Afbeelding
anp / rob Engelaar

Verkiezingen Provinciale Staten: Waar kun je in Veenendaal en Rhenen stemmen?

14 maart 2023 om 10:36 Politiek

VEENENDAAL/RHENEN Op verschillende locaties verspreid over de gemeentes Veenendaal en Rhenen kan op woensdag 15 maart gestemd worden voor de Provinciale Staten en de waterschapsverkiezingen. 

Op onderstaande kaart zijn deze locaties te vinden. Als je op een van de stemlokalen klikt, verschijnt een klein schermpje met daarop de openingstijden en informatie over de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. 


Nederland telt bij de verkiezingen van aanstaande woensdag ruim 9000 stemlokalen. De gegevens zijn door de gemeenten aangeleverd en door Open State verzameld. 

PROVINCIE UTRECHT Provinciale Staten van Utrecht bestaan uit 49 zetels: 48 statenleden en een voorzitter. GroenLinks en VVD zijn de grootste partijen, zij leveren elk acht statenleden. Kijk hier voor de volledige zetelverdeling en samenstelling van Provinciale Staten. Samen zijn zij de volksvertegenwoordiging van alle Utrechtse inwoners in het provinciebestuur. De Statenleden worden elke vier jaar rechtstreeks door de Utrechtse inwoners gekozen.

De verkiezingen van woensdag gaan over onder meer busverbindingen, fietspaden en provinciale wegen bij jou om de hoek. Over voldoende werk dichtbij huis. Maar ook over waar woningen komen. En hoe de provincie omgaat met stikstofuitstoot, natuur en landbouw. Kortom: verkiezingen die gaan over jóuw Utrecht. Wil je weten waar de Utrechtse partijen voor staan en/of het Kieskompas invullen, klik dan hier.

Provinciale Staten (PS) stellen de hoofdlijnen van het provinciale beleid vast en nemen de belangrijkste beslissingen. Gedeputeerde Staten (GS) vormen het dagelijks bestuur van de provincie en voeren het beleid uit. Provinciale Staten controleren of Gedeputeerde Staten het beleid goed uitvoeren. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie