Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Kaderbrief schetst voor- en nadelen financieel beleid

28 mei 2022 om 10:15 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad heeft dit jaar een Kaderbrief gekregen, waarin het college de economische en financiële ontwikkeling toelicht. De beleidsvoornemens gebaseerd op het nieuwe raadsprogramma kunnen de politieke partijen dan in de Programmabegroting in het najaar uitwerken.

,,In een niet-verkiezingsjaar krijgt de gemeenteraad in het voorjaar een Kadernota, waarin we veel financiële zaken al hebben voorgesteld. Nu is er nog geen raadsakkoord en in een verkiezingsjaar kiezen we daarom voor een Kaderbrief. Dit is een beleidsarm document, waarbij de raad in de Programmabegroting de uitwerking behandeld’’, legt wethouder Marco Verloop uit. Wel verwijst het college nog naar het Overdrachtsdocument voor de raad. ,,We hebben in het economisch perspectief nogmaals uitgelegd hoe het met de financiële situatie zit. De verwachting is dat we in 2023, 2024 en 2025 flink positief uitkomen in de begroting. Maar voor 2026 denken we in de min te eindigen.’’ Dit zijn indicaties van voordelen van enkele miljoenen in de eerste jaren en daarna een tekort van bijna anderhalf miljoen.

IMPACT Toch schetsten burgemeester en wethouders in de Kaderbrief wel een actueel beeld. ,,Er zijn veel onzekerheden over de rijksmiddelen. Daar hebben ze een fors tekort en de extra uitgaven die zij moeten doen, moeten ook weer ergens vandaan komen. Verder benoemen we de nu nog spelende gevolgen van de coronacrisis tot die van de oorlog in de Oekraïne. Met de stijging van de olie en benzineprijzen en andere kosten die oplopen’’, besluit de wethouder. Zo denkt Veenendaal dit jaar 100.00 euro meer kwijt te zijn aan alleen de energiekosten voor lichtmasten. Zelf wil zij kijken de energiebesparing en verduurzaming waar mogelijk naar voren te halen. Maar de gemeente ziet tevens een grote impact op het maatschappelijk leven en voor de inwoners.

EFFECTEN De gevolgen van de oorlog leveren onverwachte zorgelijke economische scenario’s op. Naast de gestegen energieprijs tevens schaarse bouwmaterialen en ook daarvoor een gestegen prijs. En het coronavirus lijkt op dit ogenblik weer redelijk onder controle, maar die kan ook zo weer oplaaien. Nog steeds ziet Veenendaal economische effecten op langere termijn als faillissementen en winkelleegstand. En sociaal in de vertraging in de jeugdzorg tot vereenzaming van ouderen. En dan krijgt de gemeente nog te maken met de invoering van de Omgevingswet tot een mogelijke vertraging in de bouw van de laatste buurt in Veenendaal-Oost, Groenpoort. Dit door onzekerheid in de beschikbaarheid van bouwmaterialen en arbeid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie