Afbeelding
Omgevingswet

Planschade in nieuwe Omgevingswet

17 januari 2022 om 07:09 Politiek

VEENENDAAL De nieuwe Omgevingswet zal waarschijnlijk 1 juli dit jaar ingaan. De gemeente is bezig de laatste regels aan te passen om alle bestemmingsplannen straks om te kunnen zetten in een Omgevingsplan. Ook is er een Omgevingsvisie met de doelstellingen en het beleid voor de leefomgeving en een Omgevingsprogramma voor de uitvoering hiervan.

Al deze nieuwe regels moeten een gezonde, duurzame en veilige leefomgeving maken, waarmee de gemeente deze zo simpel en eenvoudig mogelijk wil opstellen. ,,Het nieuwe Omgevingsplan is voor heel Veenendaal. Deze stellen we vast in twee stappen. Dit eerste deel is om de bevoegdheden te organiseren. Het tweede deel dat nog volgt gaat over de verbeelding. Naar verwachting in juli dit jaar gaan alle bestaande bestemmingsplannen over in het Omgevingsplan’’, vertelt wethouder Engbert Stroobosscher. 

De regels die de gemeente stelt zijn voor maar één uitleg vatbaar. Hiermee geeft zij tevens meer vrijheid en verantwoordelijkheid aan de initiatiefnemers om de zaken te regelen. Ook de gemeente moet haar bestaande bestemmingsplannen aan laten sluiten bij de nieuwe wet.

KANSEN ,,Binnen het Omgevingsplan hebben we tien jaar de tijd om alles te regelen. Voor de verordening zoals we nu vaststellen had TenneT aangegeven bezorgt te zijn over regels die Veenendaal heeft opgenomen. Maar bijna elke gemeente heeft deze over het aanleggen van kabels en leidingen. De toestemmingsvereisten voor het ondergronds brengen van de hoogspanning willen we voor 1 juli geregeld hebben. Dus dit gaat wel door!”

Voor de nadeelcompensatie blijven mensen recht houden op Planschade

,,De provincie als toezichthouder was vol lof en ook had Natuur en Milieufederatie Utrecht gekeken naar de regels.’’ Zij ziet meer kansen voor woningbouw, maar tevens klimaatbestendigheid, luchtkwaliteit en participatie. En circulaire en natuur inclusieve landbouw energie.

NADEELCOMPENSATIE Veenendaal moet nog wel een verordening vaststellen. De gemeente kan rechtmatig handelen en toch schade veroorzaken. ,,Voor de nadeelcompensatie blijven mensen het recht houden op Planschade. Dit is een onderdeel dat ook in de nieuwe wet blijft zitten. Deze huidige regeling blijft overeind.’’ 

Voor andere onderdelen in de nadeelcompensatie stelt het college de raad voor later een nieuwe verordening vast te stellen. Deze nadeelcompensatie is breder en kijkt naast het verlenen van een omgevingsvergunning naar het inperken van rechten of neveneffecten door werkzaamheden. Het blijft daarnaast wachten op het Rijk tot de nieuwe Omgevingswet definitief door zal gaan. Het college vraagt de raad vast in te stemmen met dit deel van het Omgevingsplan.

door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie