Afbeelding
Pixabay

Veenendaal gaat met puntensysteem voor bouwplannen werken

8 februari 2022 om 10:27 Nieuwbouw

VEENENDAAL Bouwen aan een gezond, duurzaam en veilig Veenendaal. Ontwikkelaars krijgen van de gemeente nu een leidraad waarin het college heeft aangegeven hoe een bouwplan punten verdient. Deze tellen mee in een ‘ja, mits-houding’, zodat nieuwe initiatieven vanaf een bepaalde score minimaal voldoen aan de ambitie van de nieuwe omgevingsvisie van Veenendaal.

door Peter Kuijpers

,,Een aantal onderwerpen is heel erg belangrijk. Zo is er steeds meer regen, maar tevens hebben we in Nederland te maken met hittestress. Veenendaal kijkt naar klimaatadaptatie. Ook in veiligheid is een sprong te maken bij woningen. Ontwikkelaars die in Veenendaal willen bouwen willen weten waar zij aan toe zijn. Voor hun verdienmodel, maar ook wat de gemeente graag ziet’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit. 

Met een Puntensysteem omgevingsvisie Veenendaal is nu een leidraad vastgesteld waar ontwikkelaars zien wat in de gemeente verplicht is en met welke bouwaanpassingen zij punten verdienen. Het college heeft daarin een minimale score opgenomen waar een nieuw plan aan moet voldoen.

PLANTEN Het gaat om nieuwe projecten waarvoor een herziening, wijziging of afwijking van het bestemmingsplan nodig is. De gemeente denkt aan maatwerk bij projecten kleiner dan 750 vierkante meter vloeroppervlak. Tot 1500 zijn minimaal 25 punten nodig, tot 7500 moet een ontwikkelaar 40 punten scoren met zijn plan. Wie groter dan 7500 vierkante meter ontwikkelt, heeft minimaal 65 punten nodig. 

Deze zijn te halen door bijvoorbeeld bij te dragen in een gezonde en groene leefomgeving. Waardevolle bomen wil Veenendaal behouden, maar er zijn punten te scoren met behouden of planten van bomen, een boomstructuur tot hagen, en de mogelijkheid van een ommetje maken door het groen. Of ingebouwde bloembakken bij appartementen en woningen met groene daken.

DIEREN Deze laatste leveren zelfs punten op bij natuurinclusief bouwen. Maar ook sedumdaken en groene gevels en geveltuintjes. Gezondheid is ook een plek om te spelen of elkaar te ontmoeten, van fitness-apparaten in de openbare ruimte tot een moestuin. Binnen het duurzaam bouwen kan een ontwikkelaar daarnaast punten krijgen voor laadvoorzieningen voor elektrische auto’s en energieneutrale of opwekkende woningen. 

En deze zijn natuurinclusief wanneer dieren een plekje krijgen. ,,Veenendaal heeft veel aandacht voor biodiversiteit. Vroeger vonden vogels en insecten in een oude woning makkelijk een plekje en nu is veel dichtgeïsoleerd. Maar met een inbouwkast of gevelkast tot overstek voor nesten en insectenstenen kunnen we ook in nieuwe woningen dieren een plekje geven.’’

AMBITIE Verder ziet Veenendaal graag meer aandacht voor hittestress, maar zij let ook op waterbergingen. Deels zijn deze verplicht, maar meer kubieke meters in het bouwplan aanbrengen levert punten op. En tevens het verzorgen van voldoende schaduw. Afhankelijk van de locatie van een project leveren zorggeschikte woningen punten op en alles heeft een verplichte eis voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. ,,Het is een lerend systeem en kan veranderen met nieuwe landelijke regels. Maar met deze ambities kunnen we in gesprek met ontwikkelaars en woningcorporaties hoe Veenendaal een gezond, duurzaam en veilige leefomgeving ziet’’, besluit de wethouder.

OVERLEG De Veenendaalse Woningstichting en Patrimonium Woonservice hebben in een memo aangegeven nog met vragen te zitten over onder andere het onderhoud van de openbaar toegankelijke aanpassingen. En pleiten voor een onderscheid in sociale en overige woningbouw, omdat veel punten kostenverhogend zij en de uitbreiding van woningen in gevaar brengt. Wel willen zij verder met de gemeente overleggen. Een aantal punten vinden zij reëel of werken ze reeds mee, andere zien zij niet als verantwoordelijkheid van woningcorporaties. Het zijn toevoegingen bovenop de normen van het bouwbesluit en het normenkader van de Woonstandaard van het Netwerk Conceptueel Bouwen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie