Bouwdorp Veenendaal 2019. Foto uit het archief.
Bouwdorp Veenendaal 2019. Foto uit het archief. Aart Aalbers

Bouwdorp zoekt plek in Stadspark

16 februari 2022 om 12:00 Politiek

VEENENDAAL Een Visie voor een nieuw Stadspark is nog geen uitgewerkt plan. Zo bleek in de behandeling bij de raadscommissie. Hoewel veel partijen vol lof waren dat ze zijn meegenomen in deze visie, samen met belanghebbenden en gebruikers van het park, was toch een jaarlijks evenement vergeten. Voorzitter Sevda van Barneveld van Bouwdorp Veenendaal kwam daar over spreken.

Door Peter Kuijpers 

,,Afgelopen zomer vierde dit jaarlijkse evenement haar vijftig-jarig jubileum. De laatste week van de zomervakantie is in Veenendaal: Bouwdorp! In het Stadspark op de strook tussen het park en de Groeneveldselaan, een ideale plek. Wij groeien al jaren en kijken zelf ook; waar kunnen we het nog meer organiseren? En dan nu Bouwdorp verplaatsen omdat het stadspark op de schop gaat. We zijn armoedig meegenomen in de plannen. 

We willen best verhuizen naar een nieuwe plek, maar vinden we daar een prettige afbakening, natuurlijke beschutting en een zachte ondergrond?’’, waren zo een aantal vragen. Ook verschillende partijen zien Bouwdorp als onderdeel van de identiteit van Veenendaal. Zij vroegen de wethouder waarom zij niet zijn betrokken in het opstellen van deze Visie Stadspark.

OMISSIE Het was wethouder Engbert Stroobosscher tevens opgevallen dat Bouwdorp wel was genoemd in de visie om eventueel te verplaatsen, maar er geen reactie was: ,,Bel even met Bouwdorp’’ heb ik toen aangegeven. Uit dit contact kwamen onder andere de punten over de ondergrond en bezonning. Het is nog geen uitgemaakte zaak waar Bouwdorp gaat landen in het nieuwe Stadspark. 

Vanzelfsprekend gaan we een plek vinden voor Bouwdorp; dit kan ook de huidige plek zijn. We betrekken de organisatie in de verdere ontwikkelingen.’’ Sietse van der Bij (SP) vroeg uitdrukkelijk om deze toezegging. Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal vroeg het college nog wat meer: ,,Geef Bouwdorp dan voor deze omissie wel de middelen voor het kopen van nieuwe materialen wanneer zij moeten verhuizen.’’ Maar omdat dit nog niet besloten is, ging de wethouder hier niets op toezeggen.

UITWERKING Gert Scherpenzeel van ProVeenendaal zag in de visie een Stadspark waar iedere Veenendaler zich thuis kan voelen. Wethouder Stroobosscher gaf op vragen aan dat Veenendaal in de uitwerking rekening houdt met geschikte paden voor onder andere rolstoelgebruikers en bij de waterpartijen de veiligheid voor kinderen. Hoewel dit ook een taak is voor begeleiders. 

Ruben Schoeman (VVD) had de vraag of waterelementen dan een toevoeging zijn. ,,Kan Veenendaal dit effectief en efficiënt inpassen zonder financiële en gezondheidsproblemen? En zijn al deze ambities wel noodzakelijk?’’ Ook dit moet in de verdere uitwerking aan bod komen. ,,Zullen bij de aanbesteding tevens de onderhoudskosten duidelijk zijn? Hoe gaat Veenendaal straks het beheer doen van een park van vijf miljoen?’’, wilde Jan Verboom van de SGP weten.

MILJOENEN Ook de PvdA hoort dit graag. Stroobosscher wil deze technische vraag verder uitlaten zoeken, maar noemde wel dat de onderhoudskosten duidelijk moeten zijn wanneer het definitieve ontwerp er ligt. En wellicht kan de gemeente dit dan in de aanbesteding meenemen.

Tineke Bette van de ChristenUnie vind een investering van vijf miljoen het wel waard voor de leefbaarheid in Veenendaal. Voor Jelle Hordijk (D66) was de post ‘overig’ van 860.000 euro wel wat ruim genomen. Hier kon de wethouder nog een verdere verheldering geven, waarbij met name de Groeneveldselaan als fietsstraat veel zal kosten. Mark Ruitenbeek (CDA) hoopt in het verdere proces wel te zien waar de gemeente de vijf miljoen wil gaan vinden en hoopt dat alle initiatieven uit de participatie een plekje kunnen krijgen.

EVENEMENTEN Voor Lokaal Veenendaal moet ook de Rietvoorn akkoord zijn, maar hiervoor waren volgens de wethouder de plannen nog niet ver genoeg uitgewerkt. De SP ziet ruimte om te schuiven met evenementen in het Stadspark door het evenemententerrein hierbij te betrekken, maar zou graag tevens ruimte zien voor meer evenementen. Kleinschalig op zaterdag en zondag of wat groter. Wel moet Veenendaal dan bij de definitieve inrichting rekening houden met geluidsoverlast richting woningen rondom het park. Een aantal partijen willen zeker in de raad deze Visie verder behandelen met de uiteenlopende vragen die zij nog hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie