Rhenens beoogde nieuwe wethouder Dick Poortinga.
Rhenens beoogde nieuwe wethouder Dick Poortinga. Sander van Opstal

Dick Poortinga beoogde RB-wethouder: ‘Ik was echt toe aan een nieuwe stap’

22 juni 2022 om 07:10 Politiek

RHENEN Dick Poortinga (55) uit Elst is de nieuwe beoogde wethouder van de gemeente Rhenen. Hij is voorgedragen door zijn partij Rhenens Belang (RB) waar hij al jaren bij is aangesloten. Dick kwam tijdens de sollicitatieprocedure vrij onverwacht naar voren. Naar verwachting wordt hij tijdens een speciale en openbare vergadering op donderdag 23 juni geïnstalleerd. Dick is een nieuw gezicht in de raad en dus ook in het wethoudersteam. Daarom een interview met deze ‘onbekende in de politiek’. 

door Sander van Opstal

Dick Poortinga woont in Elst en blijkt een man met een grote staat van dienst, ook in het buitenland. Hij vertelt over zichzelf: ,,Ik ben geboren in Putten. Op mijn 19e ben ik in verband met studie verhuisd naar Breda en vanaf mijn 24e heb ik gewoond in Amersfoort. Tot wij in 2005 naar Elst verhuisden. Getrouwd en twee zonen (een tweeling) van bijna 16 jaar oud. Mijn opleiding en achtergrond liggen in toerisme, marketing en bedrijfskunde. De eerste 20 jaar van mijn carrière ben ik werkzaam geweest in diverse management- en bestuursfuncties op het gebied van recreatie en toerisme.”

GENERALIST De laatste vijf jaren heeft Dick in verschillende managementfuncties bij de ANWB gewerkt. ,,Door de verscheidenheid aan werkzaamheden op allerlei vlakken heb ik me breed kunnen ontwikkelen en heb ik me tot een generalist ontwikkeld.” Ofwel: iemand die weinig weet van veel.

Dick is nieuw voor de Rhenense politiek. Vanwaar deze stap? ,,Ik heb voor heel veel maatschappelijke organisaties gewerkt, en voelde dat ik toe was aan een nieuwe stap. Overigens ken ik de gemeentepolitiek wel uit een iets verder verleden: mijn vader was in Putten vele jaren gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor het CDA. Ik kies speciaal voor een lokale partij als Rhenens Belang, want daar ligt de aandacht op de verbinding met de burger. Lokale politiek begint bij de eigen inwoners die een zo specifiek mogelijke aandacht en behandeling verdienen. Een lokale partij kan dat in mijn optiek een stuk directer en meer ongebonden dan een partij die ook landelijk opereert. Dat zag ik ook terug in het verkiezingsprogramma van Rhenens Belang. Daarnaast spreken kernwaarden als besluiten nemen mét de bewoners in plaats van besluiten nemen over de bewoners, en transparantie in het gemeentebestuur mij zeer aan.”

VERBETERINGEN Wat kunnen de inwoners van Rhenen verwachten? Dick constateert ‘dat er erg veel onzekerheden zijn voor mensen in Rhenen’.
,,De inflatie is aan het stijgen, de energieprijzen zijn erg hoog, er is energiearmoede, er is enorme krapte op de arbeidsmarkt, er is schaarste aan woningen, er is de stikstofproblematiek. Kortom, er komt heel veel op de mensen en op de ondernemers af. Ik wil me inzetten voor de inwoners van Rhenen, Elst en Achterberg, met als achterliggend doel om in samenspraak met de inwoners de woon-, leef- en werkomstandigheden te verbeteren. Mijn belangstelling gaat daarbij uit naar een breed scala aan onderwerpen, zoals: toerisme en recreatie, economie en ondernemen, gezondheidszorg, sport, welzijn, en gemeentefinanciën.”

GELIJKWAARDIGE RELATIE Dick is geïnteresseerd in wat mensen drijft, en wil gaan werken aan een positieve cultuur waarin veranderingen als kansen worden gezien. Hij wil als wethouder een gelijkwaardige relatie tussen de inwoners van Rhenen, Elst, Achterberg en het gemeentebestuur. Dick zegt over zichzelf: ,, Ik neem graag de regie in handen. Ik wil met aanstekelijk enthousiasme met mensen aan de slag. Daarbij is intuïtie net zo belangrijk als analyse.”

Op donderdag 23 juni wordt het akkoord dat is bereikt tijdens een extra raadsvergadering aangeboden aan de burgemeester. Hierna besluit de raad over de benoeming van de wethouders.

OVERIGE WETHOUDERS Naast Poortinga zijn de beoogde wethouders Gert van Laar (SGP), die door zijn partij werd voorgedragen na het plotselinge overlijden van wethouder en partijgenoot Peter de Rooij begin april, Hans Boerkamp (D66) en Bert Fintelman (CDA). Boerkamp is de enige die ook deel uitmaakte van het vorige college. Aansluitend worden de wethouders beëdigd en geïnstalleerd.

De vergadering is openbaar in het Huis van de Gemeente aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen of te volgen via de livestream van de raad. Start: 19.30 uur.

Rhenens nieuwe wethouder Dick Poortinga.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie