Afbeelding
Gertjan van Capellen

Graciun verkoopt Straatnieuws in Veenendaal: ‘In Nederland ligt mijn toekomst’

· leestijd 2 minuten Mensen

VEENENDAAL Vijftien jaar geleden kwam Graciun Mihai Simut (49) vanuit Roemenië naar Nederland. Na twee jaar werd hij op vrijwillige basis verkoper van het Straatnieuws die arme mensen een manier biedt om voor zichzelf te zorgen. Dat doet hij drie dagen per week bij een supermarkt in het Prins Willem Alexanderpark waar hij aardig is ingeburgerd zowel door de supermarkt als door klanten.

door Gertjan van Capellen

In De Poster, waar op allerlei manieren contact wordt gelegd met jongeren en ouderen met  verschillende achtergronden, gaan we na de Nederlandse taalles met Graciun in gesprek. Graciun: ,,Hier in De Poster heb ik werk van taal gemaakt. Met de taal eigen te maken kom je overal binnen. Zo luister ik goed naar de mensen en probeer zoveel mogelijk Nederlands te leren. Maar je leert toch vooral in de dagelijkse praktijk. Dankzij jullie hier kan ik me goed redden met de Nederlandse taal al zeg ik het zelf. Natuurlijk maak ik ook fouten maar ook daar leer ik van”, aldus Graciun.

EIGEN BAAS Wat was jij voor een jongetje vragen we hem. ,,In mijn lagereschooltijd speelde ik altijd buiten met vriendjes. Ik was een echt buitenkind en was ook veel in de natuur te vinden. Daar staat Roemenië bekend om. Ik heb er nog een broer wonen. Af en toe ga ik erheen. Op de vervolgschool leerde ik voor elektricien. Op mijn 34e ging ik naar Nederland en kwam ik in Veenendaal wonen. Hier verkoop ik het Straatnieuws, dé krant met de beste verhalen van de straat die ook en digitale versie kent. Als verkoper ben ik eigen baas. Ik bepaal zelf hoeveel ik werk. Ik ben één van de weinigen die nog met de krant bij de supermarkt staat. Het is hartstikke leuk werk. Zo ontmoet en spreek ik veel mensen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ruud over Graciun: ,,Hij is klantvriendelijk ingesteld, heeft een sociaal vriendelijk karakter. Als hij er niet is wordt hij gemist.” - Gertjan van Capellen

TROUW Bij de supermarkt in het Prins Willem Alexanderpark vinden de mensen het prima dat hij er staat. Ruud Bor (64), ruim 42 jaar werkzaam bij de supermarkt, kan dat beamen. ,,Graciun verkoopt hier het Straatnieuws maar helpt daarnaast ook mee met allerhande klusjes en helpt hij ook klanten. Hij is klantvriendelijk ingesteld, heeft een sociaal vriendelijk karakter. Als hij er niet is wordt hij gemist. Hij is ook nog overal inzetbaar en trouw en dat al dertien jaar lang”, aldus Ruud. 

TOEKOMST Hoe ben je hier opgevangen in Nederland? Graciun: ,,Ik ben hier goed opgevangen en de mensen waren hier aller vriendelijkst. Geen kwaad woord over de Nederlanders en dat geldt zeker ook voor de Veenendalers. Hier kon ik aan het werk. Ik werk drie dagen in de week op donderdag tot en met zaterdag. Een keer per week ben ik in De Poster, een van de locaties van het Taalhuis in Veenendaal, om me nog meer eigen te maken met de taal. Hier gaan we in groepjes te werk elk met zijn eigen niveau. Er worden allerlei thema’s aangeboden zoals sporten en bewegen en verkiezingen. Mijn toekomst zie ik dan ook niet in Roemenië maar hier in Nederland”, besluit Graciun.

Er zijn allerlei activiteiten zoals huiswerkbegeleidingArabische Nederlandse Bijbelgroepen en taallessen in en vanuit De Poster waarbij iedereen welkom is. Neem gerust contact op voor vragen of opmerkingen. De Poster, Schrijverspark 111A, Veenendaal, info@deposter.nl / www.deposter.nl 


,,Ik ben één van de weinigen die nog met de krant bij de supermarkt staat. Het is hartstikke leuk werk. Zo ontmoet en spreek ik veel mensen.” - Gertjan van Capellen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 13 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 15 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 15 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 21 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden