Jan van Maanen (m) als stembureaulid  bij de Tweede Kamerverkiezingen in ’t Gastland in Rhenen. Naast hem Lennart de Vries.
Jan van Maanen (m) als stembureaulid bij de Tweede Kamerverkiezingen in ’t Gastland in Rhenen. Naast hem Lennart de Vries. Eigen foto

Jan van Maanen telt ook dit jaar de stemmen in Rhenen

15 maart 2022 om 07:10 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN Jan van Maanen (67) uit Rhenen telt straks ook weer de stemmen die op woensdag 16 maart uitgebracht worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Al meer dan 40 jaar stond de oud-ambtenaar van de gemeente Rhenen, die vorig jaar met pensioen ging, te boek als teller en als voorzitter van het stembureau. Dat deed hij op verschillende stemlocaties in de gemeente. 

door Henk Jansen

Een gesprek met Van Maanen is beslist niet saai. Hij is een aangenaam causeur en zit vol met verhalen. Geen wonder ook als je welhaast alle stembureaus van binnen hebt gezien. Dan heb je met recht de spreekwoordelijke ‘Jan en alleman’ langs zien komen. En ook dit jaar is hij van de partij en kan men hem ‘ergens’ aantreffen. Jan weet alleen nog niet waar zijn standplaats dit jaar zal zijn.

PSALM Herinneringen? Die zijn er genoeg! Zo diept hij moeiteloos de volgende anekdote op: ,,Ik zat met gemeenteraadslid Dick Prosman van de SGP in een klas van de Eben Haëzerschool en vanuit een andere klas werd het ‘t Hijgend hert der jacht ontkomen’ gezongen.” Op de school aan de Koerheuvelweg wordt Reformatorisch basisonderwijs gegeven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de klas ernaast Psalm 42 werd geoefend. Maar de stembureauleden keken er wel even van op.

Jan van Maanen beëindigde vorig jaar zijn loopbaan als medewerker van Algemene Zaken op het Rhenense gemeentehuis. Zijn carrière begon op de afdeling financiën. Jan: ,,Ik startte als kassier. Mijn pakket aan werkzaamheden breidde zich destijds vervolgens snel uit.’’ Op Algemene Zaken voelde Jan zich al snel als een vis in het water. ,,Alleen de afdeling Sociale Zaken heb ik nooit gedaan.’’

Niet als voorzitter, maar als teller is Jan van Maanen er weer bij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Ja, ik ben weer van de partij. Ik weet niet op welk bureau ik straks de stemmen mag tellen.”

KORTE CURSUS ,,Trouwens, ondanks dat ik jaren als teller actief ben geweest, dien ik nog wel een korte verplichte cursus te volgen. In de afgelopen jaren heb ik als teller en als voorzitter op verschillende stembureaus gezeten. Zoals op Rhenendael, La Montagne, Het Bestegoed en school De Woudmees in Elst.”

Dit jaar zijn er tien stembureaus die open zijn van 7.30 tot 21.00 uur. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden. Bij deze stembureaus is ook een gehandicaptenparkeerplaats aanwezig. Inwoners met een visuele beperking kunnen het beste stemmen in het Huis van de gemeente. Hier is een kandidatenlijst beschikbaar in braille.

TAAK Wat is de taak van de voorzitter van een stembureau? ,,Die draagt zorg voor een goed verloop van de gang van zaken. Die moet dus zogezegd echt een Pietje Precies zijn. Hij of zij moet er voor zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Bijvoorbeeld dat er bij het stemmen geen schijn van beïnvloeding door derden ontstaat. Ik heb wat dat betreft nooit ontoelaatbare zaken meegemaakt. Ik heb wel eens mensen terug moeten sturen omdat ze hun identiteitskaart, paspoort of rijbewijs niet konden tonen.’’

Van Maanen heeft nog meegemaakt dat wethouders en gemeenteraadsleden als tellers optraden. ,,Je zou kunnen denken dat dat het stemmen beïnvloed zou kunnen hebben. Maar daar is volgens mij nooit sprake van geweest. Van een teller wordt wel enige fysieke inspanning gevraagd. Het lijkt een makkelijke klus, maar er zijn momenten geweest dat ik pas laat in de nacht thuiskwam.”

INSPANNING Uit het verhaal van Jan van Maanen blijkt dat de taak ook wel een andere inspanning vergt. Niet direct zware lichamelijke arbeid, maar de hele dag zitten, gaat menige teller niet in de koude kleren zitten. Af en toe de benen strekken is dus beslist geen overbodige luxe. Van Maanen daarover: ,,Het is een hele zit  Als alles een beetje doorloopt is het nog wel te doen, maar de momenten dat er nauwelijks activiteit is, zijn het zwaarst. Dan zit je maar te zitten. Daar word je ook moe van!’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie