Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Tweede bestuursrapportage 2022 toch hamerstuk na vragenvuur gemeenteraad

7 oktober 2022 om 17:36 Politiek

VEENENDAAL Uiteindelijk kunnen alle partijen in de raad instemmen met de Tweede bestuursrapportage 2022 met een positief saldo, waarin de voortgang van de plannen en afspraken uit de programmabegroting 2022 en de meerjarenraming 2023-2025 staan. Daarvoor waren er meerdere technische vragen gesteld, maar ook in de commissievergadering van donderdag waren er nog de nodige vragen en zorgen, waarop het college genoeg geruststellende antwoorden kon geven.

Door Arjen van den Berg

Zo las de VVD dat het college veel in wil zetten op het huisvesten van arbeidsintensieve bedrijven, maar concludeerde ook dat de kantorenleegstand praktisch nihil is. Kan Veenendaal groeiende bedrijven nog wel houden of worden ze onbedoeld weggejaagd naar bijvoorbeeld Ede omdat de ruimte om te groeien hier op is?

BEZWAAR Het CDA stipte een ander punt aan. Een mogelijke exploitant van een waterstofvulpunt heeft bezwaar gemaakt tegen de verlenging van de lopende erfpachtovereenkomst voor het tankstation langs de Rondweg oost. De juridische strijd zorgt nu voor onvoorziene kosten. En is er genoeg budget voor de Fixbrigade of moet er nog iets geregeld worden?

De PvdA vroeg zich af waarom de door wethouder Stroobosscher toegezegde armoedetoeslag nog niet was meegenomen in de rapportage en het viel de ChristenUnie op dat verschillende doelstellingen niet waren gehaald door personeelstekorten. De partij deed een oproep om op creatieve manieren nieuwe krachten aan te trekken om te voorkomen dat in de toekomst meer doelstellingen niet gehaald zouden worden.

CORONA De SP tot slot zei op zich geen zwaarwegende bezwaren te hebben tegen de rapportage, maar plaatste er wel de meeste vraagtekens bij. Kan het college de juridische strijd over het IKC Franse gat dat er nu niet komt wel aan? Wat zijn de gevolgen van de vertraging van het maatwerkbudget en wanneer kan dat verholpen worden? Sluit het aanbod van de aannemers die zich hebben aangemeld voor de Veenendaalpas wel aan bij de doelgroep? Het zit het met de remmende maatregelen op de schoonmaakhulp? Hoe geeft het college vorm aan de waakzaamheid over corona die de wereld nog niet uit is? Ook maakte de partij zich zorgen over het verloop van WMO-consulenten, al waren de socialisten blij met de nieuwe werkwijze. 

Het gaf al met al genoeg gespreksstof voor het college, waarbij elke wethouder aan het woord kwam om de punten netjes en naar tevredenheid van de vraagstellers te beantwoorden. Verloop beaamde dat de kantorenleegstand erg laag is en dat de gemeente meerdere keren aan de provincie heeft gevraagd om de Kantorenvisie aan te passen, zodat het aantal vierkante meters kan worden uitgebreid. Samen met Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal wordt gekeken hoe bedrijven hun vierkante meters kunnen uitbreiden. Van groeiende bedrijven die dreigen te vertrekken naar een andere plaats is geen sprake. “We proberen ze zo goed mogelijk te faciliteren om ze vooral hier te houden.” 

TE WEINIG GELD Voor de Fixbrigade, die naast duurzaamheid ook een leer-werk-traject behelst, is nu genoeg geld, mede door een extra bijdrage van het rijk aan de landelijke afdeling. ,,Ik zeg u toe, mocht er een sterke behoefte zijn en toch te weinig geld, dan kom ik bij u terug en reken op uw vrijmoedigheid en doe ik wellicht een beroep op uw vrijgevigheid.” Want dit initiatief vond het college te mooi om te laten schieten wegens geldgebrek. 

Om terug te komen op het punt van de ChristenUnie zei Verloop dat de gemeente nu kijkt welke werkzaamheden echt door mensen moeten worden uitgevoerd en waar er kan worden ingezet op digitalisering en automatisering. Daarmee komen er zeker niet mensen op straat te staan, want er is meer werk dan er vacatures zijn. Wel zou het ook in de nabije toekomst een van de redenen kunnen zijn dat de gemeente wel van alles kan willen, maar dat het niet allemaal gaat lukken. Rond corona houdt de gemeente alle ontwikkelingen in de gaten en is er een budget voor eventuele maatregelen.

WERELDPROBLEMATIEK Wethouder Beek op zijn beurt vertelde dat de wereldproblematiek rond vluchtelingen, Oekraïne en vluchtelingen ook een wissel heeft op de werkdruk bij de gemeente en hoopte dat de nieuwe werkmethode voor meer werkplezier van WMO-consultenten zorgde en hen daarmee hopelijk ook vasthield. 

Lochtenberg kon nog niets concreets vertellen over de ontwikkelingen rond het IKC Franse gat dat er dus niet komt. Stroobosscher op zijn beurt wist de PvdA gerust te stellen. Het feit dat er ‘pas’ in de derde bestuursrapportage verantwoording over de armoedetoeslag wordt afgelegd, betekent niet dat er tot december niets gebeurt, want dan zou het inderdaad te laat zijn. Hij hoopte binnenkort concreet nieuws te hebben. Als de SP nog meer ondernemers wist die mee wilden doen met de Veenendaalpas, moest de partij dat vooral laten weten. Hoe meer aanbod, hoe beter.

De rustige beantwoording van de vier wethouders op het intensieve vragenvuur zorgde er dan toch voor dat aan het einde van de vergadering alle neuzen dezelfde kant op stonden en dit onderwerp de volgende gemeenteraadsvergadering kan worden afgehamerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie