Afbeelding
Pixabay

Verkiezingen Provinciale Staten: Hoe was de vorige uitslag en opkomst ook alweer?

13 maart 2023 om 11:00 Politiek

VEENENDAAL We mogen weer naar de stembus. Woensdag 15 maart vinden er Provinciale Statenverkiezingen plaats. In aanloop naar deze dag blikken we terug op de situatie tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen, in 2019. Welke partijen scoorden destijds goed in onze gemeente en wat was de opkomst?

In 2019 waren bijna 13 miljoen mensen kiesgerechtigd. Dit jaar zijn dat er 13,3 miljoen. In 2019 kwam in totaal 56,2 procent van de mensen naar de stembus toe, verspreid over 355 gemeenten. Dat is een stuk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen, waar de opkomst in 2021 op bijna 80 procent lag.

De opkomst was in 2019 in zowel de gemeente Veenendaal als in de gemeente Rhenen hoger dan het landelijk gemiddelde. In Veenendaal kwam 60,4 procent van de kiesgerechtigden stemmen, in Rhenen was dat zelfs 63,1 procent. 

(de tekst gaat onder de kaart verder)


Forum voor Democratie haalde in 2019, landelijk gezien, de meeste stemmen binnen: 14,5 procent van de stemmers koos voor deze partij. Ook in Veenendaal en Rhenen stemden veel mensen op FvD: in beide gemeenten werd deze partij de tweede. In Veenendaal kreeg FvD 13,8 procent van de stemmen en in Rhenen 14,1 procent.

De meeste stemmen in Veenendaal gingen naar ChristenUnie (19,1 procent), SGP was de derde partij met 12,8 procent. In Rhenen was juist de SGP de grootste met 19,4 procent van de stemmen, in deze gemeente werd de VVD derde met 9,3 procent.

(de tekst gaat onder de kaart verder)


PROVINCIE UTRECHT Provinciale Staten van Utrecht bestaan uit 49 zetels: 48 statenleden en een voorzitter. GroenLinks en VVD zijn de grootste partijen, zij leveren elk acht statenleden. Kijk hier voor de volledige zetelverdeling en samenstelling van Provinciale Staten. Samen zijn zij de volksvertegenwoordiging van alle Utrechtse inwoners in het provinciebestuur. De Statenleden worden elke vier jaar rechtstreeks door de Utrechtse inwoners gekozen.

De verkiezingen van woensdag gaan over onder meer busverbindingen, fietspaden en provinciale wegen bij jou om de hoek. Over voldoende werk dichtbij huis. Maar ook over waar woningen komen. En hoe de provincie omgaat met stikstofuitstoot, natuur en landbouw. Kortom: verkiezingen die gaan over jóuw Utrecht. Wil je weten waar de Utrechtse partijen voor staan en/of het Kieskompas invullen, klik dan hier.

Provinciale Staten (PS) stellen de hoofdlijnen van het provinciale beleid vast en nemen de belangrijkste beslissingen. Gedeputeerde Staten (GS) vormen het dagelijks bestuur van de provincie en voeren het beleid uit. Provinciale Staten controleren of Gedeputeerde Staten het beleid goed uitvoeren. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie