Afbeelding
Martin Brink

Volg hier de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Rhenen

16 maart 2022 om 20:34 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN De stembussen zijn gesloten en het grote tellen is begonnen. Hoe spannend gaat het in Rhenen worden? Welke partijen worden de grote winnaars en wie verliest juist flink? De Rijnpost.nl volgt alle ontwikkelingen woensdagavond op de voet, zodat u op de hoogte blijft van het laatste verkiezingsnieuws. 

UPDATE 23.40 UUR Er is een tussenstand bekendgemaakt in Rhenen. De SGP lijkt de grote winnaar te worden in onze gemeente met 22,9 procent van de stemmen. 


De tussenstand, vergeleken met de vorige verkiezingen in 2018. - Martin Brink


De tussenstand - Martin Brink

UITSLAGENAVOND De uitslagenavond is in volle gang in Rhenen, zo is te zien in deze video.

OPKOMST Negen partijen stonden op het stembiljet bij deze gemeenteraadsverkiezingen. Het opkomstpercentage in Rhenen is inmiddels bekend: 59,96 procent van de stemgerechtigden heeft de weg naar de stembus gevonden. Vier jaar geleden was de opkomst nog 62,1 procent. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Ook in ‘t Gastland kon gestemd worden. - Jan van den Brink

VROUWEN Rhenenaren konden dit jaar kiezen uit 137 kandidaat-raadsleden. Het grootste deel hiervan, 69,3 procent, was man. Dit komt neer op 95 mannelijke kandidaten. 25 vrouwen waren verkiesbaar (18,2 procent). Van 17 personen is het geslacht niet bekend. 

Hiermee wijkt Rhenen qua man-vrouw-verhouding iets af van het landelijk gemiddelde. Van de bijna 55.000 kandidaten die dit jaar meedoen, zijn er zeker zo’n 15.000 vrouw. Dat komt neer op 27 procent. Er zijn 33.000 mannen verkiesbaar (60 procent). Negen kandidaten identificeren zich als non-binair. Van de rest is het geslacht niet bekendgemaakt. Dat blijkt uit een dataverzameling van Open State Foundation en Pointiful.

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


2018 Om het geheugen op te frissen: vier jaar geleden werd de SGP de grootste partij in Rhenen met 20,4 procent van de stemmen. VVD (17,2 procent) en GroenLinks (14,5 procent) maakten de top drie compleet. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


VERGOEDING Binnen enkele uren zal bekend worden welke partijen in de gemeenteraad komen. Wat zullen de kersverse raadsleden gaan verdienen voor hun inzet? Uit gegevens van statistiekbureau CBS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden blijkt dat een gemeenteraadslid in de gemeente Rhenen een vaste maandelijkse vergoeding van 1081,35 euro ontvangt. Dat is exclusief onkostenvergoeding, overige vergoedingen en toelages. Vier jaar geleden moesten raadsleden het nog doen met 958,91 euro per maand. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


De Rijnpost.nl heeft in de aanloop naar deze gemeenteraadsverkiezingen onder meer een verkiezingsspecial gemaakt en een online dossier bijgehouden. Tijdens het wachten op de uitslag alles nog even rustig teruglezen? Klik hier voor het online verkiezingsdossier en hier voor de verkiezingsspecial.

Afbeelding
Afbeelding
De uitslagenavond in Rhenen is begonnen.
Op verschillende locaties in Rhenen werd vandaag gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Afbeelding
Ook in 't Gastland kon gestemd worden.
De tussenstand
De tussenstand
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie