Afbeelding
Fotostudio 7
Column

Persona (Non) Grata

18 februari 2022 om 13:05 Opinie

VEENENDAAL Ik kom toch even terug op mijn column van twee weken geleden. Sietse van der Bij (SP) wees mij erop dat ik daar de mist ben ingegaan en dat hij daarvan baalde! Sietse heeft een punt, vandaar dat ik dat rechtzet.

In het amendement van de PvdA ‘eenmalige tegemoetkoming minima’ in de raad van 5 november 2020 was de SP medeondertekenaar, samen met D66. Daarnaast ging het om een bedrag van 50 euro (40 euro) en constateerde de PvdA, SP en D66 onder andere dat de financiële, sociale en psychische gevolgen nog niet te overzien waren. O ja, en het geld (50 euro) was bedoeld voor de dure decembermaand van 2020.

Ook Groenlinks en Denk steunden het amendement van de PvdA. Daarmee hadden de partijen 3500 huishoudens iets kunnen laten zien (een aalmoes) van een steuntje in de rug in die periode. De meerderheid van de raad, met alle plaatselijke partijen die in woorden ‘ervoor de mensen zijn’, zei keihard ‘nee’.

WOONBETOGING Afgelopen zaterdag was in het dorp - ja, ik zeg ‘dorp’ - te merken dat de verkiezingen er aankomen. Veel partijen lieten zich zien en horen. De SP had het plein voor het gemeentehuis en het bordes in tijdelijk gebruik genomen om de Woonbetoging luister bij te zetten. Ook GroenLinks, Denk en de PvdA waren vertegenwoordigd. 

De woningmarktcrisis heeft een enorme impact op onze burgers. De huren zijn nauwelijks te betalen, het kopen van een woning is bijna onbetaalbaar, zeker voor onze jongeren. De gemeente heeft samen met Patrimonium goede bedoelingen om het Franse Gat te voorzien van nieuwe woningen. Daarmee is de zorg van de bewoners nog niet weggenomen.

De onzekerheid knaagt aan de bewoners, die tot nu toe nog niet weten waar zij tijdelijk gehuisvest worden tijdens de bouw van de nieuwe woningen. Ook maken de mensen zich zorgen over de ‘hoogbouw’. ,,Het karakter van de wijk moet blijven zoals het is”, zei een woordvoerder van Ons Franse Gat. Zijn woorden klonken luid en duidelijk.

BONTE STOET Nadat de sprekers aan bod waren geweest, ging de stoet aan het wandelen vanaf het gemeentehuis richting Hoogstraat, Hoofdstraat, onder de Van Kreelpoort door terug naar het gemeentehuis.

Uw columnist kreeg een shawl aangereikt in een rode kleur, en voor dat ik er erg in had, liep in mee in de bonte stoet. Het voelde wat onwennig. Het was tenslotte alweer ruim 20 jaar geleden dat ik in een ‘betoging’ verzeild was geraakt.

De mensen op straat keken ook wat gereserveerd naar de stoet. Ja, hoe vaak komt het voor dat er in Veenendaal betoogd wordt? Zelfs de ‘Internationale’ werd ingezet. Het leek of ik in een tijdscapsule terecht was gekomen. Drie dagen daarvoor banjerde we nog over het strand in Andalus en nu verzeilde ik in een sfeervolle betoging. Het kan verkeren...

PERSONA GRATA Mijn vrouw werd al een beetje ongerust ,,Waar ben jij geweest?” vroeg ze bezorgd. ,,Was jij bij de SP wel persona grata?” ,,Natuurlijk ben ik dat”, zei ik gedecideerd.  ,,Sietse is een sympathiek schaduwraadslid, waar ik prima mee heb samengewerkt.”

,,Jij wilt mensen pleasen”, zei ze toen ze het concept van deze column las. ,,Welke politicus of columnist komt terug op zijn of haar woorden?” Daar heeft zij ook een punt. De meeste én beste kritiek krijg ik tenslotte van haar. ,,Ik ben columnist”, probeerde ik nog…

,,Vanavond gaan we naar de film in het Filmhuis”, zei ze. ,,Wat leuk. Hoe heet de film?” vroeg ik nog. ,,Persona Non Grata”, zei ze met een smile.

door Hennie Bos

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie