Afbeelding
Astrid Meyer

Ouders vragen massaal om oplossing voor impasse scholen in Veenendaal Oost

9 november 2022 om 12:42 Onderwijs

VEENENDAAL De emoties onder de ouders begint op te lopen waar zij hun kinderen uit Veenendaal-Oost naar school moeten brengen. De gemeente zit in een impasse met de scholen over de ruimte om hen allemaal een plek te geven in de nieuwe woonwijk. Een avond voor de raad om vragen te stellen over de problemen in Oost op het gemeentehuis gaf ouders nog geen concrete antwoorden.

door Peter Kuijpers

Met spandoeken waren de ouders in groten getale naar het gemeentehuis gekomen om net als de raadsleden te horen waarom de kinderen niet in Veenendaal-Oost naar school kunnen. ,,Wij hebben voor deze plek in de wijk gekozen, maar nu is niets gegarandeerd.’’ ,,Er wordt de hele tijd gewezen naar elkaar. Bij ons is het vertrouwen weg! Hoe denken jullie dit op te lossen?’’ ,,Is er echt naar het belang van het kind gekeken? Dat zij na school kunnen spelen met vriendjes en niet een eind moeten fietsen. Mijn dochter maakt zich hier nu al zorgen over!’’ 

Wethouder Dylan Lochtenberg geeft aan de emoties van de ouders te herkennen en erkennen. Van de suggestie nog eens met een mediator aan tafel te gaan met de scholen wil hij zeker gebruik maken. Ook de suggestie van GAVE om met andere tijden de school te starten buiten de spits wil hij in het verkeersscenario nog eens na laten rekenen.

ONDERZOEK De ambtenaren gaven nogmaals kort het proces aan waar de gemeente voor stond. Zij kreeg van de scholen te horen dat deze het niet eens waren met een Integraal Huisvestingsplan, waar er in Veenendaal een plek voor hen was. De gemeenteraad besloot in juni vorig jaar dat er voor de scholen in Veenendaal-Oost een extra schoolgebouw moet komen. Hiervoor zou Veenendaal dan een plek moeten vinden in de laatst te bouwen buurt: Groenpoort. Een onderzoek gaf echter aan dat dit problemen geeft met de bereikbaarheid van de wijk, op de Rondweg-Oost en de doorgaande fietsroute over de Spitsbergenweg. Verder brengt dit de veiligheid en leefbaarheid van de wijk in het gedrang met al het extra verkeer vanwege een school.

NIET HAALBAAR Daarnaast heeft de gemeente de ontwikkeling van andere schoolgebouwen in Engelenburg, Dragonder en Zuiderkruis in de wacht gezet. Zij wist immers niet waar de kinderen naar school gaan en kon dus geen nieuwe gebouwen neerzetten. Het overleg tussen gemeente en schoolbesturen is niet tot een oplossing gekomen waar iedereen zich in kan vinden, dus hebben burgemeester en wethouders nu aangegeven dat zij een nieuw schoolgebouw in Groenpoort niet haalbaar achten. De vierkante meters die de scholen nodig hebben zijn wel te vinden in Engelenburg, Zuiderkruis en Dragonder. Veenendaal wil nu inzetten om hier voor de kinderen die niet in Veenendaal-Oost wonen een plek te vinden.

ONTMOETINGSHUIS Daarmee moet er voldoende ruimte ontstaan in het Ontmoetingshuis voor de leerlingen die wel in de nieuwe wijk wonen. De scholen hebben volgens wethouder Dylan Lochtenberg hun eigen legitieme bezwaren, maar hij blijft aangegeven dat zij samen tot de oplossing moeten komen. ProVeenendaal ziet mogelijkheden in het kijken naar een eigen gebouw voor iedere school, zodat er een doorlopende leerlijn is en ouders maar naar één locatie hoeven. Echter wil geen van de scholen uit Veenendaal-Oost vertrekken en ouders geven aan hun nu schoolgaande kinderen wel naar een andere locatie te willen brengen. Maar zij denken dat ouders met jonge kinderen in Oost voor een nieuwe school zullen kiezen die in het Ontmoetingshuis zal zitten.

PANEL De tweede helft van de avond was er een panel van bestuursleden van de scholen en ouders van de kinderen die daar naar school gaan. Het inhoudelijk ingaan op de stellingen van de gespreksleider veegde directeur Bas van Ramshorst van De Bron snel van de agenda; de scholen kunnen zich toch niet vinden in de scenario’s die de gemeente heeft voorgesteld. Zij willen net als de gemeente een doorlopende leerlijn en daarvoor zien zij de kinderen het liefst bij elkaar in één school. Ook de ouders blijven vragen om één locatie waar zij al hun kinderen kunnen halen en brengen.

DISLOCATIE ,,Je wilt toch niet het gesprek op je werk: ik hoop dat mijn kind veilig thuiskomt’’, stelt een docent die haar kinderen op een andere locatie op school heeft. Vooral bij de ouders van De Bron en het schoolbestuur is een school met drie locaties onwerkbaar. Bij Tamim kunnen ze goed onderwijs op twee locaties wel regelen, maar net als de andere scholen vonden ze drie te ver gaan. Balans wil ook niet vertrekken uit Veenendaal-Oost, omdat zij vindt dat de gemeente daar openbaar onderwijs moet aanbieden. Wethouder Dylan Lochtenberg bleef aangeven dat het scenario dat nu overblijft om tot een oplossing te komen verre van ideaal is. En dat hij dit ook liever niet doorzet. Maar daarvoor moeten de gesprekken onderling met de scholen en ouders wel tot een beter alternatief leiden.

TOELATINGSBELEID Onder andere het CDA en VVD willen weten of een nieuw gebouw, al is deze kleiner, de problemen in de huisvesting wel oplost. De scholen willen geen toelatingsbeleid invoeren voor alleen leerlingen uit de wijk, zoals het rapport dat de gemeente kreeg als voorwaarde stelt voor een kleine school. De gemeenteraad moet nu kiezen of zij toch een kleine school wil gaan bouwen, ondanks de veiligheids- en leefbaarheidsproblemen die daarmee in Groenpoort ontstaan en de verkeersproblemen op de Rondweg-Oost. Dit kost Veenendaal dan enkele miljoenen, terwijl de scholen er nog niet uit zijn hoe zij alle lokalen onderling willen verdelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie