Afbeelding
Pixabay

Misschien toch noodlokalen in Veenendaal-oost

8 september 2022 om 17:20 Onderwijs

VEENENDAAL De ouders van de kinderen op de scholen in Veenendaal-oost vragen om snelle oplossingen. Kinderen op verschillende locaties brengen en halen is steeds moeilijker. De raadsleden delen de zorgen en hebben de wethouder een routekaart gevraagd hoe het college de huisvesting van de scholen op korte en lange termijn gaat regelen.

Mevrouw Van Harten deelde afgelopen week namens een groep ouders haar zorgen tijdens de commissievergadering: ,,Er zijn structureel veel meer leerlingen dan verwacht en er zullen de komende tijd steeds meer dislocaties komen. Er zijn ouders die op 3 verschillende locaties kinderen uit BSO’s, scholen en dagopvang moeten halen, op hetzelfde tijdstip. En scholen geven onderwijs op ongeschikte omgevingen zoals gangen.’’ Verder schetst zij het beeld hoe er steeds meer jonge kinderen op de scholen komen, waar geen ruimte voor is. En dat het niet de bedoeling kan zijn dat steeds jongere kinderen buiten de wijk naar school moeten.

NOODLOKALEN ,,Keer op keer op keer zijn de leerlingenaantallen in de prognoses te laag ingeschat. Er is budget nodig voor dislocaties en wij willen weten; is er zicht op een oplossing? Wat is er nodig aan middelen om te voorkomen dat scholen op drie locaties les moeten geven?’’, vraagt Mark Ruitenbeek van het CDA. Hij ziet toch de noodzaak dat Veenendaal gaat kijken naar een noodvoorziening bij het Ontmoetingshuis. Hans van de Braak (PvdA) denkt graag mee in zo’n noodoplossing en ook Dennis Weijers (D66). Hij vraagt zich af of het college het nieuwe IKC in Groenpoort nog wel gaat realiseren. ,,Op welke termijn verwacht u aanpassingen te doen in het Ontmoetingshuis en dat er een nieuwe school komt? We moeten knopen doorhakken en er moet een goede oplossing komen binnen afzienbare termijn’’, vindt Greet Vallée-Quaars (GroenLinks).

ROUTEKAART De ChristenUnie wil weten hoe Veenendaal toewerkt naar de nieuwe school. ,,Wij hebben ook ernstige zorgen, die vragen om een oplossing. Er moet een nieuwe school komen in plaats van dislocaties. Hoe gaan we de nieuwe school realiseren? We zoeken naar een duidelijke routekaart’’, aldus Jonathan van den Heuvel. Ook wil Sietse van der Bij (SP) dat de gemeente het duidelijk uitlegt en zorgt dat iedereen betrokken is. Nathali van Oort van Lokaal Veenendaal begrijpt de zorgen van de ouders, maar wil wel alle informatie hebben. Dit geldt tevens voor Ronald van der Weerd van ProVeenendaal. Marco van Eckeveld (SGP) ziet een lastig dossier waarvoor hij alle feiten op tafel wil hebben en Marc-Jan van Dam van de VVD wil de wethouder alle gesprekken met de betrokkenen laten voeren en dat de raad oplossingen in oktober bespreekt.

OVERLEG ,,Het is echt heel complex en we doen het ten dienste van de kinderen. Eerst kijken we of we het eens zijn over de problemen. De concrete oplossing ligt in de boezem van de overleggen, maar er spelen bij de verschillende scholen ook verschillende belangen. Een routekaart is een mooie opgave om mee te gaan werken. Laten we de noodlokalen meenemen in de bespreking in oktober’’, geeft wethouder Dylan Lochtenberg aan. Het CDA wil dan wel graag ook de routekaart met daarbij een impactstudie voor een noodgebouw. ,,Zodat elk kind in zijn eigen wijk naar school kan. De IKC gedachte moet wel echt tot uitvoering komen’’, aldus Mark Ruitenbeek. De wethouder zet in op de routekaart en wil met alle betrokken partijen blijven kijken naar de beste belangen voor de kinderen.

door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie