Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Veenendaal wil proefgemeente worden voor ‘assistentie in het stemhokje’

14 december 2022 om 17:58 Politiek

VEENENDAAL Kiezers met een verstandelijke beperking, mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of de Nederlandse taal nog niet goed begrijpen, vinden het vaak moeilijk om zelfstandig te stemmen. Zij mogen niet geholpen worden en zijn dus aangewezen op het geven van een volmacht of ze stemmen niet. ,,Jammer, want elke stem stelt”, aldus de gemeente Veenendaal. Veenendaal wil daarom proefgemeente worden voor ‘assistentie in het stemhokje’.

,,Wij vinden dat iedereen zelf moet kunnen stemmen. Helaas is dat alleen op dit moment nog niet voor iedereen mogelijk. Dat komt omdat kiezers niet geholpen mogen worden in het stemhokje. Dat moet anders en daarom willen wij meedoen aan de proef.”

,,De proef ‘assistentie in het stemhokje’ sluit heel goed aan op de succesvolle maatregelen die wij afgelopen jaar al hebben genomen om de toegankelijkheid van de gemeenteraadsverkiezingen te vergroten”, vervolgt de gemeente. ,,Zo hebben we nu al een extra toegankelijk stembureau voor auditief, visueel en fysiek beperkte kiezers en een oefenstembureau. In dit oefenstembureau kunnen kiezers, al dan niet met hulp, eerst oefenen om daarna in het echte stembureau hun definitieve stem uit te brengen.”

Burgemeester Gert-Jan Kats en wethouder Martijn Beek hebben samen met Stichting Buitenzorg en de Cliëntenraad Reinaerde een brief geschreven aan minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. ,,Met een uitgebreide onderbouwing proberen we de minister te overtuigen om Veenendaal aan de wijzen als proefgemeente voor ‘assistentie in het stemhokje’ tijdens de komende verkiezingen in maart 2023.”

De volledige brief is te lezen op de website van de gemeente Veenendaal (klik hier).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie