Afbeelding
Astrid Meyer

Bijna honderd Oekraïense vluchtelingen schreven zich in bij gemeenten Veenendaal en Rhenen

· leestijd 1 minuut Maatschappelijk

VEENENDAAL/RHENEN Sinds de inval van Rusland in Oekraïne schreven ruim 27.000 Oekraïense vluchtelingen zich in bij een Nederlandse gemeente. Ruim één op de drie van hen is een kind en veel van de volwassenen zijn vrouw, meldt het CBS vrijdag. In de gemeente Veenendaal schreven tussen 24 februari en 7 april 41 Oekraïense vluchtelingen zich in bij de gemeente. Dat komt neer op 6,1 per tienduizend inwoners. 12  van deze vluchtelingen zijn minderjarig, 29 zijn 18 jaar of ouder. In de gemeente Rhenen gaat het om 57 vluchtelingen, 26 minderjarigen en 31 volwassenen. In Rhenen komt dat neer op 28,1 per tienduizend inwoners.

Het verschilt sterk per gemeente hoeveel vluchtelingen zich inschreven. In absolute cijfers zijn de meeste Oekraïners opgevangen in Rotterdam: bijna 1.500. Daarna volgen Amsterdam (958), Groningen (573) en Eindhoven (543). Ook valt op dat gemeenten als Westland en Hilversum meer vluchtelingen opvangen dan Den Haag; en Amstelveen, Ede en Venlo meer dan de gemeente Utrecht. 

Met name de gemeente Renswoude valt op als de vluchtelingenaantallen naast de bevolkingsgrootte wordt gelegd. In deze gemeente schreven 79 Oekraïners zich in, zo’n 140 per tienduizend inwoners. Dat zijn er verhoudingsgewijs ongeveer zeven keer zo veel als in Rotterdam. In andere omliggende gemeenten gaat het om 350 vluchtelingen in Ede (29,2 per tienduizend inwoners), 68 vluchtelingen in Wageningen (17 per tienduizend inwoners) en 49 vluchtelingen in Utrechtse Heuvelrug (9,8 per tienduizend inwoners).

Bekijk hieronder de aantallen en percentages voor alle gemeenten in Nederland.


Op deze kaart vind je per gemeente terug hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne zich inschreven tussen 24 februari en 7 april 2022. Daarbij is een uitsplitsing gemaakt tussen minderjarigen en volwassenen. Door het aantal ook af te zetten tegen het aantal inwoners per gemeente, is ook het relatieve aantal vluchtelingen berekend.

ANP/LocalFocus berekende ook het aantal inschrijvingen per provincie. Tot dusver melden Oekraïners zich het vaakst bij een gemeente in de provincie Groningen (20,5 per tienduizend inwoners) of Zeeland (20,2). Noord-Brabant, Utrecht en Limburg en ook Gelderland verwelkomden juist een stuk minder vluchtelingen.

Volgens het CBS zijn de hoge relatieve aantallen in sommige gemeenten toe te schrijven aan ‘lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen’, bijvoorbeeld in lege kantoorpanden. 

Ongeveer vijf procent van de uit Oekraïne ingeschreven personen heeft niet de Oekraïense nationaliteit. Ook is van een kwart de nationaliteit niet bekend. Volgens het CBS gaat het dan vaak om kinderen die nog geen eigen paspoort hebben. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 12 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 14 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 14 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 15 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 17 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 20 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 20 uur geleden