Dit punt past in ons straatje’’, geeft Breur aan. ,,Wij waren al tegen deze samenwerking in een PPS. Je moet dit niet aan de markt laten.’’ 

De partij geeft aan dat wanneer de gemeente dit zelf in de hand heeft, zij kan kiezen voor het maken van minder rendement en daarmee kunnen betere tarieven voor de inwoners mogelijk zijn. Jaap Pottjewijd (Lokaal Veenendaal) is akkoord te stoppen met het zoeken naar een partner, maar vraagt zich af of de gemeente wel een gasbedrijf moet willen zijn?

BEDENKINGEN Lokaal Veenendaal ziet meer in een marktpartij die dit kan aanleggen en beheren om afstand te creëren met de lokale overheid. En hiermee duidelijkheid te kunnen geven in de wirwar van de gemeente in DEVO en OVO. Wethouder Martijn Beek concludeerde dat de meeste partijen in kunnen stemmen met het stoppen naar het zoeken naar een private partner. Maar het college stelde tevens voor dan de aanleg en exploitatie van het nieuwe collectieve warmtesysteem te gunnen aan DEVO. 

Op dit punt waren veel bedenkingen. Zeker omdat het college dit wil doen met als uitgangspunt een financieel haalbare businesscase. Voor de uitwerking hiervan is echter meer tijd nodig en deze was nu nog niet beschikbaar voor de raadsleden. Ronald van der Weerd van ProVeenendaal is niet tegen de synergie om dit met DEVO op te pakken, maar wil wel weten of de raad terug kan komen op deze beslissing.

VERTROUWEN Ook Jonathan van den Heuvel (CU) ziet net als Hans van de Braak (PvdA) fundamentele financiële risico’s, waarmee de raad nu een principebesluit zou nemen zonder inhoud. Yvonne Bottema van de VVD ziet dat de gemeente vooral snel door wil om snel te kunnen gaan bouwen. Wanneer de gemeente het energieconcept aanpast heeft dit een groot effect op de gebiedsontwikkeling. Maar nu de samenwerking met een private partner verdwijnt, spreekt zij toch de wens van de VVD uit naar de voorkeur voor individuele aansluitingen. 

Het ontbreken aan vertrouwen in DEVO stamt volgens Eric Enzlin (CDA) nog uit het verleden en Kees Oskam van GroenLinks haalt aan dat de gemeente nu honderd procent eigenaar is van DEVO. ,,Het heeft in zwaar weer gezeten, maar we hebben het uit het moeras getrokken.’’ Voor Enzlin komt DEVO nu vertrouwenwekkend over. De politiek zal zich in de raadsvergadering uitspreken of zij voldoende vertrouwen heeft in DEVO om deze ook de collectieve warmtevoorziening in Groenpoort te laten regelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie