Deelauto's zijn voor iedereen beschikbaar.
Deelauto's zijn voor iedereen beschikbaar. Axxel deelmobiliteit

Gemeente wil plaatsing deelauto’s stimuleren

7 november 2022 om 16:56 Politiek

VEENENDAAL Ontwikkelaars moeten kwalitatieve fietsparkeervoorzieningen aanleggen bij verschillende nieuwe bouwprojecten. En om meer kans te maken in aanmerking te komen deze te mogen gaan bouwen wil Veenendaal de inzet van deelauto’s bij de parkeernormen meer punten toekennen. Wethouder Engbert Stroobosscher is nu al een aantal jaar aan het kijken hoe de gemeente de deelauto meer kan stimuleren.

Door Peter Kuijpers

Veenendaal heeft onder andere een aantal normen waar ontwikkelaars van nieuwe gebouwen zich aan moeten houden, zoals de parkeernormen. ,,We hebben twee jaar geleden een maand voor de vaststelling van de Omgevingsvisie Veenendaal de parkeernormen vastgesteld. Naast enkele tekstuele aanpassingen, zodat er minder ruimte is voor interpretatie, willen we ontwikkelaars punten toekennen voor bouwontwikkelingen wanneer zij rekening houden in de parkeernormen.’’ De gemeente kijkt hier in de meest brede zin naar.

PUNTEN Niet alleen gaat het om het parkeren van auto’s bij gebouwen, maar tevens de fiets. ,,In de wijziging van de parkeernormen hebben we enkele kwaliteitseisen toegevoegd voor de fietsenstallingen. Daarnaast kregen ontwikkelaars in de notitie die in 2020 is vastgesteld extra toekenning, wanneer zij rekening houden met fietsparkeren. Dit moeten zij echter zo wie zo al uitvoeren bij een bouwproject. Daarom hebben we de 15 procent die zij hiermee konden verdienen nu toegevoegd aan de 25 procent die zij kunnen verdienen door deelmobiliteit aantrekkelijk te maken’’, legt de wethouder uit.

Door deze veertig procent in te vullen met deelauto’s kunnen ontwikkelaars extra punten verdienen voor het verkrijgen van een vergunning om in aanmerking te komen een project te bouwen. De wethouder verwacht dat er in de straat dan minder auto’s hoven te staan. Doordat mensen die niet altijd een auto nodig hebben, maar hier wel gebruik van kunnen maken als deze in de buurt staat, hoeft de gemeente niet voor iedere woning rekening te houden met auto’s van bewoners. Een ontwikkelaar heeft al eens een voorstel gedaan een deelauto neer te zetten, maar dit is niet waar Stroboosscher op doelt.

DEELAUTO ,,Dit is niet éénmaal een aantal deelauto’s neerzetten, een soort van afkopen. Deze deelauto’s moeten dan ook eigenlijk tot in de eeuwigheid beschikbaar blijven. De raad hebben we tevens een evaluatie beloofd, maar dergelijke projecten zijn nog niet gebouwd. Wanneer deze er enige tijd zijn, kunnen we hier een evaluatie van geven.’’ Dan kan Veenendaal ook beter beoordelen hoeveel parkeerplekken zij in de openbare ruimte zou moeten aanleggen. Het aanbieden van deelauto’s wil de gemeente als overheid niet zelf regelen, dit wil zij aan de marktpartijen overlaten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie