Afbeelding
Fotostudio7

Raad kijkt naar bewonersalternatief

19 mei 2023 om 16:49 Politiek

VEENENDAAL Verschillende politieke partijen steunen de inzet van bewoners om mee te denken over de parkeerproblemen in De Pol. Hoewel het college heeft laten weten een keuze te hebben gemaakt voor een herinrichting, willen enkele fracties alsnog kijken wat de inwoners hebben bedacht.

Twee bewoners van de wijk gaven de gemeenteraad te kennen meer mogelijkheden te zien en nodig te hebben om goed te kunnen parkeren. De heer Van Dooren liet weten dat in het plan van de gemeente het lijkt alsof de hoeveelheid plekken gelijk blijft. Maar nu is het niet verboden buiten een parkeerplaats te parkeren. Met het zoeken naar een plek voorziet hij onnodig rondrijdende auto’s, wat niet duurzaam is. De voorgestelde hofjes voor de appartementen van de Stadhouderslaan zijn volgens de inspreker klein en ontoegankelijk. Een paar bewoners hebben een alternatief plan voorgelegd dat in meer plekken voorziet.

PARTICIPATIE

De andere inwoner, de heer Van den Berg, nam de raadsleden mee in de participatie en was te spreken over hoe de bewoners zijn gehoord. Echter de uitwerking leek voor hem als een duidelijke voorkeur van de vooraf bedachte plannen van de gemeente. ‘Op de inloopavond in het gemeentehuis zagen we dat Variant A in groot formaat gepromoot werd. Variant B vonden we ergens achteraf in een veel kleiner formaat. Toen werd ons duidelijk welke variant de voorkeur zou krijgen. We dachten toen, hebben wij nu een verkeerde voorstelling van burgerparticipatie?’’ Met eigen tellingen kwamen de bewoners op een tekort van zeven plaatsen.

DEFINITIE

Zij hebben ook de mensen in de straten waar het om gaat gevraagd welke variant zij als voorkeur hebben. Van de 91 huishoudens hadden er 81 gereageerd en daarvan gaven 78 mensen aan voor de variant te kiezen met meer parkeerplekken. Bij de parkeerhofjes van de gemeente met een rijbaan verwachten zij problemen met bijvoorbeeld pakketdiensten, die de busjes gewoon op de weg laten staan en het appartementencomplex binnengaan. ,,Waar het om gaat is misschien een definitiekwestie. Dat de inwoners vinden dat er parkeerplekken verminderd zijn. Een parkeerplaats is een vast perceel waar je mag parkeren, met een letter ‘P’. Een parkeerplek is waar je verkeerstechnisch mag parkeren’’, stelt Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal.

GROEN

Het college wil een parkeerverbod instellen langs de weg, maar hij vraagt de wethouder nog eens naar de alternatieven te kijken van de bewoners. Deze hebben tevens een vergroening voorgesteld op een andere plek in de buurt. ,,Ik verwacht constructieve actie vanuit het college.’’ Dirk de Baat (SGP) wilde weten wat de bezwaren zijn tegen de variant van de bewoners en waar de wethouder verwacht dat de auto’s die geen plek meer hebben komen te staan. Reinhart van der Borg (CDA) ziet tevens dat er met een parkeerverbod minder parkeerplekken zijn. Hij en Robin Palma (D66) hebben wel vragen over de verkeersveiligheid bij deze plannen. D66 ziet tevens mogelijkheden met meer groene parkeerplekken.

STEUN

,,We hebben de indruk dat de participatie goed is uitgevoerd, waar uiteindelijk voorkeursvariant A naar voren is gekomen. Hier heeft de VVD, samen met de insprekers, haar bedenkingen bij. Wij kregen een mooi en doordacht voorstel B+ uitgelegd. Waar niet alleen meer, maar vooral ook makkelijker te bereiken parkeerplaatsen zijn voorzien. Om gehoor te geven aan het sterke signaal uit de wijk, willen wij daarom variant B+ van de bewoners steunen’’, aldus Corné Kelfkens. Wethouder Dylan Lochtenberg ziet dat het proces beter had gekund, maar dat men van mening kan verschillen. Lokaal Veenendaal geeft, na de vraag van de VVD hoe de bewonersvariant te kunnen steunen, aan mogelijk met een motie Variant B+ in de raad te willen bespreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie