Afbeelding
Pixabay

Extra school in Veenendaal-Oost alleen onder strikte voorwaarden

18 november 2022 om 08:15 Politiek

VEENENDAAL Veel ouders, leerkrachten, schoolbesturen en raadsleden kwamen in de raadscommissie met argumenten voor een nieuw schoolgebouw in Groenpoort in Veenendaal-Oost. Wethouder Dylan Lochtenberg is hierover echter niet hoopvol. Er zijn strikte voorwaarden voor het mogelijk maken van een extra school.

De gemeenteraad besloot 24 juni vorig jaar dat burgemeester en wethouders moesten onderzoeken om een nieuw gebouw neer te zetten van 2989 vierkante meter. Deze moet ruimte geven aan de scholen in het Ontmoetingshuis, die hier niet alle leerlingen kunnen lesgeven. Eind juni meldde het college dat een extra school onmogelijk is. Niet alleen heeft Veenendaal niet voldoende plek voor een school van 550 leerlingen, ook een kleine school voor iets meer dan 300 kinderen geeft uitdagingen in de veiligheid en leefbaarheid van Groenpoort. 

,,Roepen voor nu is populair, maar je moet ook daadwerkelijk het op een goede manier weten in te passen met het oog op de generaties die na ons komen.’’ De kleine school blijft, eventueel als alternatief wel in gedachten, maar dan blijven daar haken en ogen aan zitten.

INSPREKERS Schoolbestuurders, directeuren, ouders tot een leerkracht gaven de raadsleden hun gedachten mee over hoe het beter zou kunnen met het onderwijs in Veenendaal-Oost. Kinderen van De Bron hadden gekleurde handjes aangeboden om aandacht te vragen voor hun problemen. Rien Roelofse, directeur bestuurder van GAVE, bleef aandringen op een andere oplossing voor De Bron, zodat zij niet op drie verschillende locaties de ouders hun kinderen moeten laten brengen en halen. Hij ziet een oplossing van de kleine school op voorwaarden wel mogelijk door verschillende breng- en haaltijden. Voor het college blijft echter een toelatingsbeleid een harde voorwaarde, waar niet alle scholen aan mee willen werken.

Een kleine school voor iets meer dan 300 kinderen geeft uitdagingen in de veiligheid en leefbaarheid van Groenpoort

VERKEERSVEILIGHEID Gerliene Noorman vraagt de gemeente als leerkracht van De Bron om duidelijkheid, zodat zij zich kan gaan richten op het geven van goed onderwijs met collega’s. Directeur van Tamim Monique de Haan uitte voornamelijk haar zorgen over de verkeersveiligheid. Dit is nu al een probleem: ,,Aan de kant van de Noorderheem komt een route voor bevoorradingsverkeer en mogelijk een busbaan. Die kruisen de snelfietsroute van de Spitsbergenweg. In het rapport wordt gesproken op inzetten op het gedrag van verkeersdeelnemers. Maar helaas maak ik dagelijks mee dat fietsers nog niet bereid zijn om een afstand van 25 meter te lopen om jonge kinderen op een veilige manier naar binnen te laten gaan bij de school.’’

DUIDELIJKHEID Met twee locaties heeft Tamim al ingezet op begeleiding bij de oversteek op de Grote Beer en meefietsen met kinderen. Marc Greeve en Daniël van der Krans, ouders van kinderen die bij Tamim op school zitten, vragen de gemeente om duidelijke kaders en mijlpalen. Zij zien de problemen toenemen en dat alle groepen ruimte nodig hebben. Als ouders willen zij graag duidelijkheid, net als Christiaan van Hardeveld. Hij sprak als ouder en lid van de MR bij ‘t Speel-Kwartier. Duidelijkheid geeft ouders rust. De twee locaties voor ‘t Speel-Kwartier werken nu, zolang ze maar dicht bij elkaar zijn. Dit onderstreept directeur Bouline Lindemulder van de school. Voor haar hoeft het niet op één locatie, maar wel graag dicht bij elkaar. Of dat de gemeente nog vier lokalen toevoegt aan het gebouw aan de Ruiterijweg.

Een gemeente is verantwoordelijk dat ouders altijd kunnen kiezen voor openbaar onderwijs

PERSPECTIEF Johan van Leeuwen, bestuurder van het CPOV, bood ruimte in het opnieuw kijken naar de huisvesting maar dan wel met de mogelijkheid van het verplaatsen van groepen in een nieuwbouw. Ook hij geeft aan dat er wel haast geboden is om met een oplossing en duidelijkheid te komen voor iedereen. Het is een gemeenschappelijk belang voor de kinderen van nu en later. De directeur van Wereldkidz Veenendaal, Peter van Breemen, was kort en duidelijk in zijn bijdrage. ,,Een gemeente is verantwoordelijk dat ouders altijd kunnen kiezen voor openbaar onderwijs. Ook in de nieuwste wijk van Veenendaal willen we dat graag blijven doen. We hebben daar wel ruimte voor nodig.’’ 

Hij wil dat de gemeente perspectief biedt in voldoende ruimte voor goed onderwijs in één schoolgebouw met leer- en werkplekken voor de kinderen en medewerkers in Groenpoort.

URGENTIE Bob Kroneburg sprak voor de vierde maal de raadsleden toe als vertegenwoordiger van ouders van basisscholen Balans en De Bron. Hij vroeg ook om nieuwbouw. Zeker met het oog op dat de scholen nog honderden nieuwe kinderen verwachten de komende jaren. Mark Ruitenbeek, die namens het CDA de problematiek wilde bespreken met de rest van de raad, vraagt het college om het huisvestingsprobleem de urgentie te geven die het verdiend. ,,Dit speelt al vier jaar.’’ De ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, D66 en Lokaal Veenendaal vragen het college ook te kijken naar de bouw van een kleinere school in Groenpoort. De SP wil zelfs wel kijken naar minder woningen, zodat de grote school alsnog past.

We moeten ook rekening houden met alle Veenendalers en mensen die in de toekomst in Groenpoort gaan wonen

DOORBRAAK Marco van Eckeveld (SGP) ziet voldoende vierkante meters voor onderwijs in Veenendaal, maar op de verkeerde plek. Peter van Yren (VVD) wil snel een doorbraak, maar niet aan de bezwaren voorbijgaan die deskundigen hebben aangedragen voor de leefbaarheid en veiligheid. ,,We moeten ook rekening houden met alle Veenendalers en mensen die in de toekomst in Groenpoort gaan wonen.’’ En tevens met het oog op de andere plannen voor scholen in Veenendaal, die nu niet verder kunnen bouwen. Wethouder Dylan Lochtenberg wil wel recht doen aan de feiten. Het college wil oprecht tot een oplossing komen, maar een deskundig rapport geeft aan dat een nieuw schoolgebouw onmogelijk is. En in de overleggen met de schoolbesturen blijken de belangen te veel uit elkaar te liggen. Toch merkt hij de laatste week dat zij wel weer willen praten.

ULTIEME POGING ,,Ik hoop echt heel erg, met het belang van de kinderen, docenten en ouders in het achterhoofd, te kunnen zoeken als college samen met de schoolbesturen vanuit hun verschillende belangen naar een oplossing. En ik hoop echt dat we die met elkaar gaan vinden.’’ De wethouder wil nog een ultieme poging doen om er met de betrokken schoolbesturen uit te komen. Voor de bouw van een kleine school is hij echter weinig hoopvol. 

Ondanks de aangeboden maatregelen blijft de leefbaarheid en veiligheid in Groenpoort dan onder druk staan. De gemeenteraad zal begin volgend jaar een knoop moeten doorhakken over de huisvesting van de scholen.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie