Afbeelding
Sander van Snippenberg

Regels voor betaalbare nieuwe woningen

19 februari 2023 om 14:00 Politiek

VEENENDAAL De berekening voor de maximum koopsom voor sociale woningen en de berekening van het gemiddelde inkomen in Veenendaal riepen wat vragen op bij de raad. Het college heeft hen verzocht maxima voor de koop en huur vast te stellen, zodat de gemeente kan sturen bij bouwprojecten op 30 procent sociale, 30 procent betaalbare en 7 procent goedkope nieuwe woningen.

Voor de vaststelling in de raad, bleek in de commissiebijeenkomst dat verduidelijking nodig was. Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal kijkt bij buurgemeente Ede naar de verordening en vindt dat daar meer differentiatie is tussen het hoge en lage segment door gebruik te maken van de NHG-grens. Daarnaast constateert de partij dat er veel is geïndexeerd in het voorstel, maar niet de zeven procent betaalbare woningen die Veenendaal wil laten bouwen. Dit staat nog steeds op twee ton en Pottjewijd wilde weten of de wethouder denkt dat een ontwikkelaar daar wel voor kan bouwen.

Het college heeft laten weten dat de maximale koopsom van twee ton door de raad is vastgesteld, zonder een indexatie. Wat de bouwkosten zijn en of bouwen voor twee ton haalbaar is, konden burgemeester en wethouders niet beantwoorden.

APPARTEMENTEN

Rick Moerman (ChristenUnie) geeft aan dat in de beantwoording van de technische vragen uitgegaan is van een eigen bijdrage uit bijvoorbeeld een schenking. Maar niet iedereen zal dit kunnen krijgen en de fractie meent dat je daarmee het doel van de sociale koopwoning voorbij gaat. ‘Een grondgebonden woning is volgens de Verordening maximaal 281.000 euro. De leennormen zijn per 1 januari aangescherpt. Bij de huidige rente van 4,01 procent kun je 237.500 lenen. Met Starterslening wordt dat 272.500 euro. Het benodigde spaargeld is dan 16.000 euro. Het is mogelijk om een schenking van maximaal 27.000 euro te ontvangen. De meeste sociale koopwoningen in de komende jaren zullen echter appartementen zijn. Die hebben een maximale koopsom van 256.000 euro en zijn in bovenstaande voorbeeld wel bereikbaar’, heeft het college voorgerekend.

INKOMEN

De PvdA en SP zien graag dat een sociale huurwoning langer dan nu 25 jaar voor de doelgroep beschikbaar blijft. Maar dit is de maximale duur die de gemeente mag hanteren. Wel vond Tilmann van de Loo (SP) dat het gemiddelde inkomen van Veenendalers hoog is ingeschat. Volgens het college 35.600 euro, maar de partij kwam op 27.000 euro en denkt dat de sociale woningen dan voor veel Veenendalers niet betaalbaar zijn. ‘Het zijn de mensen met de laagste inkomens die moeilijk een woning kunnen vinden.’ 

De wethouder gaf hierop aan dat Veenendaal de maximale koopsom bepaalt. Ontwikkelaars kunnen ook woningen leveren die minder gaan kosten. Harold Schonewille (CDA) had graag als raadslid wat alternatieven om uit te kiezen. Maar volgens wethouder Dylan Lochtenberg heeft de raad dit al gedaan met de Woonvisie. Deze bedragen in de verordening zijn daar een uitwerking van, maar deze moet de raad wel vaststellen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie