Afbeelding
Sander van Snippenberg

Vragen over hoogbouw in Veenendaal

3 maart 2023 om 14:35 Nieuwbouw

VEENENDAAL Het CDA heeft moeite met de bouwhoogte van verschillende projecten, nu zij ziet dat de gemeente veel klachten ontvangt. Burgemeester en wethouders geven aan dat de gemeenteraad zelf de bouwhoogte per project wil afwegen. Veenendaal heeft daarnaast wel gekozen meer woningen te bouwen met inbreiding waar ruimte beschikbaar komt.

,,Ruim twee jaar geleden stelde de gemeenteraad de Omgevingsvisie vast. Inmiddels zijn diverse projecten in een vroeger of later stadium in de gemeenteraad en bij omwonenden voorbijgekomen. De fractie van het CDA is bezorgd over het grote aantal klachten die wij afgelopen maanden hebben ontvangen. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Boompjesgoed hebben wij ons verwonderd over de hoogte en het gebrek aan positieve bijdrage van het project voor de wijk. Omwonenden en de molenaar hebben grote zorgen over de bouwhoogte en de voorzieningen rondom het project De Meesters. In de kerstvakantie hebben vele inwoners van het Franse Gat zienswijzen ingediend tegen de geplande hoogbouw, waardoor de wijk een volledig ander karakter krijgt”, somt Mark Ruitenbeek van het CDA op.

KLACHTEN De fractie zag met name bij het laatste project afgelopen kerstvakantie een piek aan klachten. Hierbij geeft Het CDA aan dat het zou gaan om het op grote schaal vervangen van gezinswoningen voor appartementen in het Franse Gat. ‘En ook bij de nieuwbouw ‘t Goeie Spoor hebben ruim 160 huishoudens van omliggende woningen aangegeven het project in de huidige vorm onaanvaardbaar te vinden.

De weerstand tegen deze nieuwbouwprojecten en de vaak op diverse punten terechte kritiek van omwonenden baat het CDA grote zorgen.’ De partij haalt aan dat voor de gemeente ‘participatie een belangrijke rol speelt bij nieuwe ontwikkelingen en het bepalen van bouwhoogtes.’ Het CDA denkt dan aan een overleg van de initiatiefnemer, omwonenden en gemeente om tot een haalbaar en aanvaardbaar plan te komen.

VISIE Het college blijft erop wijzen dat de bouwhoogten in Veenendaal door de raad zijn losgelaten. ,,We gaan er van uit dat het college samen met de raad de koers en het beleid bepaalt en dat we daarin een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben. Hierbij hebben wij samen ook een opgave voor een verdichting en de realisatie van meer woningen. In dat kader willen wij aangeven dat wij de toonzetting van uw brief betreuren. Ook willen wij u wijzen op het feit dat we in de Omgevingsvisie een visie voor de hoogte hadden opgenomen met daarin een duidelijk stedenbouwkundig verhaal over waar we hoogbouw willen en waar niet”, antwoordden burgemeester en wethouders. Het was de raad die heeft beslist dat de hoogte niet is opgenomen in de Omgevingsvisie. Nu moet zij dit voor iedere project afzonderlijk afwegen.

RUIMTEGEBRUIK ,,Daarbij speelt eveneens een rol dat een aantal partijen vanuit de raad duidelijk heeft aangegeven dat hoogbouw gewenst is. Bij de evaluatie van de Omgevingsvisie die dit jaar gaat spelen, zal het thema hoogbouw betrokken worden.” Veenendaal heeft daarnaast als gemeente in de Regio Foodvalley gekozen voor een duurzame verstedelijking. Met efficiënt ruimtegebruik wil zij locaties waar nieuwe woningen kunnen komen door inbreiding zo veel mogelijk gaan benutten. 

Verder geeft het college het CDA aan dat zij alle bouwplanontwikkelingen toetst aan de Gezond, Duurzaam en Veilig principes en het puntensysteem voor de verschillende ambities van Veenendaal. Deze gelden ook voor hoogbouw en hierbij kijkt de gemeente naar de omvang.

AFGEWOGEN Het CDA wilde weten hoe dit voor de projecten Boompjesgoed, De Meesters, ‘t Goeie Spoor en de fasen in het Franse Gat geldt. Het Boompjesgoed was voor de Omgevingsvisie al gestart. De Meesters is volop in ontwikkeling en het college geeft mee dat hier wel aanpassingen zijn gedaan en voor minder dan de maximale bouwhoogte is gekozen. ,,Uiteindelijk dient een bestuurlijk besluit te worden genomen waarbij de diverse belangen, omwonenden, ontwikkelaar en algemeen belang, afgewogen moeten worden.” 

Ook ‘t Goeie Spoor is in ontwikkeling en daarbij moet de ontwikkelaar voldoen aan het Puntensysteem van Veenendaal. De klachten in het Franse Gat gaan met name om een deel dat nog niet is gestart met planvorming. ,,Een deel van de bewoners vindt dat we geen extra woningen kunnen bouwen, omdat het nu al druk is in de wijk”, aldus het CDA. Dit bestemmingsplan krijgt de gemeenteraad in mei aangeboden.

BEZWAREN De participatie is voor het CDA belangrijk, zeker als het de aanvaardbaarheid betreft voor bouwplannen. ,,Met jullie constateren wij dat er veel bezwaren zijn tegen hoogbouw op alle plekken in Veenendaal. Echter we hebben als gemeente ook een woningbouwopgave en het is de uitdaging om te verdichten én te zorgen voor een verbetering van de leefomgeving. We constateren dat hoogbouw, ook als we voldoen aan de Gezond, Duurzaam en Veilig principes, per definitie stuit op bezwaren. Bij de besluitvorming vindt er een afweging plaats tussen alle belangen”, vervolgt het college.

Zij kijkt daarbij naar bouwhoogte versus brandveiligheid, verkeer en parkeren, windhinder en schaduwwerking en of er overleg is geweest met omwonenden. Volgens het CDA constateren omwonenden dat tijdens de participatie de impact op de wijk wijzigt.

AANVAARDBAAR ,,Hierdoor is de reactie die wij van omwonenden horen vaak ‘dit is zo groots, dat past hier niet en dat was ook niet wat eerder werd gecommuniceerd’ of woorden van gelijke strekking”, aldus Ruitenbeek. ,,Vanzelfsprekend is het een uitdaging om met bewoners te kijken op welke manier we komen tot een voor de gemeente stedenbouwkundig aanvaardbaar plan. Maar het is een illusie om te denken dat we bij alle projecten kunnen komen tot een plan waarbij iedereen tevreden is. Hierbij gaat het niet alleen of juist altijd over hoogte”, besluit het college. 

Zij betrekt tevens de plek van een gebouw en de inrichting van de omliggende openbare ruimte. Zo is bijvoorbeeld het Boompjesgoed smaller, maar wel hoger en is bij De Meesters na participatie een bouwlaag minder en de plek van de gebouwen aangepast.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie