Afbeelding
Pixabay

Raad ontvangt update onderwijs vluchtelingen

15 april 2022 om 16:00 Onderwijs

VEENENDAAL Kinderen uit Oekraïne zijn voor een deel al naar school. Dit laat burgemeester Gert-Jan Kats weten aan D66. Zij had vragen gesteld in de raadscommissie en inmiddels heeft de raad een update gekregen over de opvang van de vluchtelingen in Veenendaal.

,,Ik ben echt wel trots op de Veense gemeenschap als ik zie hoe de Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. D66 vindt onderwijs heel erg belangrijk en begrijpt dat scholing is geregeld via Wereldkidz. Waarom is dit nog niet van de grond gekomen?’’, wilde Maud Veraar (D66) graag weten. ,,Bij het onderwijs hebben wij bewust gekozen dit gelijk goed en voor langere termijn aan te kunnen bieden. Soms is het in andere gemeenten een veredelde oppas geworden. Ga maar in de klas zitten, teken maar een kleurplaat’’, antwoordde de burgemeester. De kinderen in de leeftijd van 4 en 5 jaar kunnen instromen in het regulier onderwijs bij de basisscholen in Veenendaal. ,,Daar is het veelal spelenderwijs. Wereldkidz heeft verder een lesprogramma voor nieuwkomers. Daarvoor wordt ruimte gecreëerd in de Dr. C. Steenblokschool. En de school is nog druk bezig leerkrachten te het werven’’, vervolgt Kats.

INSCHRIJVEN Het vinden van personeel is niet eenvoudig. Zij hoeven geen Oekraïens te spreken. Wereldkidz wil het volledige pakket aan onderwijs aanbieden, zoals zij dit in de Taalklassen ook aan nieuwkomers doet. Kinderen vanaf groep 3 moeten daar zo snel als mogelijk in gaan instromen. ,,Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen naar de Internationale Schakelklas’’, besluit Kats. Hier zijn inmiddels de eerste leerlingen heen gegaan. Er zijn ook kinderen die deels online les krijgen van docenten in de Oekraïne. Het onderwijs in Veenendaal wil de gemeente zo snel mogelijk laten beginnen. Verder wist het college de raad afgelopen week te melden dat 156 vluchtelingen in Veenendaal zijn opgevangen. Er zijn er 65 geregistreerd en ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Dit laatste is belangrijk voor een regelen van leefgeld, WA-verzekering, onderwijs en zorg.

Verder krijgen vluchtelingen die zijn ingeschreven leefgeld en met bemiddeling naar werk kunnen zij straks zelf inkomen verdienen

TAALLES Veenendaal verwacht eind van de maand voor de honderd vluchtelingen uit Oekraïne, die zij als taakstelling voor de veiligheidsregio Utrecht moet opvangen, gemeentelijke huisvesting te hebben. Contacten voor de zorg als huisartsen en verloskundige hulp is gemaakt tot aan dierenartsen voor meegekomen huisdieren. Veens Welzijn biedt de eerste laagdrempelige psychosociale zorg met vrijwilligers en Vluchtelingenwerk. De laatste is gestart met taalgroepen en het Taalhuis start binnenkort met taallessen. Verder krijgen vluchtelingen die zijn ingeschreven leefgeld en met bemiddeling naar werk kunnen zij straks zelf inkomen verdienen. ,,Ondertussen worden er voor vluchtelingen allerlei activiteiten georganiseerd. Met deze vrijwillige inzet is het mogelijk om een warm welkom te bieden in Veenendaal. Ook via deze weg veel dank daarvoor’’, aldus het college van Veenendaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie