Afbeelding
BDUmedia
Column

Stro(o)m(e)loos

3 februari 2022 om 12:41 Opinie

VEENENDAAL Loopt u wel eens stromeloos rond? Ik doe dat te weinig, want hoe gezond is het om regelmatig niet doelgericht van A naar B te lopen, maar doelloos rond te dwalen?! Met de kans dat je van alles ziet of vindt, waar je helemaal niet naar op zoek bent.

Bent u wel eens ‘stroomloos’ geweest? En daar gaat het mij vandaag om. Want op de dag dat dit stukje verschijnt, zit het CLV een groot deel van de dag zonder stroom. Met als oorzaak: onderhoudswerkzaamheden van Stedin aan het stroomnetwerk. Dat moet natuurlijk gebeuren, want wat je niet onderhoudt, stort een keer in. Maar toen de brief daarover binnenkwam, was wel in één klap helder hoe afhankelijk we zijn.

Nou heb ik als kind wel meegemaakt dat de lagere school dichtging, omdat de stokoude, oliegestookte verwarming ermee gestopt was. Ik kan me nog de geur herinneren van het tankwagentje dat de olietank kwam bijvullen. Maar de kachel was kapot en we kregen twee dagen vrij.

VANUIT HUIS Tijden veranderen. Want een stroomloze dag op het CLV is bepaald geen stromeloze dag. De lessen gaan gewoon door, maar dan niet vanuit onze gebouwen, want daar werkt gewoon niks. Van het nieuwe gebouw gaat de voordeur niet eens open en in alle gebouwen geldt: geen verwarming, geen koffie, kopieën, licht, wifi, en de lift en de digiborden werken niet. De servers houden het een poosje uit op de noodvoeding, maar daarmee houdt het wel op. 

En dus worden alle lessen gegeven vanuit de huis- of zolderkamers van onze leraren. Hoe dat technisch in zijn werk gaat, heeft iedereen zich inmiddels goed eigen gemaakt. Dat is ook zo aan de kant van de leerlingen, al lijkt er wel eens een het knopje van de camera niet te kunnen vinden. Daar zou achter kunnen zitten dat het ook geen gezicht is om met de camera aan in je bed te liggen.

Een dag zonder water in onze gebouwen hebben we trouwens ook een keer meegemaakt, tijdens de mega-operatie aan de Kerkewijk. Dan moet je er helemaal niet aan denken dat de school gewoon draait, want na het eerste toiletbezoekje begint de narigheid waar je je liever geen voorstelling van maakt.

AFHANKELIJKHEID Oei, wat een afhankelijkheid. Ik heb net het boek uit van de Britse Tamsin Calidas, die met haar partner Londen ontvlucht en een huisje koopt op een van de eilanden van de Hebriden (Ik ben een eiland). Met af en toe stroom, voorlopig geen wifi, onbegaanbare wegen, vijandige buren en noodweer. En dan gaat ook nog haar partner ervandoor. 

Zij houdt zich staande ondanks de barre omstandigheden en de ene na de andere tegenslag. Dat is een hele andere afhankelijkheid. Zij moet het hebben van wilskracht, overlevingsdrang en haar band met de natuur. En ook zij dwaalt stromeloos over het eiland en zwemt tegen de stroom in, in de ijskoude zee. Welke afhankelijkheid zou u het liefst hebben?

door Willem de Vos, rector CLV

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie