Afbeelding
Valley Towers

Gemeenteraad positief over nieuwe woontorens

21 mei 2022 om 08:23 Politiek

VEENENDAAL Met de hoogte van de nieuwe woontorens op de hoek bij de Rondweg-West en de Grote Beer kan de gemeenteraad instemmen. De voornaamste vragen waren nog over de parkeerplaatsen en de verkeersafwikkeling. Alleen de SP heeft bij de vergadering deze week aangegeven het bestemmingsplan voor deze bouw in de partij te willen bespreken, vanwege de type appartementen.

Door Peter Kuijpers

De VVD had al voor de vergadering om meer duidelijkheid gevraagd over niet alleen deze woontorens, maar tevens de visie op een bouwontwikkeling ertegenover aan de Nieuweweg: ,,Zoals aangegeven, de verkeersafwikkeling lijkt met dit plan nog geen problemen te geven. Maar gesteld dat het plan Nieuweweg 220-226 ook tot realisatie komt, ontstaan hier dan niet alsnog problemen?’’ Zeker ook omdat de Nieuweweg toegang geeft tot het koopcentrum. Ook ProVeenendaal, GroenLinks, PvdA, SGP, CDA en Lokaal Veenendaal sloten zich bij de verkeersvragen aan. Het college heeft aangegeven dat er verkeerskundige onderzoeken zijn uitgevoerd. Hierbij heeft zij ook een gerealiseerde tweede bouwontwikkeling meegenomen.

VERKEER ,,Hieruit is geconcludeerd dat de omliggende kruispunten weliswaar druk zijn, maar dat de verkeersafwikkeling nog binnen de marges ligt. Desalniettemin zullen wij in de nabije toekomst op verkeerskundig vlak zorgen dat er maatregelen getroffen worden die een positief effect op de gehele verkeersafwikkeling en -veiligheid geven. Verder wordt de algehele verkeersafwikkeling op de Rondweg-West onderzocht, waar de kruising met Grote Beer onderdeel van uitmaakt’’, aldus het college. ,,Wij hebben nog wel zorgen tijdens het realiseren. Er liggen veel verkeersaders rondom dit kavel’’, waarmee Dick Both (SGP) naast de VVD tevens aandacht vraagt voor een goede verkeersdoorstroom tijdens de bouw.

PARKEREN Verder had de VVD en tevens de SP vragen over het parkeren bij de behandeling van dit bestemmingsplan. Er staan 179 parkeerplaatsen gepland voor de 165 woningen. ,,Tien jaar geleden zouden wij zo’n hoge woontoren in Veenendaal niet zien zitten, maar de tijden zijn veranderd. Het aantal parkeerplaatsen is vrij laag. Gezien de prijzen van de appartementen denken we dat bewoners twee auto’s zullen hebben’’, geeft Tilmann van de Loo (SP) aan. 

Veenendaal gaat er echter in haar parkeernormen van uit dat bewoners van sociale woningen niet allemaal twee auto’s hebben. Amir Itejawi (PvdA) wilde weten hoe het zit met de termijn dat deze woningen beschikbaar blijven voor de sociale huur en koop.

MEER SOCIAAL De partners in de bouw van deze woontorens wilden geen huurwoningen in een gedeeld eigendom met een vereniging van eigenaren. Wethouder Engbert Stroobosscher antwoordde dat Veenendaal wel afspraken heeft gemaakt voor de sociale woningen in het gehele gebied: ,,Er zijn 67 sociale woningen nodig. Er zijn reeds 57 sociale huurwoningen in de eerste fasebij het project gerealiseerd. Er worden nu nog 40 sociale koopwoningen gerealiseerd. Deze zijn ook belangrijk voor een doelgroep woningzoekenden. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld starters gebruik maken van de starterslening van de gemeente Veenendaal.’’

De raad beslist komende week definitief over het bestemmingsplan voor dit bouwproject met een flink aantal woningen op deze bijzondere en beeldbepalende plek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie