De pop-up kledingwinkel wordt gerund door een groep van zo’n twintig vrijwilligers en is gevestigd op Corridor nummer 49, tegenover de Prénatal.
De pop-up kledingwinkel wordt gerund door een groep van zo’n twintig vrijwilligers en is gevestigd op Corridor nummer 49, tegenover de Prénatal. Stichting Winkelstad Veenendaal

Pop-up kledingwinkel in de Corridor voor Oekraïense vluchtelingen

· leestijd 1 minuut Maatschappelijk

VEENENDAAL Een enthousiaste groep vrijwilligers uit Veenendaal heeft de handen ineengeslagen. In een week tijd realiseerde zij, samen met betrokken inwoners en Winkelstad Veenendaal, een pop-up kledingwinkel in de Corridor voor Oekraïense vluchtelingen. 

De nood is hoog.” Geeft een van de initiatiefneemsters aan. De vluchtelingen hebben niets of nauwelijks iets bij zich als zij aankomen. In de winkel kunnen Oekraïense vluchtelingen gratis kleding en schoenen uitzoeken.

“In mijn directe omgeving vangt een Veenendaals gezin Oekraïense vluchtelingen op. Ik wilde graag iets voor deze vluchtelingen betekenen. In korte tijd hebben we, met hulp van veel andere mensen, een woonruimte ingericht en spullen voor de vluchtelingen geregeld. Ik merkte dat mensen heel graag willen helpen. Zo graag zelfs, dat er dagelijks mensen bij dit gezin aan de deur stonden met kleding en andere spullen. Goed bedoeld natuurlijk, maar ik dacht: dit moet en kan anders.” Ze besloot daarom, samen met andere vrijwilligers, deze pop-up kledingwinkel te openen.

SCHAAMTE EN DANKBAARHEID  “Binnen een week was alles geregeld. Zo bijzonder hoe dit traject is verlopen. Via Winkelstad Veenendaal kwam ik in contact met de eigenaar van de Corridor. We mochten een pand uitkiezen en zijn dankbaar dat ze dit pand ter beschikking stellen. Ook winkeliers ondersteunen het initiatief. Zo ontvingen we al veel kledingstukken, maar ook praktische zaken zoals kledinghangers.” Een pop-up kledingwinkel is mooi, toch is er schaamte bij de vluchtelingen. “Het zijn geen economische vluchtelingen. In Oekraïne hadden ze vaak een goede baan, een woning en leidden zij een goed leven. Ze schamen zich om hulp te vragen. Tegelijkertijd zijn ze ook heel dankbaar voor de hulp die zij ontvangen.”

TIJDELIJKE OPLOSSING De initiatiefneemster heeft aansluiting gezocht bij het platform Veenendaal voor Oekraïne en werkt samen met verschillende lokale organisaties en kerken. Om zoveel mogelijk vluchtelingen te helpen is het belangrijk dat iedereen weet van het bestaan van deze pop-up kledingwinkel. De verwachting is, dat deze kledingwinkel een tijdelijke oplossing is. “De overheid werkt hard aan oplossingen om zaken goed te organiseren voor de vluchtelingen, zoals het beschikbaar stellen van leefgeld. Dit verloopt op dit moment nog moeizaam. We blijven open zolang het nodig is. De komende periode verwachten we nog meer Oekraïense vluchtelingen in Veenendaal. Momenteel worden voor deze mensen verschillende woonruimten opgeknapt en ingericht. Veel vrijwilligers, maar ook Oekraïense vluchtelingen, helpen mee om dit te realiseren. Heel mooi en hartverwarmend om te zien.”

De pop-up kledingwinkel wordt gerund door een groep van zo’n twintig vrijwilligers en is gevestigd op Corridor nummer 49, tegenover de Prénatal. Het assortiment bestaat uit kleding en schoenen. Tijdens het winkelbezoek is er een tolk aanwezig, die samen met een vrijwilliger helpt met het uitzoeken van kleding. Een afspraak maken kan door een e-mail te sturen naar kledingvooroekraine@hotmail.com.

Ook is het mogelijk om kleding te doneren. Om alles in goede banen te leiden, vraagt de organisatie een email te sturen naar het bovenstaand adres.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 13 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 15 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 15 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 21 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden