Het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal: Marco Verloop, burgemeester Gert-Jan Kats, Dylan Lochtenberg, gemeentesecretaris Sjoukje Deelstra, Engbert Stroobosscher en Martijn Beek.
Het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal: Marco Verloop, burgemeester Gert-Jan Kats, Dylan Lochtenberg, gemeentesecretaris Sjoukje Deelstra, Engbert Stroobosscher en Martijn Beek. Gemeente Veenendaal

In gesprek met het college: ‘We willen ons voeden met wat er leeft in de samenleving’

22 juni 2022 om 11:07 Politiek

VEENENDAAL Ze zitten er ontspannen bij. De wethouders van het vorige college hebben voor vier jaar opnieuw het vertrouwen van de raad gekregen. Hoe zorgen ze toch voor een nieuwe frisse wind? En nog belangrijker: wat gaan inwoners merken van de door elke partij zo gewenste nieuwe bestuursstijl? In gesprek met het college over de komende vier jaar. Over participatie, uitdagingen, keuzes en een gevuld glas.

door Arjan van den Berg

De eerste mijlpaal staat alvast in de grond: het aannemen van het raadsakkoord ‘samen werken in vertrouwen’. ‘Samen werken áán vertrouwen’ zou ook een goede titel zijn geweest, in elk geval als eerste uitdaging. Dat er werk aan de winkel is op dat gebied, daar twijfelt niemand aan. Al komt het voor een deel doordat de landelijke politiek niet meer het vertrouwen geniet die het vroeger had. Dat werkt lokaal ook door. Dylan Lochtenberg: ,,Vaak is het in debatten elkaar vliegen afvangen. Mijn ideaal is om in Veenendaal meer mooie, inhoudelijke debatten te krijgen waarin we met respect met elkaar omgaan en scherp zijn op de inhoud.” Marco Verloop springt erop in: ,,We hebben baat bij politieke debatten in plaats van debatten over politici.”

We hebben baat bij politieke debatten in plaats van debatten over politici

De scheiding tussen inwoners en politiek is tijdens de raadsvergaderingen letterlijk zichtbaar, maar raads- en collegeleden proberen zoveel mogelijk midden in de samenleving te staan. ,,Als college leggen we regelmatig werkbezoeken af. En de wethouder economie heeft ook de goede gewoonte om vier keer per week bij een onderneming langs te gaan. Elke ondernemer is trots op zijn eigen zaak. We vinden het ook leuk als inwoners ons uitnodigen en het gesprek aangaan.”

MEERWAARDE Dat het college nu samen met de raad en de inwoners een nieuwe weg in wil slaan, betekent natuurlijk niet dat het allemaal niet goed ging met Veenendaal. Integendeel zelfs. 

Lochtenberg: ,,Sinds we de visie op burgerparticipatie hebben aangenomen, maken we bij nieuw beleid steeds een stappenplan hoe we inwoners meer kunnen betrekken, bijvoorbeeld met het inwonerspanel. Eind vorig jaar heeft het blad ‘Publiek Denken’ Veenendaal benoemd als een van de vijf gemeenten die dat het beste doen. Nu willen we een stapje verder. Regelmatig stellen we het inwonerspanel vragen over bijvoorbeeld de cultuursector. We willen meer inwoners bereiken, zowel digitaal als analoog, zodat mensen meedenken en zien hoe leuk en interessant lokale politiek is. En misschien denken: hé, daar heb ik ook een mening over, misschien vind ik wel een partij die er ook zo over denkt en op wie ik wil stemmen of wil ik zelf iets doen in de politiek.”

We willen ons blijven ontwikkelen als het gaat om participatie met de samenleving

Engbert Stroobosscher: ,,We willen ons blijven ontwikkelen als het gaat om participatie met de samenleving. We kunnen daarbij veel leren van onder andere het traject bij het maken van de visie op het Stadspark, de omgevingsvisie en het integraal beleidskader sociaal domein.”

KEUZES Maar het kan dus nog beter. Marco Verloop: ,,Nu hebben we vaak debatten op het moment dat een raadsvoorstel er ligt. We willen inwoners en gemeenteraad meer aan de voorkant deelgenoot maken van dilemma’s en onderwerpen gezamenlijk oppakken. Ik vind het belangrijk dat we gebruik maken van de kennis en expertise van inwoners, ondernemers en bedrijven. Dat vind ik vooral een meerwaarde voor de grote onderwerpen in het raadsakkoord, zoals economische ontwikkeling, duurzaamheid en digitalisering. Ik roep instellingen en ondernemers ook op om zich actief te melden om mee te denken. We staan voor grote uitdagingen en die thema’s vragen om keuzes.”

,,Als er nooit meer een keuze hoeft te worden gemaakt, heb je geen politiek nodig”, vult Lochtenberg aan. En Martijn Beek: ,,We vragen ook regelmatig de adviesraden voor bijvoorbeeld input op een evaluatie en hebben graag sessies met experts en willen weten hoe die er tegenaan kijken. Het is belangrijk dat inwoners laten horen wat er speelt. Dat wil niet zeggen dat je het er altijd mee eens moet zijn, maar als iets niet kan, moet je wel transparant uitleggen waarom niet - of hoe het dan wel kan.”

Lochtenberg haakt erop in: ,,Je moet inwoners serieus nemen. Als je van alles belooft maar niet nakomt, is dat niet goed voor het vertrouwen in de politiek. Het is een belangrijke opgave om oprechte interesse in de inwoners te hebben en hen meer te betrekken.”

Inwonerspanel Veenendaal
Wilt u uw mening geven over onderwerpen die van belang zijn voor Veenendaal? Dan kunt u zich aanmelden als lid van het inwonerspanel.
Het inwonerspanel Veenendaal bestaat uit een diverse groep inwoners. Zij worden regelmatig gevraagd om hun mening te geven over onderwerpen die op dat moment spelen. Zo krijgt de gemeente een goed beeld hoe de Veenendaalse samenleving erover denkt.
Kijk voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden op: www.veenendaal.nl/inwonerspanel-veenendaal 

PRIORITEITEN Om de nieuwe bestuursstijl ook echt te laten werken, had de informateur voorgesteld om de portefeuilles wat te laten rouleren. Dat is voor een deel gebeurd. De vier wethouders hebben in de vorige termijn vier jaar lang op hun verantwoordelijke terreinen veel kennis en ervaring opgedaan. Dat tenietdoen, zou jammer zijn. Zo heeft Verloop nog altijd als een goede rentmeester de verantwoordelijkheid over de financiën, waarbij hij nooit de mens achter de cijfers zal vergeten. Al eerder stelde de SGP dat een goede, verantwoorde boekhouding belangrijk is. 

De komende vier jaar zien we grote ontwikkelingen die impact hebben. Het is belangrijk om daar samen met onze inwoners en het bedrijfsleven handen en voeten aan te geven

Daarnaast ligt nog veel open. Voor een deel zijn de lijntjes al wel ingekleurd en heeft de raad aangegeven waar wat hen betreft prioriteiten liggen. De waardering van vrijwilligers bijvoorbeeld en het bespreken van de tekorten. Verder moet er een manier zijn waarop inwoners met hun verhaal terecht kunnen bij de gemeente.

Over prioriteiten gesproken: het rijtje thema’s in het raadsakkoord zegt zeker niet iets over de mate van urgentie en het belang dat een onderwerp voor het college heeft. Zo is blauw op straat niet belangrijker dan goed onderwijs voor elk kind. Het zegt iets over de volgorde waarin de thema’s worden opgepakt. Het vaststellen van het veiligheidskader staat nu eenmaal eerder op de agenda dan bijvoorbeeld de school in Oost.

THEMA’S De onderwerpen zijn thema’s die inwoners belangrijk vinden. Digitalisering is een onderwerp dat de formerende partijen zelf hebben toegevoegd en in de portefeuille van Verloop terecht is gekomen. 

Verloop: ,,De maatschappij wordt in een snel tempo steeds digitaler. We hebben apps, wie kan er nog zonder mobiele telefoon en de zorg gaat ook steeds meer digitaal. De komende vier jaar zien we grote ontwikkelingen die impact hebben. Het is belangrijk om daar samen met onze inwoners en het bedrijfsleven handen en voeten aan te geven. We willen ook aandacht vragen voor de negatieve kant, zoals cybercriminaliteit. Ook als gemeente werken we met veel persoonlijke gegevens. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat die veilig zijn.”

Een ander thema dat Verloop onder zijn hoede krijgt, is duurzaamheid. ,,De hele energietransitie zorgt, samen met digitalisering, voor een herontwerp van de samenleving en een heel andere economie en maatschappij. We zijn nu in een veel te hoog tempo de aarde aan het opstoken door het hoge gebruik van fossiele brandstoffen. We moeten op een zorgvuldige manier omgaan met onze energiebronnen, grondstoffen en materialen.”

KANSEN VOOR IEDEREEN Engbert Stroobosscher was de afgelopen vier jaar vooral aan het woord als het om woningbouw en openbare ruimte ging. Zijn portefeuille is vanuit de ruimtelijke ontwikkeling in Veenendaal verbreed naar het sociaal domein met welzijn, werk en inkomen, waar hij aan de slag wil met het thema ‘brede welvaart’. ,,Ik vind het een mooi thema: we hebben het alleen goed als we het allemaal goed hebben. Dat betekent een dak boven je hoofd: hoe kunnen we mensen voorzien van woningen. Maar we moeten ook kijken naar de economie, werkgelegenheid en goede bereikbaarheid. Naast bouwen wat je met cement doet heb ik via de Stichting Veens Welzijn ook te maken met de vrijwilligers als schuldhulp- en taalmaatjes. Een mooi bruggetje: vrijwilligers zijn immers het cement in de samenleving.”

We hebben wel geschetst welke thema’s en ambities we hebben voor de komende jaren, maar hebben daarin nog geen richting gekozen

Lochtenberg, onder meer verantwoordelijk voor cultuur en openbare ruimte, vult aan: ,,Het is belangrijk om iedereen een goede kans te geven. Bij de gemeente geven we bij het groen in de openbare ruimte graag de kans aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En breder: we willen geen zwerfafval en zijn ontzettend blij met de vrijwilligers die het opruimen. De vergroening van Veenendaal is ook belangrijk. Bij cultuur en het theater hebben we weer mooie gesprekken over de toekomst van het theater. Een bericht op Facebook over het theater was een van de best presterende in de geschiedenis van Veenendaal. Over een bioscoop denken mensen ook heel verschillend. Dat verrijkt ons als college ook weer. We willen ons graag voeden met wat er in de samenleving leeft.”

Martijn Beek heeft weer de verantwoording over zorg, volksgezondheid, jeugd en sport. ,,Hoe houden we het goede in het sociaal domein vast? Vrijwilligers blijven belangrijk, net als mantelzorgers. Toegankelijkheid is ook belangrijk, ook digitaal. Hoe zorgen we als gemeente dat mensen die minder makkelijk meekomen ook mee kunnen doen.”

GEEN TWIJFEL De spanning zit niet in het feit dat er nog veel open ligt. Daar is immers bewust voor gekozen. Beek legt uit: ,,We hebben wel geschetst welke thema’s en ambities we hebben voor de komende jaren, maar hebben daarin nog geen richting gekozen. Dat leggen we voor aan de gemeenteraad en de samenleving. De spanning zit vooral in de vraag hoe het tijdspad eruit gaat zien.” Welk thema wanneer aan bod komt, wordt momenteel uitgewerkt.

Tijdens het debat over het raadsakkoord draaide het om de vraag hoe het staat met de vulling van het spreekwoordelijke glas: halfleeg of halfvol. Daar zijn de wethouders het als het gaat om het vertrouwen in hun samenwerking en het samen met de samenleving oppakken van alle komende uitdagingen in elk geval over eens. ,,Helemaal vol. Geen twijfel mogelijk.”

Verbeter je wijk
Heb je een goed idee of initiatief om je wijk of buurt te verbeteren? Werk het uit tot een bewonersinitiatief! De uitwerking van je idee of initiatief tot een bewonersinitiatief regel je zelf. Maar, je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn vast buurtbewoners die willen helpen. En natuurlijk ondersteunt het wijkteam je met handige tips en tools en bij het maken van een goed plan.
Meer weten? Kijk op
www.verbeterjewijk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie