Bert Fintelman, lijsttrekker van het CDA in Rhenen.
Bert Fintelman, lijsttrekker van het CDA in Rhenen. Jan van den Brink

CDA-lijsttrekker Bert Fintelman: ‘We moeten het samen doen’

24 februari 2022 om 07:09 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN Bert Fintelman, lijsttrekker voor het CDA Rhenen,  is in 1953 geboren in Renkum en opgegroeid op Wageningen-Hoog. Hij heeft brede ervaring als in de geestelijke gezondheidszorg en in het beroepsonderwijs, maar ook als bestuurder in een schoolbestuur, in een kerkbestuur, als raadslid en als wethouder. Hij woont sinds een jaar in Rhenen en is al een tijdje zijn netwerk in Rhenen, Elst en Achterberg aan het opbouwen. 

door Sander van Opstal

Zo is hij op kennismakingsgesprek geweest met het Jeugd- en jongerenwerk, met de Dorpsvereniging Elst en met de Ondernemersvereniging. Tot eind 2021 was Bert wethouder voor het CDA in Heerhugowaard. Die rol ambieert hij niet in Rhenen. Een wethouder voert uit wat de gemeenteraad wil, en hij wil nu de inwoners van Rhenen gaan vertegenwoordigen.
Hij vertelt: ,,Het CDA is een ‘wij-partij’. We doen het allemaal samen: inwoners, ondernemers, gemeente. We hebben de afgelopen jaren gezien dat ‘ieder voor zich’ geen goede samenleving oplevert. De toeslagenaffaire is een schande, mensen zijn door overheidsfalen op de rand van hun bestaan gebracht. Dan snap ik dat mensen afhaken en dat daar protest tegen komt.”

Wat heeft de CDA- fractie de afgelopen vier jaar dat ze in de oppositie zat, bereikt?
Fintelman: ,,De CDA-fractie heeft de afgelopen jaren gelet op de financiële huishouding van de gemeente, op de veiligheid in het verkeer en op de leefbaarheid in de kernen Rhenen, Achterberg en Elst. We maken nu een doorstart met een nieuw team met veel ervaring en kwaliteit. Deelnemen aan een coalitie past bij onze insteek om verantwoordelijkheid te willen nemen. Het CDA heeft geen voorkeurspartners bij het vormen van een coalitie, het gaat erom elkaar op inhoud te vinden. Als we in een coalitie zouden komen dan leveren we een wethouder die in Rhenen woont. Dat is lokale verbondenheid. Het CDA wil dat de gemeente de circulaire economie stimuleert waarbij er gelet wordt op hergebruik van materialen en op korte ketens van het land naar het bord. Inwoners en bedrijven zijn bereid stappen te zetten, maar de lusten en de lasten zullen verdeeld moeten worden. Daarom moet geld en menskracht beschikbaar worden gesteld. We willen een haalbare en betaalbare energie-transitie, waarbij moeten de inwoners van Rhenen op allerlei manieren inbreng kunnen hebben. We zijn er geen voorstander van om windmolens te plaatsen zolang er nog ruimte voor zonnepanelen op daken is. En als er een windmolen geplaatst wordt, dan moeten de omwonenden er eigenaar van kunnen worden.”

WONINGNOOD Bert Fintelman wil dat de gemeente nadrukkelijk de rol neemt in het aanpakken van de woningnood. ,,Er moet meer gebouwd worden voor starters en voor andere doelgroepen. Als er agrarische gronden omgezet worden in bouwgrond dan mogen de gronden niet in handen van een projectontwikkelaar komen. Bouwgrond moet voor de bevolking beschikbaar komen. Het moet mogelijk zijn om grotere woningen te splitsen in meerdere wooneenheden.”

Voor wat betreft de toekomst van de landbouw verwijst hij naar uitspraken van het CDA Tweede Kamerlid Derk Boswijk: ,,We kunnen er niet omheen dat we een opgave hebben ten aanzien van de stikstofproblematiek. Dat betekent ook dat we op een andere manier naar de intensieve veehouderij gaan kijken. Grootschalige intensieve veehouderijgebieden moeten anders ingericht gaan worden, we kunnen de omvang van de veestapel niet houden zoals die nu is. Het CDA Rhenen staat daarom voor het behouden, het bevorderen en verbreden van het agrarisch ondernemerschap. Het CDA wil stimuleren dat er coöperaties van boeren, winkeliers en consumenten komen om regionale producten op de markt te brengen om daarmee bij te dragen aan een sterke lokale en circulaire economie. Het CDA is geen voorstander van uitbreiding van de intensieve veehouderij in het Binnenveld, maar wil de ontwikkeling naar duurzame landbouw inzetten.”

BUITENGEBIED In de optiek van het CDA is en blijft het gebruik van agrarisch gebruik noodzakelijk voor het behoud van een aantrekkelijk en vitaal buitengebied. Fintelman: ,,Het Binnenveld van de toekomst bestaat uit agrarisch gebied, met landschappelijke waarden en natuurwaarden in een samenhangend geheel.”

Het CDA ziet graag dat er ook actief ingezet wordt op weidevogelbeheer en op behoud van de biodiversiteit. Agrarisch ondernemerschap en natuurbeheer kunnen heel goed samengaan, maar de grond moet wel van de boeren blijven. ,,Het CDA Rhenen gaat intensief contact onderhouden met de landelijke politiek over de manier waarop invulling gegeven gaat worden aan agrarische vernieuwing in Nederland en over de bijdragen van het rijk die daar tegenover moeten komen te staan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie