Afbeelding
BDUmedia

Verkiezingen Provinciale Staten: Ruim kwart Veenendaalse kiezers is jonger dan 35 jaar

11 maart 2023 om 11:00 Politiek

VEENENDAAL Bijna 13,3 miljoen mensen mogen stemmen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van zijn voorlopige cijfers. Onder de kiesgerechtigden zijn 800.000 jongeren die voor het eerst voor de Provinciale Staten mogen stemmen.

In de afgelopen twintig jaar is de kiesgerechtigde bevolking steeds ouder geworden. Dit jaar is bijna 27 procent 65 jaar of ouder, in 2003 ging dat nog om ruim 18 procent. Van de 18-plussers is 92 procent kiesgerechtigd voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. In 2019 ging dat nog om 93 procent. Dat komt volgens het CBS omdat er in de afgelopen jaren meer mensen zijn bijgekomen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit hebben.

LEEFTIJDEN

In de gemeente Veenendaal mogen (afgerond) 51.500 mensen naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Daarvan is het grootste gedeelte onder de 34 jaar: 27,4 procent. Verder is 22,9 procent tussen de 35 en 50 jaar, 25 procent tussen de 50 en 64 jaar en 24,5 procent van de mensen die mogen stemmen is ouder dan 65 jaar.

In de gemeente Rhenen zijn de meeste mensen die mogen stemmen juist ouder dan 65 jaar: 29 procent van de 15.500 stemmers. Daarnaast is 27,5 procent van de stemmers tussen de 50 en 64 jaar, 20,7 procent tussen de 35 en 50 jaar en 22,8 procent tussen de 18 en 34 jaar.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op de kaart zie je de steden waar de meeste kiesgerechtigde mensen wonen. Dit zijn mensen die mogen stemmen op de Provinciale Staten op 15 maart 2023. Voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn nagenoeg alle inwoners van 18 jaar of ouder met de Nederlandse nationaliteit kiesgerechtigd. De schatting van de kiesgerechtigde bevolking op 15 maart 2023 is gebaseerd op een voorlopige stand van de bevolking op 1 januari 2023.

PROVINCIE UTRECHT Provinciale Staten van Utrecht bestaan uit 49 zetels: 48 statenleden en een voorzitter. GroenLinks en VVD zijn de grootste partijen, zij leveren elk acht statenleden. Kijk hier voor de volledige zetelverdeling en samenstelling van Provinciale Staten. Samen zijn zij de volksvertegenwoordiging van alle Utrechtse inwoners in het provinciebestuur. De Statenleden worden elke vier jaar rechtstreeks door de Utrechtse inwoners gekozen.

De verkiezingen van woensdag gaan over onder meer busverbindingen, fietspaden en provinciale wegen bij jou om de hoek. Over voldoende werk dichtbij huis. Maar ook over waar woningen komen. En hoe de provincie omgaat met stikstofuitstoot, natuur en landbouw. Kortom: verkiezingen die gaan over jóuw Utrecht. Wil je weten waar de Utrechtse partijen voor staan en/of het Kieskompas invullen, klik dan hier.

Provinciale Staten (PS) stellen de hoofdlijnen van het provinciale beleid vast en nemen de belangrijkste beslissingen. Gedeputeerde Staten (GS) vormen het dagelijks bestuur van de provincie en voeren het beleid uit. Provinciale Staten controleren of Gedeputeerde Staten het beleid goed uitvoeren. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie