Impressie van het bouwplan van de appartementen aan de Tuinstraat in Veenendaal
Impressie van het bouwplan van de appartementen aan de Tuinstraat in Veenendaal Gemeente Veenendaal/KUDO

Nieuwe appartementen boven winkels in Tuinstraat in Veenendaal

23 januari 2024 om 10:28 Nieuwbouw Tips van de redactie

VEENENDAAL De mogelijkheid om een aantal winkelpanden te herbouwen met daar boven 130 appartementen aan de Tuinstraat, ziet de lokale politiek graag snel gebeuren. Deze moeten aan weerszijde van de nieuwe winkelstraat komen tussen de Tuinstraat en de Brouwersgracht.

door Peter Kuijpers

De SP was even benieuwd naar de participatie, omdat het leek dat ontwikkelaar KUDO individueel met omwonenden had gesproken. Deze kreeg echter van wethouder Engbert Stroobosscher juist een compliment. Een bijeenkomst had maar enkele bezoekers en daarop had de initiatiefnemer besloten zelf met bewoners in gesprek te gaan. Voor Sietse van der Bij (SP) was verder het type woningen en de verdeling hiervan over de twee gebouwen niet helemaal duidelijk. Welke appartementen het beste in welk pand passen is echter aan de bouwer om te bepalen. Tevens is het in Veenendaal toegestaan het eigen beheer van eventuele huurwoningen te regelen.

GROEN

Robin Palma (D66) ziet het initiatief als een goede ontwikkeling voor de Binnenstad van Veenendaal. Wel vraagt hij of de 7 procent woningen voor jongeren en starters, naast koop voor maximaal 205.000 euro, ook te huur zijn voor maximaal 650 euro. Verder miste hij het verticale groen in de Tuinstraat. Ook Marc de Jager (SGP) ziet graag een snelle start van de bouw en had vragen over het groen, anders moet de gemeente wellicht de naam gaan veranderen. Grappend is de Verticale Tuinstraat al geopperd. Amir Al Itejawi (PvdA) is blij met meer groen en ziet mooie extra woningen voor de doelgroep jongeren die graag in een levendig centrum willen wonen.

SOCIAAL

Dit geldt tevens voor Rick Moerman (ChristenUnie), die waardeert dat ook in het centrum ruimte is voor sociale huur en ziet een inspirerend voorbeeld voor een aantrekkelijk gebouw en voldoende groen en bomen. Henk Vernout geeft aan dat de VVD enthousiast is en ziet een plan dat past in de visie van de gemeente voor een nieuwe inrichting tot woonstraat. De verdeling in sociale woningen vond de partij wel onevenredig hoog. Voor Tijs van der Weele (GroenLinks) is 57 procent juist realistisch hoog en hoopt op meer van dit type woningen in het centrum. De Tuinstraat kan dan weer een visitekaartje zijn.

MEER WONINGEN

Wel vroeg hij nog even aandacht voor het zebrapad, met de wens deze ook weer in kleur aan te leggen na de verbouwingen. Kees Lochtenberg (Lokaal Veenendaal) kan zeker instemmen met het aanpakken van de lelijke Tuinstraat en geeft aan dat dit plan zeker de goedkeuring van de fractie krijgt. Ook Iris van de Laar (ProVeenendaal) stemt in met het aanpassen van de bestemming om deze woningen mogelijk te maken. Mark Ruitenbeek van het CDA ziet daarnaast dat juist in het centrum meer woningen bouwen goed kan, omdat de aanwezige parkeergarages voldoende gelegenheid bieden om auto’s kwijt te kunnen.

(de tekst gaat verder na de afbeelding)


Impressie van het bouwplan van de Tuinstraat in Veenendaal - Gemeente Veenendaal/KUDO

HUUR

De prijzen van de appartementen voor jongeren denkt de wethouder niet goedkoper te kunnen organiseren dan nu is afgesproken. Toch blijft D66 benadrukken dat de Jongerenraad in een onderzoek heeft aangegeven dat deze groep zoekt naar huurstudio’s. ,,Als er koopappartementen komen voor 205.000 euro, dan mogen we ook in de handen knijpen. Dan ben ik ook in mijn nopjes”, besluit Stroobosscher. Voor mensen met een auto zal Veenendaal parkeerabonnementen in haar garages aanbieden. De kleur van het zebrapad valt niet onder dit bouwplan, maar is de inrichting van de openbare ruimte. GroenLinks heeft er vertrouwen in dat dit goed komt.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie