Afbeelding
Fotostudio 7
Column

Fietscowboys

4 februari 2022 om 13:04 Opinie

VEENENDAAL Het is alweer ruim twee jaar geleden dat ik als schaduwraadslid van de PvdA werd benoemd. Ik had mij rode schoenen aan met een moderne snit. Vanuit de fractie was er behoefte aan een nieuw geluid. Ik was tenslotte al meer dan 25 jaar lid van de PvdA en had al diverse functies achter de rug. 

Het was net voordat het virus binnendrong in Nederland en dus ook Veenendaal. De vergaderingen zijn op een paar na digitaal geweest in mijn periode als schaduwraadslid. Ik vond er niet zo veel aan. Ik miste het live-debat. Het was een lastige periode, waar iedereen zijn weg maar moest vinden. De pijler waarop ik was gericht was het sociaal domein. En net voor mijn komst was juist dat beleid vastgesteld en het leek in beton gegoten. Voor de oppositie was daar geen eer aan te behalen.

GELDSTROMEN Toen er corona-geldstromen gingen lopen via allerlei mogelijkheden, zoals onder andere de TVL, Tozo, NOW en de bedragen die aan de multinationals werden uitgekeerd van circa 4 miljard, dacht ik: dan kan er ook wel een bedrag van 40 euro worden uitgekeerd aan de minima en zzp’ers, waarvan er veel het heel moeilijk hadden. Nee, dat kon niet, zei veruit de meerderheid van de raad. Alleen GroenLinks en D66 stemden voor het voorstel van de PvdA. ‘De minima in Veenendaal hebben het goed’ werd vanuit coalitie gezegd. Ik hoor nog steeds de echo van de woorden van de wethouder.

Toen ik in de zomer van 2020 vroeg aan de raad, wie met mij eens een week zou willen meedoen om te kijken of we rond zouden komen van het bedrag dat de minima krijgen (circa 50 euro in de week), bleef het stil. Erg stil. Geen enkele reactie van de raadsleden. Ook niet van Dylan Lochtenberg, niet van Marco Verloop, niet van Martijn Beek, en ook niet van Engbert Stroobosscher. Men koos voor de strategie van ‘duiken’, ’niet reageren’.

Twee jaar later schenkt de overheid een bedrag aan gemeenten voor mondkapjes en testen voor de minima… Net als wij dat beoogden.
De raad zal toch niet zeggen: ‘Het is niet nodig, de minima hebben het al zo goed’.

VERKIEZINGEN Over pakweg zes weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dat kun je al merken uit de berichten in de krant. Mijn collega columnist Jurgen Hillaert somde vorige week al een mooie lijst op waar de partijen aandacht voor vroegen.

Een van mijn kordate buurvrouwen vroeg mij of ik het fietsgedrag van de snelbezorgers eens onder de aandacht wilde brengen. Er zijn al verschillende bijna-botsingen geweest op de J.G. Sandbrinkstraat en de Hoofdstraat, waar de jongeren doorheen scheuren alsof ze het een lieve lust is. Ook de elektrische fiets is bij hen in de mode. Zeker bij het punt bij het gemeentehuis, waar de snelheidsduivels afsnijden bij de hoek van de Döner Corner. 

Sowieso moet de fietsroute langs het gemeentehuis eens aangepakt worden. De fietsers zijn te gast, maar daar is niets van terug te zien. Die wateropvangperkjes zijn zo gek nog niet. Je kunt erin duiken als er weer eens een fietscowboy rakelings lang je op scheert. 

Als ik dat punt zou aankaarten, overwoog ze op de nummer 8 van de PvdA te stemmen. Dat zou net die ene stem kunnen zijn die de PvdA ook nodig heeft. Waarvan akte.

door Hennie Bos 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie