Afbeelding
Valley Towers

Tuindak verplicht voor Valley Towers

8 april 2022 om 20:02 Wonen

VEENENDAAL Het college wil dat de raad het bestemmingsplan aanpast voor de iconische woontorens die op de kruising Rondweg-West en Grote Beer moeten komen. De Valley Towers moeten een nieuwe entree geven voor Veenendaal vanaf de bedrijventerreinen langs de A12 naar het woongebied. Zij zijn de derde fase nieuwbouw na de hoogbouw langs de Rondweg-West en grondgebonden woningen daarachter aan de 1e Melmseweg.

Peter Kuijpers

De nu geplande woontoren moet een markeringspunt zijn die aangeeft dat je na deze ‘landmark’ een andere omgeving van Veenendaal in rijdt. Het eerste dat het college na een ambtelijke nota nu wil laten vastleggen is de hoogte. Van het eerder massieve gebouw was al bepaald dat deze twee torens met 45 en 55 meter hoogte zou gaan krijgen. Maar niet de tussenliggende daktuin op niveau tien, wat op 25 meter hoog ligt. ,,Het gaat verder om een aantal verbeterpunten. Zo willen we enkele zaken beter regelen, zoals het verplichten van een Tuindak. En het geluidsonderzoek moet tevens zijn betrokken op de oostzijde van het gebouw’’, aldus wethouder Dylan Lochtenberg.

HOGER De Valley Towers zijn straks de hoogste woontorens in Veenendaal en waarschijnlijk is hier tevens het hoogste groen gepland. Eerder stond het tuindak genoemd op maximaal de zesde verdieping van het gebouw. Nu laat Veenendaal in de regels voor dit project een voorwaardelijke verplichting opnemen dat op maximaal de tiende verdieping van het gebouw een tuindak gerealiseerd moet worden met een minimum afmeting van tweehonderd vierkante meter. 

Verder is de invulling van het groen binnen het plan en wat rondom het gebouw moet gaan komen nader omschreven. Tevens wil de gemeente onder andere dat de voorschriften uit het akoestisch onderzoek geborgd zijn met een geluidluwe gevel en buitenruimte en dove gevel.

165 APPARTEMENTEN Eerder was al aangegeven dat grote balkons een wens zijn in Veenendaal, dus mogen deze een maximale uitstekende bouwdiepte hebben van 2.5 meter in plaats van twee meter. ,,Veenendaal krijgt hier een mooi gebouw erbij met in het project totaal zo’n 332 woningen. Voor deze fase gaat het om zo’n 165 appartementen, waarbij is afgesproken dat zeker dertig procent sociale woningen zullen zijn.’’ 

De gemeente wil daarom de begrippen sociale woning, sociale koopwoning en sociale huurwoning toevoegen in de regels. De gemeenteraad moet dit bestemmingsplan met wijzigingen nog vaststellen, waarna de ontwikkelaar met de verdere voorbereidingen voor de bouw van deze laatste fase bij de 1e Melmseweg kan gaan starten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie