Het huidige theater 'De Lampegiet'
Het huidige theater 'De Lampegiet' Google Maps

Dromen over een nieuw theater

3 juli 2022 om 18:00 Politiek

VEENENDAAL De politieke partijen mochten afgelopen week hun eerste ideeën geven over hoe zij het nieuwe theater in Veenendaal zien. Niet alleen de plek voor het gebouw en de omgeving, maar tevens de invulling. 

Peter Kuijpers

,,Het is een heel belangrijk onderwerp deze periode. Een mooie en spannende reis, waar we de raad goed in meenemen in samenwerking met de samenleving’’, gaf wethouder Dylan Lochtenberg aan. Door te dromen wil hij met de raad een visie maken voor een nieuw theater, daarna denken wat haalbaar is en dat gaan doen. Eerder besloot de politiek al een onderzoek te starten naar een grotere theaterzaal met een kleine multifunctionele zaal. En daarbij de mogelijkheden te bekijken van een volwaardige bioscoop en een poppodium. Hiervoor wil de gemeente bedenken wat zij graag wenst, hoe het gebouw er dan uit moet zien en waar deze komt te staan. Dit in combinatie met parkeren in het gebied en mogelijk zelfs nieuwe woningen

CONSULTATIE Bij een consultatie van het inwonerspanel van bijna tweeduizend mensen hebben 1180 Veenendalers gereageerd eens per jaar het theater te bezoeken. Dit zijn met name inwoners tussen de 35 en 64 jaar. Een derde ziet een kleine zaal zeker als aanvulling en tevens de bioscoop. Een 17 procent was tegen een kleine zaal erbij en bijna een kwart van de ondervraagden ziet een bioscoop niet zitten. 

Verder ziet de groep die een reactie is gevraagd graag en breed toegankelijk gebouw en activiteiten met een divers aanbod en meer functies. De verenigingen die het theater zouden kunnen gebruiken zien deze graag flexibel en betaalbaar en met een kleine zaal. De jongerenraad wil graag dat ook jongeren zijn betrokken in de plannen voor een nieuw theater, zeker met een poppodium en bioscoop.

VERBINDEN De kaders om het nieuwe theater een succes te maken zijn nog wat ongrijpbaar. Dario Castiglione (ProVeenendaal) ziet cultuur als een wijze van verbinden. Mensen die samen dingen gaan doen, hebben een plek nodig. De raad kan dan kaders stellen om deze ruimte te geven, maar wat daar gaat gebeuren is niet maakbaar. Jonathan van den Heuvel (ChristenUnie) adviseert goed met de overige cultuur samen te werken, zoals bibliotheek, Spectrum en Basiliek, om elkaar niet in de weg te zitten. Dit vindt tevens Sietse van der Bij (SP) en hij wil misschien meer ruimte bieden voor scholen, zodat ook jeugd meer zal samenkomen in het nieuwe gebouw.

Ronald van der Weerd (PV) oppert zelfs een ICT-campus daar een plek te geven. Henk Vernout van de VVD ziet in Veenendaal een bruisende amateurkunst. Waar tevens jongeren betrokken zijn. Door hen een plek in het nieuwe theater te bieden, zal ook meer jeugd hier komen. Barbara van Ravenswaaij (Lokaal Veenendaal) betrekt graag de horeca. Voor haar in een open, hoge en gezellige ruimte. Over de locatie dacht zij aan een Duivenweide park aan de Kerkewijk en dan een wandeling tot aan de Weverij naar het nieuwe theater. Sietse van der Bij (SP) denkt toch aan een nieuw gebouw dichterbij het centrum, maar wel iets naar achter gesitueerd.

DUIVENWEIDE Voor Van der Weerd geeft dit ruimte voor een leuk terras buiten. De stedenbouwkundige van de gemeente ziet daarmee een zichtlijn ontstaan voor het theater langs naar het evenemententerrein dat de gemeente wil ontwikkelen achter de Fisiavilla. De rest van de Duivenweide zou Veenendaal deels met nieuw woningen en parkeren kunnen vullen. Maar dan met een soort van groene overkapping om een park in het centrum te realiseren. Het nieuwe theater bouwen met woningen zien sommige partijen wel zitten, terwijl anderen juist een iconisch gebouw willen met de verschillende functies. 

De wethouder is gevraagd varianten uit te werken waar woningen kunnen en of dit direct tijdens de bouw moet, of ook op een later moment kan. Dit in samenhang met de hele herontwikkeling van de Duivenweide. Robin Palma (D66) ziet wel graag een gebouw met verticaal groen, misschien ook op het dak. Voor Dick Both (SGP) moet het allemaal wel proportioneel en exploitabel blijven. Voor hem blijft een theater een algemene voorziening die veel kan opleveren voor de gemeenschap. En hij verneemt graag welke eigen bijdrage van bezoekers nodig is om het voor de gemeente betaalbaar te houden een theatergebouw met extra functies open te houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie