
Veenendaal viert Dag van de Ondernemer: ‘Vakmanschap is goud waard’
15 november 2023 om 07:23 Zakelijk Tips van de redactieVEENENDAAL Op de landelijke Dag van de Ondernemer besteedt gemeente Veenendaal graag extra aandacht aan het lokale bedrijfsleven in het algemeen. Wethouders Dylan Lochtenberg en Marco Verloop brengen op deze dag een attentie bij meer dan 25 ondernemers. Daarbij zijn dit jaar de spotlights gericht op het thema Herwaardering Vakmanschap en de vele mensen die iedere dag met kennis van zaken hun handen uit de mouwen steken, met als achtergrond veelal een vmbo-, Praktijk- en/of mbo-opleiding.
Wat begon als een hobby, groeide snel uit tot een professionele meubelmakerij met tien medewerkers in vaste dienst. Annelies en Gerald Aalbers, de oprichters van Rolan Meubels, zijn beiden gék op eikenhout: ,,Het is een fantastisch product dat elk huis mooier maakt. Daarnaast is persoonlijke aandacht voor klanten nog steeds de basis van ons bedrijf. Klanten stellen hun meubel volledig naar wens samen.”
PASSIE EN GEVOEL VOOR HOUT
Ze begonnen ruim tien jaar geleden met bedden, gevolgd door badkamermeubels, tv-meubels en vakkenkasten. Daar zijn sinds kort de keukens bijgekomen: ,,Die landelijke, eikenhouten keukens komen nu weer helemaal terug.”
(de tekst gaat onder de foto verder)
Annelies Aalbers: ,,Eikenhout is een fantastisch product dat elk huis mooier maakt.” - Annemarie Bakker Fotografie
Bij Rolan Meubels wordt niet alleen naar opleiding gekeken bij het aannemen van personeel. Mensen die bijvoorbeeld uit de montage komen, kunnen hier ook goed passen. ,,Wij maken alles zelf en onze medewerkers kiezen plank voor plank het materiaal uit dat het beste past. Daarom is ook ieder meubel uniek. Waar het ons om gaat is of iemand passie en gevoel voor hout heeft, wil aanpakken en mooie dingen wil maken, dan komt het wel goed.”
Als er iemand bevlogen is over technisch vakmanschap, dan is het Peter Paul de Wildt. Met zijn bedrijf Fix Trade verkoopt hij sinds 1999 nieuwe en gebruikte machines voor de assemblage van elektronica. Die gaan inmiddels de hele wereld over: ,,Wij zijn één van de twee grootste bedrijven in Europa die dit werk op deze manier doen.”
GOED VERDIENEN
Bij vrijwel alle technische bedrijven is een tekort aan technisch opgeleid personeel: ,,Er is een meer dan goede boterham in te verdienen, dus dat is niet het pijnpunt. Wel moeten we als samenleving vakmanschap weer naar waarde gaan schatten en ook bereid zijn om daarvoor te betalen.”
(de tekst gaat onder de foto verder)
Peter Paul de Wildt: ,,Wij zijn één van de twee grootste bedrijven in Europa die dit werk op deze manier doen.” - Annemarie Bakker Fotografie
Zelf is De Wildt altijd bezig met het opleiden van mensen binnen zijn bedrijf, want in zijn vak begint het eigenlijk pas als je van school af komt. ,,Het maakt dat mensen bij je blijven werken, maar ook dat zij met een schat aan ervaring ergens anders weer een mooie baan kunnen vinden. Binnen ons bedrijf hebben wij al meer dan 15 jaar twee werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat geeft heel veel voldoening.”
WAARDERING VOOR KWALITEIT
Iris van Voorst is eigenaresse van Tailor Point. Een winkel en kledingatelier aan de Brouwersgracht waar kleding op maat wordt gemaakt voor dames, heren en kinderen. Daarnaast verkoopt ze ook zelfgemaakte kant en klare kleding voor kinderen en is ze bezig met het ontwerpen van een eigen kledinglijn. Verder is ze momenteel haar lingerielijn aan het uitbreiden. Ze merkt dat mensen bereid zijn om wat meer geld uit te geven aan een mooi kledingstuk: ,,Er is meer waardering voor kwaliteit en ook meer bewustwording rondom de negatieve kanten van fast fashion.”
(de tekst gaat onder de foto verder)
Iris van Voorst: ,,Kinderen krijgen steeds minder mee hoe het is om met je handen mooie dingen te maken.” - Annemarie Bakker Fotografie
TAAK VOOR OUDERS
Toch is ze bezorgd over de toekomst van het vakmanschap in de modebranche. ,,Kinderen groeien op met een tablet en een telefoon in de hand. Ze krijgen steeds minder mee hoe het is om met je handen mooie dingen te maken.” En wanneer kinderen er geen kennis mee maken, kunnen ze ook niet ontdekken dat ze er een passie of een talent voor hebben, stelt ze. ,,Daar ligt wel een taak voor scholen, maar zeker ook voor ouders.”
Zelf zou ze niets anders willen doen: ,,Ik zou de creativiteit, het werken met mijn handen en de contacten met de mensen dan veel te erg missen!”
TOEKOMSTPERSPECTIEF
,,In het vmbo tref je 97 procent van de ruggengraat van onze samenleving: dat zijn de monteurs, de timmermannen, de verpleegsters en ga zo maar door. Het zijn mensen van de praktijk die graag aan de slag gaan. En gelukkig kan er tegenwoordig qua maatschappelijke relevantie, financiële waardering, uitdaging, afwisseling en toekomstperspectief maar weinig tegenop”, constateert Daan Diepeveen, de directeur van Het Perron, vo-school in Veenendaal voor vmbo, praktijkonderwijs en mbo niveau 2.
(de tekst gaat onder de foto verder)
Daan Diepeveen: ,,In het vmbo tref je 97 procent van de ruggengraat van onze samenleving: dat zijn de monteurs, de timmermannen, de verpleegsters en ga zo maar door.” - Jacques Jullens
Hij is enthousiast over de betrokkenheid van bedrijven bij het onderwijs, zoals tijdens de Jongeren Bedrijvendag: een gezamenlijk initiatief van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal en de vier Veenendaalse vo-scholen, waarbij alle leerlingen die voor hun profielkeuze staan bij twee bedrijven op bezoek én aan de slag gaan. En Daan geeft al die leerlingen graag mee: ,,Wees trots op je opleiding, op wie je bent en wat je kunt, want het wordt gewaardeerd!”
Kijk voor de volledige interviews op www.BOVeenendaal.nl/nieuws


