Afbeelding
Fotostudio 7
Column

Rode rozen

4 maart 2022 om 13:23 Opinie

VEENENDAAL Rode rozen staan voor liefde, trouw, respect en vriendschap. Een rode roos staat ook voor perfectie en schoonheid. Ook wordt de roos veel gebruikt bij verdrietige gelegenheden. Ik kom erop, omdat het verkiezingstijd is. De roos is het symbool van de PvdA en vandaar ook een leuk middel om in contact te komen met de kiezers. Een paar keer in de vier jaar mag ik ongeremd rozen uitdelen (ook van mijn vrouw) aan iedereen. Ja, ook voor kiezers die niet op de PvdA gaan stemmen.

De zon scheen afgelopen zaterdag en het leek of de mensen het juk van corona achter zich hadden gelaten. Natuurlijk gingen de gesprekken ook over de brute inval van Rusland in Oekraïne. Putin lijkt gek geworden te zijn: om deze oorlog te voeren én met zijn impliciete dreiging om kernwapens in te zetten. Het is van harte te hopen dat er snel gesprekken gaan plaatsvinden om een einde te maken aan deze ellende. 

Wat een mooi gebaar van de gemeente Veenendaal was het om het carillon voor het gemeentehuis in de kleuren van de Oekraïense vlag te belichten. Natuurlijk komt er straks meer kijken. Ik mag ervan uitgaan dat de Veense politiek de mensen die het oorlogsgebied zijn ontvlucht een warm welkom heet. 

‘VERENIGD’ Ik vind het altijd leuk om een gesprek aan te gaan en te horen wat mensen van het leven, waaronder politiek, in Veenendaal vinden. Ook afgelopen zaterdag mocht ik weer verschillende rozen uitdelen, samen met Amir (nr. 2 op de lijst van de PvdA) en Paul (nr. 5). 

Verschillende plaatselijke partijen hadden zich ‘verenigd’ midden in de Hoofdstraat van ons dorp, ter hoogte van de Van Kreelpoort. Ook was het weer leuk om politici, zoals onder andere Youseff Boutachekourt (D66) te spreken. Het leek (ik zeg leek) of Cees Lochtenberg een beetje jaloers naar mij keek, toen ik weer een roos aanbood aan een passerende vrouw. Lokaal Veenendaal moest het doen met strandballen. Tja, dat is dan wel weer vooruitzien. 

,,Jij ziet eruit als een VVD’er”, zei Cees met een smile. Het deed mij denken aan Bram ten Hove, toen ik de eerste keer een vergadering bijwoonde van de PvdA in 1994. ,,Jij bent toch geen spion van de VVD”, zei Bram. Bram was een zeer betrokken sociaal-democraat, waar wij als PvdA nog vaak aan terugdenken!

POLITIEKE KLEUR Om persoonlijk te worden: ik kom uit een gezin van negen kinderen. Wij woonden op het Kostverloren. Wij hadden het niet breed, maar arm waren wij niet. Mijn vader werkte op de Ritmeester en mijn moeder had de zorg over de kinderen. Mijn vader verdiende bij om het gezin draaiende te houden. Iedere avond waren mijn vader en moeder de was aan het doen: het koken van de was, de was door de wringer halen, én op de lijn hangen, avond in, avond uit. De schoenen stonden in rijen van vier te wachten op het jeugdig plezier. Mijn moeder poetste de schoenen wel vier keer per week. Dat was nodig, omdat wij iedere avond op staat voetbalden met de schoenen. 

Leren moesten we van onze vader, ,,anders kom je op de fabriek”. Op 54-jarige leeftijd haalde ik mijn bul in rechtswetenschappen. Hij leefde gelukkig nog. Hij was blij en zei soms: ,,Heb je mavo of havo, Hennie?” Ik zei dan: ,,Mavo Bos.” Dan knikte hij. Mijn vader was én is nog steeds een belangrijk deel van mijn motivatie, in veel van wat ik doe. Mijn roots liggen daar op het Kostverloren, tegenover de begraafplaats, of anders: Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829, die de laatste paar jaar heel goed wordt onderhouden door ‘de Vrienden’. Daar op het Kostverloren is mijn politieke kleur bepaalt.

Terug naar de campagne. Na de Hoofdstraat stond Aller Erf op het programma. Met Hans van de Braak (fractievoorzitter PvdA) heb ik ook daar rozen mogen uitdelen. De jeugd deed zich tegoed aan de cupcakes die Hans bij zich had. 

WANDELING Komende vrijdag staat een wandeling met Alies Katerberg op het programma. Alies is de nr. 2 op de lijst van het CDA. Zij doet heel veel goeds voor de Veense samenleving, is heel bereikbaar en benaderbaar. Zonder iemand tekort te doen, is Alies een prima aanwinst voor de raad van Veenendaal. Waar we over gaan praten tijdens het wandelen? Wat denkt u ;).

Komend weekend zijn de partijen weer te zien in de Hoofdstraat en in de wijken. Er worden zelfs poffertjes uitgedeeld tegenover de Corridor en hoogstwaarschijnlijk ook strandballen. Wellicht mag ik u dan een roos aanbieden.

Op 12 maart staat voor mij ‘De Reunie’ op het programma. Vanaf 17.00 uur is er een heerlijk Soulfeest in Downtown. Daar mag ik, onder mijn pseudoniem Charly Bos, samen met de dj’s Ros en Rinie, muziek draaien voor vier generaties. Een ding moet wel duidelijk zijn: ik draai geen muziek in de trend van ‘Breng die Rozen naar Sandra’ of ‘Rote Rosen’.

door Hennie Bos

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie