Afbeelding
Sander van Snippenberg

Puntensysteem ook voor kleine bouwprojecten

30 oktober 2022 om 15:19 Politiek

VEENENDAAL Ontwikkelaars van kleine bouwprojecten moeten nu tevens een minimum aantal punten scoren in het Puntensysteem Omgevingsvisie Veenendaal. Burgemeester en wethouders hebben besloten niet langer met enkel maatwerk naar kleine ontwikkelingen te kijken, maar hier ook een eis op te leggen om iets te doen voor een gezonde, duurzame en veilige leefomgeving.

Door Peter Kuijpers

Het college had het Puntensysteem Omgevingsvisie Veenendaal gepresenteerd in januari en kwam in oktober met de eerste wijziging. ‘Het puntensysteem is opgesteld als leidraad bij nieuwe ontwikkelingen. De thema’s die hierin naar voren komen, zijn constant aan veranderende inzichten en nieuwe, landelijke, wetgeving onderhevig. Daarnaast komen er bij de concrete toepassing van dit puntensysteem mogelijk nog verbeteringen aan het licht. Daarom zal het puntensysteem de komende tijd gefinetuned en geëvalueerd worden’, is onder andere in het beleid van de gemeente te lezen. 

FEEDBACK ,,De eerste ervaringen zijn nu ook uit proefprojecten gedeeld en zelf merkte ik: hoe groter het project, hoe minder bomen. Met tevens de feedback van ontwikkelaars hebben we nu besloten ook de projecten onder de 750 vierkante meter normen op te leggen. Het is mooi dat elke ontwikkelaar nu weet waar hij aan toe is’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher. Het college laat de nieuwe regels gelijk gelden voor aanvragen van omgevingsvergunningen die de gemeente nu binnen krijgt. Eerder dit jaar moesten alleen grote projecten voldoen aan een minimum aantal punten om te kunnen gaan bouwen. Nu geldt dit tevens voor kleine inbreidingslocaties, al vanaf één woning.

,,De punten die ontwikkelaars moeten verdienen waren naar verhouding in de grote van het plan. Bij het instellen van het Puntensysteem Omgevingsvisie Veenendaal ging het enkel om projecten met meer dan 750 vierkante meter vloeroppervlak. Was het één woning dan hoefde deze niet te voldoen aan de punten’’, legt de wethouder uit. Natuurlijk waren wel de verplichte eisen van toepassingen. Het college heeft haar beleid nu aangepast: ‘Voor ontwikkelingen onder de 750 vierkante meter bruto vloeroppervlak zijn geen punten per thema nodig. Maar geldt er wel een minimaal aantal punten voor het totale puntensysteem.’ Dit geldt voor ontwikkelingen met een herziening, wijziging, uitwerking of afwijking van het bestemmingsplan.

PUNTEN Kleine tot middelgrote bouwplannen van 750 tot 1500 vierkante meter bruto vloeroppervlak moeten nog steeds minimaal 25 punten scoren met een minimum voor Gezonde en groene leefomgeving, duurzaam en natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatie. Dit geldt tevens voor middelgrote tot grote ontwikkelingen tot 7500 vierkante meter die totaal minimaal 40 punten moet scoren en grote ontwikkelingen boven dit aantal dat totaal minimaal 65 punten moet scoren. Hierbij moeten deze projecten ook punten scoren voor Bewegen, ontmoeten, sporten en spelen. Kleine bouwprojecten moeten nu in ieder geval tien punten totaal scoren uit deze thema’s om voor een omgevingsvergunning in aanmerking te komen. Maatwerk blijft daarbij natuurlijk nog steeds mogelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie