Afbeelding
pixabay

Mix aan woningen in Groenpoort

18 februari 2022 om 10:00 Nieuwbouw

VEENENDAAL Bijna duizend nieuwe huizen in Veenendaal-Oost. ,,Van D66 mag komende zomer al de schop in de grond’’, aldus Jelle Hordijk. De raadsfracties lijken in meerderheid in te kunnen stemmen met het bestemmingsplan Groenpoort en het beeldkwaliteitsplan. ,,Een mooie plek, een mooi ontwerp en mooie mix aan woningen van diverse typologieën en financieringscategorieën,’’ benoemd Dick Both van de SGP.

door Peter Kuijpers

De raadspartijen waren blij dat door goede gesprekken tussen de bewoners in het noordelijk deel van Buurtstede en de ontwikkelaar een oplossing is gevonden voor een groenstrook. Hiermee is het bestemmingsplan iets gewijzigd, maar de zienswijze van de bewoners van tafel. ,,Wij zijn tevreden met deze aanpassingen. En we zijn heel blij met een twee derde aan sociale en betaalbare woningen in de wijk’’, gaf Jonathan van den Heuvel (CU) aan. Wel waren er vragen over de zelfbewoningsplicht voor deze huizen die na twee jaar al weer op de markt kunnen komen. PvdA had liever nog meer sociaal gezien en ook voor de SP kan het socialer en betaalbaarder. Zij zijn bang dat het percentage van veertig procent van de woningen die naar mensen van buiten Veenendaal gaat wel eens zou kunnen stijgen.

SENIOREN Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal ziet graag het college op één lijn met de raad over de mogelijkheid dat in Groenpoort ook een nieuwe school moet komen. Maar wethouder Engbert Stroobosscher gaf aan dat dit een ander bespreekpunt is, waarin de raad tot een wijziging van dit bestemmingsplan kan besluiten. Ronald van der Weerd (PV) blijft stoeien hoe Veenendaal regels kan maken om voor eigen inwoners te bouwen, terwijl Eric Enzlin (CDA) dit graag vooral voor senioren wil doen. Hij ziet in verschillende onderzoeken dat in de toekomst deze groep behoefte heeft aan bepaalde woontypes. ,,De meeste senioren zitten niet meer te wachten op een ruime tuin, maar hebben wel graag een slaapkamer beneden. Veenendaal moet wel bouwen naar behoefte.’’ De wethouder voorziet dat de markt deze ontwikkelingen wel volgt.

JURIDISCH Verder haalde hij aan dat Veenendaal al veel heeft kunnen regelen in de huisvestings- en doelgroepenverordening. En dat sociale koopwoningen zeker tien jaar een zelfbewoningsplicht krijgen. De aanscherping van deze plicht heeft de gemeente nog in onderzoek om zeker te zijn dat het juridisch mogelijk is: ,,Hier komen we op terug in het Programma Wonen. En ik wil wel mensen van buiten Veenendaal hier laten wonen; we moeten ook gastvrij zijn.’’ 

Enkele partijen willen nog de punten over de verdeling van de woningen bespreken in de fractie, maar de meerderheid lijkt zich wel in dit plan de kunnen vinden. De woningbehoefte is groot en voor de gemeente biedt deze laatste uitbreidingswijk zo’n 970 nieuwbouwwoningen met veel betaalbare huizen in Veenendaal-Oost.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie