Afbeelding
Arjan van den Berg

ProVeenendaal grote winnaar bij gemeenteraadsverkiezingen, ook SGP pakt winst

17 maart 2022 om 00:22 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL ProVeenendaal is de grote winnaar geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Veenendaal. De lokale partij haalde 20,4 procent van de stemmen binnen (7 zetels) en stoot daarmee ChristenUnie nipt van de troon. Die partij kreeg 19,3 procent van de stemmen en komt daarmee ook uit op 7 zetels. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

,,Dit geeft een grote verantwoordelijkheid”, luidt de eerste reactie van Martijn Beek, lijsttrekker van ProVeenendaal. ,,Iedereen bedankt voor de mooie, open en respectvolle campagne die we hebben gevoerd. Soms schuurde het wat, maar dat mag.”

EERSTE REACTIES De SGP, die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 4 zetels behaalde, komt nu uit op 6 zetels, met 15,6 procent van de stemmen. Een toch wel onverwachte stijging. ,,Hier word ik toch wel stil van”, zegt lijsttrekker Dick Both kort na de bekendmaking. ,,Ik ben heel dankbaar. We wilden 5 zetels en hebben er nu 6. We hebben ook een heel mooie campagne gevoerd. Ik ben meelevend naar de andere fracties die tegenvallers hebben geïncasseerd.

De grootste verliezer in Veenendaal is de VVD. Die partij gaat van 5 naar 3 zetels. ,,Er zijn momenten die leuk zijn en er zijn momenten die minder leuk zijn. Dit is er een van”, laat lijsttrekker Dylan Lochtenberg weten. ,,Het gekke van de VVD is dat we van 6 zetels naar 3 gingen, toen naar 5, en nu weer 3. Ik wil de grote winnaars van harte feliciteren en ook de geweldige mensen van het team. Helaas niet met het resultaat waarop we hadden gehoopt.”

Bij ChristenUnie heersen wat gemengde gevoelens over de uitslag. ,,Ik ben onwijs blij met alle Veenendalers die zijn gaan stemmen. Helaas is het resultaat wat minder dan we wellicht hadden gehoopt, maar we zijn blij met de zetels die ons gegund zijn”, aldus lijsttrekker Sanny Brunekreeft. 

Denk haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog 1 zetel, maar verdwijnt nu uit de raad. ,,We balen er enorm van”, aldus lijsttrekker Mandy Heikamp. ,,We hoopten een zetel te halen; dan hadden we twee vrouwelijke fractieleiders in de raad. Ik wil de dames die wel in de raad komen veel succes wensen.”

ALLE VOORLOPIGE EINDUITSLAGEN OP EEN RIJ: ProVeenendaal: 7 (+3); ChristenUnie: 7 (-1); SGP 6 (+2); VVD 3 (-2); CDA 3 (-); Lokaal Veenendaal 3 (-); D66 1 (-1); Denk 0 (-1); SP 1 (1); GroenLinks 1 (1); PvdA 1 (1); JouwVeenendaal 0 (-). 

De huidige Veense coalitie bestaat uit ChristenUnie, VVD, SGP en ProVeenendaal, die in 2018 samen nog 21 zetels hadden. Met deze voorlopige einduitslag zijn de onderlinge verhoudingen tussen de partijen veranderd, maar samen zijn de partijen wel goed voor 24 van de 33 zetels. Of de coalitie in stand gehouden wordt, blijft uiteraard nog even de vraag. 

OPKOMST Het opkomstpercentage in Veenendaal is uitgekomen op 56,7 procent. Dat is flink lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toen was dat nog 63,7 procent. Eerder op de avond noemde burgemeester Kats de opkomst ,,Een beetje teleurstellend.”

De Rijnpost.nl hield tijdens de uitslagenavond de ontwikkelingen bij. Lees alles hier terug

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie