Afbeelding
Pixabay

Meerderheid raad steunt bewoners De Pol bij oplossen parkeerprobleem

31 mei 2023 om 08:30 Politiek

VEENENDAAL De raad die met meerderheid van stemmen een door de meerderheid van bewoners gesteund plan ondersteunt in plaats van de voorkeur van het college. Zo kan het dus ook. Dat is het geval met het verbeterde voorkeursscenario van bewoners van wijk De Pol, die een groot aantal handtekeningen hadden verzameld voor hun ideeën over het oplossen van het parkeerprobleem. Het college had voor de herinrichting eigenlijk een ander idee, maar de VVD vond samen met Lokaal Veenendaal, CDA, SGP en SP dat een plan dat zo door de bewoners werd gesteund steun verdiende.

Nu al levert parkeren in de wijk vaak problemen op met ongeveer 90 plekken. In de huidige voorkeursvariant van de herinrichting zijn er 71 plekken en zou het door de opgenomen hofjeook nog eens lastig te manoeuvreren zijn. In het plan dat overduidelijk de voorkeur van de bewoners heeft, zijn er 80 plaatsen, wel minder dan er nu zijn, maar nog altijd meer dan in het andere plan. De parkeerplaatsen zouden beter bereikbaar zijn, met genoeg ruimte voor groen. Over dat laatste viel volgens GroenLinks wel te twisten, omdat meer parkeerplaatsen automatisch minder groen zou betekenen. De partij was dan ook tegen het voorstel en wilde weten of de indieners bereid waren om te kijken naar alternatieven met bijvoorbeeld plek voor deelauto’s en duurzame en toekomstbestendige mobiliteit.

PARKEREN BOVEN GROEN

Wethouder Dylan Lochtenberg vond dat er een mooi participatietraject was geweest, wat niet altijd betekende dat je het eens hoefde te worden. Beleidsmatig ontried hij de motie, mede omdat hiermee parkeren boven het door de partijen doorgaans gewenste groen ging. Maar als de raad dat in dit geval toch wilde, zou het college het wel gaan realiseren. In een stemverklaring liet de ChristenUnie weten doorgaans inderdaad zoveel mogelijk groen te willen, maar vanwege de brede steun van de inwoners toch voor de motie te stemmen. Op drie stemmen na, waren de andere raadsleden dat daarmee eens.

door Arjan van den Berg

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie