Afbeelding
Teus Nieboer

ProVeenendaal en SGP vieren winst op ontspannen uitslagenavond: ‘Dit is beter dan verwacht’

17 maart 2022 om 11:58 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL ProVeenendaal mag zich de terechte winnaar noemen van de gemeenteraadsverkiezingen in Veenendaal. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag. Blijkbaar sloeg de slogan ‘Gewoon Doen’ en de daar bijbehorende aanpak zo aan dat de kiezers de partij van vier naar zeven zetels helpen. SGP is de tweede winnaar. De partij hoopte een vijfde zetel binnen te slepen en mag er nu maar liefst zes verzilveren.

door Arjan van den Berg

De avond verliep in de hal van het gemeentehuis van begin tot eind ontspannend. De nootjes mochten dan coronaproof verpakt op tafel staan en de hapjes in aparte bakjes rondgedeeld, de geïnteresseerden stonden als vanouds gemoedelijk pratend dicht bij elkaar. Ongetwijfeld bestond een groot deel van hen uit de campagneteams waarover later op de avond meer dan eens de waardering van de lijsttrekkers zou worden uitgesproken. Wethouder Dylan Lochtenberg grapte bij het zien van een aantekeningenblok of het het condoleanceregister voor de verliezers was, nog niet wetende dat ook zijn VVD zijn verlies zou moeten nemen. 

Rond 22.00 uur verscheen burgemeester Gert-Jan Kats op het podium. Hij stond stil bij Oekraïne, waar niet veel verderop bommen vielen, terwijl hij eerder op de dag had gezien hoe er in Veenendaal in alle openheid en vrijheid kon worden gestemd. De opkomst van 56,7 procent vond hij ‘een beetje teleurstellend’. De gemeente en de fracties hadden er immers alles aan gedaan om het belang van stemmen te benadrukken. Dat leek ook de houding van de partijen te zijn: we hebben er in onze campagne alles aan gedaan, willen allemaal het beste voor Veenendaal en wat de uitkomst ook is: het ligt nu in de handen van de kiezer. De biertjes gingen joviaal rond, maar niemand ‘verdronk zijn vreugde en verdriet’, waarvoor Kats nog even waarschuwde.

Ik ben toch wel echt stil en heel dankbaar. Ik wilde vijf zetels en nu hebben we er zes

WAARDERING Kats sprak zijn waardering uit voor de vrijwilligers die soms ook last minute nog werden opgeroepen bij stembureaus omdat collega’s onverwachts door corona waren overvallen. De telling van de stemmen van maandag, dinsdag en de eerste vier stembureaus van woensdag bleek al een verrassend goede voorspelling te zijn van de uiteindelijke uitslag. ProVeenendaal stond al meteen op winst met zes zetels, SGP zou er ook zes krijgen en ChristenUnie nog acht. Bij een tweede poll verloor die partij een zetel aan ProVeenendaal, wat een enthousiaste roep uit de zaal veroorzaakte.

De grote vraag was of ProVeenendaal de ChristenUnie voorbij zou streven. En ja hoor. Qua zetelaantal staan ze gelijk, maar met 20,4 procent wist de partij van Martijn Beek wel de absolute winst te halen. VVD gaat van vijf naar drie zetels, D66 van twee naar een. DENK verliest er een en verdwijnt daarmee uit de raad, Jouw Veenendaal wist geen zetel te halen en GroenLinks, SP en PvdA houden hun zetel. Lokaal Veenendaal blijft drie zetels houden. Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal kwam nog voor de einduitslag Martijn Beek al sportief feliciteren met de overwinning. Later feliciteerde hij de SGP ook, al vroeg hij zich wel lachend hardop af of dat zo fijn was voor het theater. Rond 23.30 was de lobby van het gemeentehuis al veel voller en een klein uurtje later waren de laatste stemmen geteld.

ALLE VOORLOPIGE EINDUITSLAGEN OP EEN RIJ: ProVeenendaal: 7 (+3); ChristenUnie: 7 (-1); SGP 6 (+2); VVD 3 (-2); CDA 3 (-); Lokaal Veenendaal 3 (-); D66 1 (-1); Denk 0 (-1); SP 1 (1); GroenLinks 1 (1); PvdA 1 (1); JouwVeenendaal 0 (-).

VERANTWOORDELIJKHEID Bij de eerste reacties na de uitslag gingen de felicitaties over en weer. Martijn Beek: ,,Dit is beter dan verwacht. Ik had gehoopt op een stevige vier, vijf zetels. Dit geeft een grote verantwoordelijkheid. Iedereen bedankt voor de mooie, respectvolle campagne. Soms schuurde het wat, maar dat mag.” Dick Both van de SGP: ,,Ik ben toch wel echt stil en heel dankbaar. Ik wilde vijf zetels en nu hebben we er zes. Ik ben ook meelevend naar andere fracties die tegenvallers hebben geïncasseerd.”

CDA was ondanks de gelijkstand ‘zeer tevreden’, D66 had een moment van bezinning en reflectie nodig en GroenLinks noemde zichzelf de winnaar op progressief links, wat absoluut gezien ook zo was. DENK baalde en wenste vooral alle vrouwelijke raadsleden in spe succes. ChristenUnie had ‘wellicht op meer zetels gehoopt’, maar was dankbaar voor elke gekregen stem. De VVD sprak van leuke momenten en minder leuke momenten en dit was duidelijk een van die laatste. 

Jan Breur van de SP dankte vooral zijn tweede man Sietse van der Bij, die tijdens de campagne veel van zijn taken waar had genomen. ,,Het voelt niet als een verlies. Ik heb net een dochtertje gekregen en zei toen al: wat de uitslag ook is, ik voel me een winnaar. Helaas moeten we nu op de oude voet met één zetel verder, maar onze tijd komt nog wel.”

De komende vier jaar is het in elk geval vooral de tijd van ProVeenendaal, de SGP en ChristenUnie die in de raad de grootste partijen zijn. 

De Rijnpost.nl hield tijdens de uitslagenavond de ontwikkelingen bij. Lees alles hier terug.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie