Afbeelding
Pixabay

Toegankelijk stemmen en een oefenstembureau in Veenendaal tijdens verkiezingen

27 februari 2023 om 09:54 Politiek

VEENENDAAL Bij de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen op woensdag 15 maart zijn bijna alle stembureaus in Veenendaal toegankelijk voor mensen met een rolstoel of scootmobiel en er is ook een oefenstembureau voor mensen die wat hulp nodig hebben.  ,,Zo krijgt iedereen de kans om te stemmen”, laat de gemeente Veenendaal weten in een persbericht. 

Mensen met een visuele of verstandelijke beperking, mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of de Nederlandse taal nog niet goed begrijpen maken nog altijd veel minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Dit komt omdat zij bijvoorbeeld niet weten hoe het stemmen precies werkt of omdat ze hulp nodig hebben. Voor deze mensen richt de gemeente Veenendaal een oefenstembureau in.

STAP VOOR STAP

Van woensdag 8 maart tot met vrijdag 10 maart staat er in de hal van het gemeentehuis een oefenstembureau. Hier kunnen kiezers tussen 9.00 en 12.00 uur in een stemhokje oefenen. Ze krijgen stap voor stap uitleg over hoe het stemmen werkt. Ook kunnen ze oefenen met de stemmal en de soundbox. Dit zijn hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden.

,,We vinden toegankelijkheid heel belangrijk en iedereen in Veenendaal moet mee kunnen doen. Ook tijdens de verkiezingen. Iedereen is welkom in het oefenstembureau”, zegt wethouder Martijn Beek. 

EXTRA TOEGANKELIJK STEMBUREAU

Op de dag van de verkiezingen is het stembureau ‘Wijkkerk De Open Hof’ ingericht als extra toegankelijk stembureau. Dit betekent dat het stembureau voor iedereen bereikbaar is. Er zijn hulpmiddelen, er is begeleiding en ook hier is een oefenstembureau ingericht. In het oefenstembureau kunnen kiezers eerst oefenen en daarna meteen doorlopen naar het ‘echte’ stembureau om hun officiële stem(men) uit te brengen.

Meer informatie over de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen is te vinden op www.veenendaal.nl/verkiezingen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie