Beatband Relax met Han op de Woert, Frans Davelaar, Henk Stoffer en Jim van Egdom
Beatband Relax met Han op de Woert, Frans Davelaar, Henk Stoffer en Jim van Egdom Eigen foto
Muziek in Veenendaal

Pure nostalgie: beatgroep en rockband Relax

30 januari 2022 om 07:16 Historie

VEENENDAAL In de jaren zestig stond de hele muziekwereld op zijn kop. Elvis Presley en Cliff Richard zien The Beatles, The Rolling Stones en vele andere bands de wereld veroveren. Strakke broeken worden wijde pijpen, de minirok doet zijn intrede en jongelui lopen met bloemen in het haar. Veenendaal loopt een beetje achter, maar aan het einde van de jaren zestig gaan ze ook hier los. 

door Co Keulstra

De jeugd ontwaakt. Radio’s worden harder gezet, Veronica zendt uit op zee, we hebben Top Pop, en zwart-wit-tv wordt kleur. Begin 1967, midden in de flower power-periode, werd door Han op de Woert en Jim van Egdom een bandje opgericht. Ze haalden drummer Henk Stoffer erbij en zanger Frans Davelaar. Jim hoorde Frans altijd zingen in de werkplaats van aannemersbedrijf Boers op de Zandstraat en haalde hem over om met de band mee te doen. De jongens kenden elkaar van onder andere de Instuif, een soos voor jongeren aan de Sandbrinkstraat, gevestigd in de oude Openbare School. Daar werden de plannen gesmeed om een band te beginnen: Relax.

REPETITIES Een oefenruimte werd gevonden ergens in het Franse Gat. De locatie was niet zo best gekozen, want de buren werden gek van het lawaai. Het heeft dan ook niet zo lang geduurd. De volgende locatie werd gevonden in het huis van Han op de Woert. Elk bandlid speelde op een slaapkamer en het drumstel stond op de overloop. Als zijn moeder riep voor de koffie, zette ze eerst de elektriciteit eraf. 

Gert Schoonderbeek was de manager van de band. Samen met Henk van de Berg vonden ze repetitieruimte bij de Instuif en later in het O.A.G. gebouw van de buurtvereniging uit de Van de Pollstraat. Tenslotte kwamen de jonge muzikanten in spé terecht in ‘De Ruif’ aan de Nieuweweg. Na negen maanden beviel de band van haar eerste optreden in de Instuif. Als de priester langskwam, speelden ze zachtjes; als hij weer weg was, draaiden ze de knoppen op volle sterkte. 

Op naam van Van Hees kochten we een complete Vox-zanginstallatie en versterkers van 3000 gulden

APPARATUUR Zoals elk beginnend bandje kwamen ze op zeker moment apparatuur te kort. Ze gingen naar de muziekwinkel van Van Hees op de Markt, maar die wilde niets aan hen verkopen omdat ze geen geld hadden. ,,Toen heeft Han op de Woert een brief geschreven uit naam van Van Hees, en zijn we naar Timmermans in Amsterdam gegaan. Daar kochten we op naam van Van Hees een complete Vox-zanginstallatie en versterkers van 3000 gulden”, vertelt Frans Davelaar. 

,,Die spullen namen we mee in de trein naar huis. Van Hees was er niet blij mee, maar we zouden 300 gulden per maand aan hem overmaken. Daar is echter weinig van gekomen. We kregen niet zoveel voor een optreden en de Chinees moest ook betaald worden. Toen de band uit elkaar ging, heeft de installatie nog jaren in de etalage van Van Hees gestaan. Maar dit terzijde.”

FURORE De band maakte furore tot in de wijde omgeving en werd veel gevraagd in Veenendaal maar ook in Barneveld, Ederveen en de Betuwe. De band speelde covernummers van de The Outsiders, The Who, The Rolling Stones, Motion, Q65, The Shoes, Van Morrisson en Nederlandstalige pop. Alles was leuk en foutjes werden met de mantel der liefde bedekt.

In de loop van 1968 bleek dat de kosten hoger waren dan de inkomsten. Ook kwamen er vriendinnen om de hoek kijken. Goede redenen om andere interessante dingen te gaan ontdekken. De band werd (naar later zou blijken) tijdelijk opgeheven. Het was het einde van een prachtige periode.

In de loop der jaren bleven de bandleden ieder op hun eigen wijze wel betrokken bij de muziek. Bij het organiseren van dansavonden bijvoorbeeld, en bij de Eikelkamp in Elst. Maar ook bij popfestivals in Veenendaal, met onder andere Golden Earing, De Bintangs en Rob Hoeke. Maar werken, trouwen en een gezin stichten werd toch belangrijker gevonden dan de muziek. 

(Artikel gaat verder onder de foto.)


De laatste bandleden: Frans Davelaar, Han op de Woert, Henk Stoffer, Wim van Burken, Gert van Manen, Harry Schoonhoven en Hans van Burken. - Eigen foto

KLIK In 1994 werd Frans gevraagd om een paar nummers te zingen op een bruiloft en hij had er direct weer zin in. De volgende dag overlegde hij met Han op de Woert. Ze besloten om de andere bandleden ook weer te vragen. De klik was er weer, maar na een paar weken kwamen de gebreken aan het licht. De muziek was ‘voller’ geworden door de stereo. Marcel Scholten werd gevraagd om mee te doen met zijn orgel. Hans van Burken kwam erbij. Wim van Burken was zijn vervanger, drie weken voor de try-out. 

Frans Davelaar haalde Harry Schoonhoven over om mee te doen en nam de plaats over van Marcel Scholten. Toen hadden ze meteen een oefenlocatie in De Shelter, waar de apparatuur al gereed stond. Ze zochten elkaar weer op en het oefenen nam weer een aanvang. Als pure hobby. Na 23 jaar werd er in 1994 weer voor het eerst opgetreden en de muziek was veranderd. Ze speelden meer rocknummers en de blues.

Frans vervolgt: ,,In de grote zaal van Heimerstein hebben we toen een concert gegeven waar iedereen mocht komen. Er kwam een groep motorrijders binnen. Die dronken zoveel, dat we de eerste vier maanden uit de kosten waren.”

Er kwam een groep motorrijders binnen. Die dronken zoveel, dat we de eerste vier maanden uit de kosten waren.

DAVEREND APPLAUS De band mocht bij Harry Schoonhoven van De Shelter gratis oefenen en Harry deed dan zelf ook mee met het orgel. De bandleden hadden de grootste lol en traden op in manage De Plantage in Elst. Groot succes en daverend applaus. Ook bij tafeltennisvereniging SKF werd er opgetreden, en in La Montagne was het zo druk, dat de mensen niet meer naar binnen konden. ,,Ik zong graag liedjes als ‘Sylvia’s mother’ van Dr. Hook, ‘Lying ll the time’ van The outsiders en ‘Save the last dance for me’ van The Drifters”, zegt Frans.

De bandleden waren op dat moment: Frans Davelaar (zang/gitaar), Han op de Woert (zang/sologitaar), Henk Stoffer (drums), Wim van Burken (zang/gitaar), Gert van Manen (zang/gitaar), Harry Schoonhoven (toetsen) en Hans van Burken (sologitarist). Henk Stoffer werd ziek maar bleef tot het einde oefenen. 

Het laatste optreden van deze legendarische Veenendaalse band Relax was in 2008 in Jongerencentrum Escape. Daar werd een reünie gehouden met drie Veenendaalse bands die ooit in de jaren zestig furore maakten. Het ietwat belegen publiek genoot met volle teugen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie