In het Parapluplan staat veel over parkeerfaciliteiten in de gemeente Veenendaal.
In het Parapluplan staat veel over parkeerfaciliteiten in de gemeente Veenendaal. Pixabay

Veenendaal werkt met nieuw Parapluplan 2022

30 december 2022 om 18:03 Politiek

VEENENDAAL Regels om te mogen bouwen en de functie van gebieden in Veenendaal liggen vastgelegd in een bestemmingsplan. Deze zijn de laatste jaren al enkele momenten aangepast. De gemeente heeft nu een nieuw Parapluplan 2022 om enkele regelingen te verduidelijken.

Door Peter Kuijpers

‘Met de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Woongebieden 2018’ is de actualisering van de bestemmingsplannen voor het grondgebied van de gemeente Veenendaal grotendeels afgerond. Omdat het actualiseringsproces zich over een aantal jaren uitstrekte zijn de vastgestelde actualiseringsplannen niet geheel gelijk. Inzichten, beleid en wettelijke regelingen zijn dynamisch en wijzigen immers voortdurend. Een aantal aspecten die dringend een aangepast of uniforme regeling behoefden, zijn met de vaststelling van het Parapluplan 2020 op 25 juni 2020 geregeld’, aldus de gemeente. Het ging toen met name om de bouwdiepte, het bouwen en gebruik in het stedelijk gebied, specifieke gebruiksregels buitengebied, archeologie en parkeren.

DUIDELIJKER  Vooral het deel van de archeologie bleek nu onvoldoende te zijn beschreven in die aanpassing. ,,We hadden een Parapluplan 2020 en met dit nieuwe plan van 2022 zijn er een aantal tekstuele aanpassingen voor een duidelijker omschrijving. Verder is er archeologisch tot parkeren en het gebruik van het buitengebied beter omschreven. Tot aan het gebruik van bijbehorende bijgebouwen in het stedelijk gebied’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit. ‘Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om enkele praktische verbeteringen in het plan te verwerken. Het Parapluplan 2020 is volledig overgenomen en kan met de inwerkingtreding van Parapluplan 2022 komen te vervallen.’

Veenendaal heeft in het nieuwe Parapluplan 2022 ondergronds bouwen opnieuw gedefinieerd en heeft de begrippen aanbouw, uitbouw en bijgebouw en de maximale bouwhoogte hiervan toegevoegd. Voor het buitengebied is naast een beroep aan huis in het nieuwe plan tevens een bedrijf aan huis tot maximaal 45 vierkante meter en een kleinschalig recreatief verblijf toegestaan. Voor de archeologie zijn de teksten aangepast, waardoor een archeologisch onderzoek geen verplichting is. ‘Hierdoor werden initiatiefnemers onnodig op kosten gejaagd. Om die reden is de regeling herschreven en daardoor verduidelijkt, zodat deze overeenkomt met het actuele archeologiebeleid.’

PARKEREN De regels voor parkeren en laden & lossen zijn voor heel de gemeente aangepast, zodat bij nieuwe ontwikkelingen voldoende parkeerruimte en ruimte voor laden en lossen aanwezig is. Veenendaal zal enkel een omgevingsvergunning voor het bouwen, het uitbreiden en het wijzigen van de functie van bouwwerken en gronden verlenen wanneer de initiatiefnemer bij de indiening van de aanvraag aan het geldende parkeernormenbeleid voldoet. Er moet op eigen terrein of in de onmiddellijke omgeving voldoende (fiets)parkeergelegenheid zijn, voor zowel bewoners als bezoekers. Wanneer er geen zienswijzen zijn ingediend kan de gemeente nieuwe aanvragen met de regels uit het Parapluplan 2022 gaan beoordelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie