Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Nieuwe kaders voor woningen Ritmeesterterrein

28 november 2021 om 14:00 Politiek

VEENENDAAL De herontwikkeling van de voormalige Ritmeesterfabriek krijgt een nieuwe start. De gemeente kreeg in 2010 een initiatiefvoorstel en maakte in 2016 een bestemmingsplan aan de hand van ruimtelijke programmatische kaders. Eigenaar Ritmeesterkwartier BV heeft toen echter het terrein niet verder herontwikkeld.

Door Peter Kuijpers

Zij heeft onlangs bij de gemeente aangegeven alsnog met de plannen verder te willen. De eigenaar ziet nieuwe mogelijkheden voor herontwikkeling, nu bekend is dat de hoogspanningslijnen boven het terrein op termijn gaan verdwijnen. Het blijft de bedoeling de voormalige sigarenfabriek te veranderen naar een woonomgeving, maar met behoud van het industrieel erfgoed. Hiervoor heeft de gemeente een projectplan vastgesteld voor het gebied tussen de Kerkewijk, Vijftien Morgen, Tubantia/Hollandia en de achtertuinen van de woningen aan de straat Frisia. Het complete terrein heeft een oppervlakte van ruim zestienduizend vierkante meter.

MONUMENT Eerder is de Panter sigarenfabriek gesloopt, maar ditmaal is de gemeente voorzichtig met herontwikkelingen. De voormalige Ritmeesterfabriek is nog één van de weinige niet gesloopte complexen uit het lokale industriële verleden met wol- en sigarenproductie. Het staat tevens op de nominatie om aan te wijzen als gemeentelijk monument. ,,We laten dit nog onderzoeken. Welke delen zijn het historisch waard om te behouden en op welke wijze. Hierbij letten wij op de uitdagingen, want een gemeentelijk monument heeft invloed op de haalbaarheid van het project’’, laat wethouder Engbert Stroobosscher weten. De huidige eigenaar wil het terrein verkopen aan een ontwikkelaar. Omdat er een behoorlijke tijd is verstreken wil Veenendaal nieuwe ruimtelijke en programmatische kaders vaststellen, een stedenbouwkundig plan en nieuw bestemmingsplan.

WOONMILIEU Belangrijk onderdeel is het behoud van industrieel erfgoed. Dit verwacht de wethouder in te kunnen passen door een mix van grondgebonden en gestapelde bouw met een variatie en mix aan woonvormen en woningtypen voor diverse doelgroepen. Passend binnen de Omgevingsvisie als een stedelijk woonmilieu. Voor klimaatadaptatie kan het nu volledig bebouwde terrein met meer groen in het gebied wateroverlast en hittestress verminderen. Ook zorggeschikte woningen zouden hier kunnen passen, betaalbare woningen en tien procent sociale koop en twintigprocent sociale huurwoningen. De woningen kunnen energieneutraal of energieleverend zijn en de gemeente verwacht hiermee tevens een positief effect op de gezondheid.

PLANNEN Nu de gemeente met de huidige eigenaar al een start maakt met de mogelijke invulling van het terrein kan deze een geschikte partij vinden voor de verkoop en de herontwikkeling. ,,Het is voor het verkoopproces duidelijker en helpt een geschikte partij te vinden’’, aldus de wethouder. Ook verwacht de gemeente dat de ontwikkelaar al vroeg in het ontwerp de plannen zal voorleggen bij omwonenden. Nu het college het projectplan heeft goedgekeurd kan de gemeenteraad begin volgend jaar de kaders vaststellen en kunnen de plannen voor de herontwikkeling volgend voorjaar van start gaan. Met de wens van de gemeente, eigenaren omwonenden om een aantrekkelijk woongebied te maken is de verwachting dat de haalbaarheid van dit initiatief groot is.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie