Afbeelding
Pixabay

Snel oplossing zoeken voor ruimteproblemen onderwijs Veenendaal Oost

· leestijd 2 minuten Politiek

VEENENDAAL Uiterlijk 1 februari wil het college de gesprekken met de schoolbesturen hebben afgerond om tot een oplossing te komen voor het onderwijs in Veenendaal Oost. Daarna komt er een raadsvoorstel met een voorkeursscenario en een mogelijk alternatief, afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken. Uitgangspunt daarbij is nog altijd een nieuwe school in Groenpoort, maar ook een alternatieve locatie op het Zuiderkruis wordt serieus in kaart gebracht.

Bijna alle partijen hadden in een tweetal moties gevraagd om binnenkort met een oplossing te komen, waarbij de VVD, SGP en Lokaal Veenendaal ook de alternatieve locatie opperden. Bij het scenario van een kleinere school bij Groenpoort moesten heldere afspraken worden gemaakt over de uitdagingen rond mobiliteit, veiligheid en leefbaarheid. Na de toezegging van wethouder Lochtenberg om aan beide moties recht te willen doen, werden ze ingetrokken. 

ChristenUnie, CDA, PvdA, SP, D66 en GroenLinks vroegen het college in eerste instantie in hun motie om uiterlijk 1 januari tot overeenstemming te komen met de schoolbesturen en een oplossing te hebben voor het ruimteprobleem, waarbij het bouwen van een school in Groenpoort het uitgangspunt is, en de behoefte aan noodlokalen in kaart te brengen. 

De wethouder vond het door de Lokaal Veenendaal, VVD en SGP in hun motie voorgestelde 1 februari beter om de tijd te hebben om gesprekken goed te kunnen voeren. De SGP zei steeds moeite te had gehad met de focus enkel en alleen op Groenpoort als mogelijke locatie. De motie stelde die mogelijkheid niet buiten de orde, maar wilde naast het Zuiderkruis beide mogelijkheden gelijkwaardig onderzocht hebben om tot een integraal oordeel te kunnen komen.

Het voelt een klein beetje als een marathon waarbij de finish maar niet in zicht komt

OPLOSSING De normale gang van zaken zou eigenlijk eerst de indieners van de moties aan het woord laten, om vervolgens het college een reactie te laten geven, waarna elke partij inhoudelijk een bijdrage zou mogen leveren. Het was ProVeenendaal, die als enige partij geen handtekening onder een van de moties had gezet, die vroeg om eerst alle fracties aan het woord te laten. De maidenspeech van Sharon van Manen zou immers van invloed kunnen zijn op de reactie van het college, vertelde fractievoorzitter Ronald van der Weerd. 

Ga het gesprek aan en kijk samen met de schoolbesturen vooral naar wat er wel kan

Van Manen: ,,Tegen het college zeggen we: ga het gesprek aan en kijk samen met de schoolbesturen vooral naar wat er wel kan. Als het voor een oplossing nodig is langs bestaand beleid of budget te denken, laat dat dan een keuze zijn en leg die aan de raad voor. Tegen onze collega raadsleden zeggen we: we hebben hier geen motie voor nodig. Wat ProVeenendaal betreft, is het nu nog niet aan de politiek om een oplossing te bedenken.”

EINDSPRINT Er was geen debat voor nodig om het er alle partijen in elk geval over eens te laten zijn dat er snel een oplossing moest komen. Lochtenberg: ,,Het voelt een klein beetje als een marathon waarbij de finish maar niet in zicht komt, waarbij je steeds weer een stuk verder moet rennen en we inmiddels teveel gevraagd hebben van het uithoudingsvermogen van de scholen, leraren, ouders, onze organisatie, u als raad, het college en uiteindelijk de kinderen waar het om gaat. Het is enorm belangrijk dat we met elkaar de eindsprint gaan vinden richting een oplossing.”

Door Arjan van den Berg

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 14 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 15 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 16 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 22 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden